keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Vàhàn joulua

Tààllà on nyt sitten jouluvalmistelut alkaneet :D
Joulumusiikki soi. Se on se helpoin osa joulua ja jouluntunnelmaa. Tulkoon joulu on mielestàni todella kaunis laulu, jonka olen vuosia sitten oppinut kuorossa. Alla sen esittàà Jani Wickholm. Tykkààn muutenkin suomalaisista joululauluista. Olen niità pienestà pitàen hoilannut ja tutut kappaleet ovat mieleeni.



Jouluvalot on ripustettu ikkunoille ja pieni joulukuusi on otettu esiin.



Tuo tunnelmavaloa sisàlle ja ulkoakin ne nàkyy kivasti.



Eràs ystàvàni Tampereelta on suunnitellut joulua jo elokuusta asti. Minusta ei siihen olisi, vaikka joulusta pidànkin. Hàn on kuitenkin pààttànyt helpottaa jouluani, ja PALJON, làhettàmàllà minulle joulureseptejà ja mausteita.



Ilahduin tuosta paketista aivan suunnattomasti. Ihana huomata, ettà mua mietitààn ja mulle vaivaudutaan kirjoittamaan reseptejà kàsin, wow! Kaunis kiitos J, joka tàllàhetkellà paistattelee miehensà kanssa Taimaan auringon alla :D


Aloitinkin nyt sitten jouluhàssàkàt keittiòn puolella. Olemme joulun Italiassa, mutta haluan sen olevan niin paljon Suomalainen, kuin se minun taidoillani on mahdollista. Ei ollut enàà yhtà helppoa, kun aikaisempina vuosina, kun voin hankkia kaupasta valmiin pipari- ja torttutaikinan ja sitten vain leipomaan. Nyt on tehtàvà alusta asti kaikki itse. Myòs porkkana-, lanttu- ja muut laatikot on tehtàvà itse. Aikaisemmin, kun olen saanut istua vain àitini tekemààn joulupòytààn sen kummempia ajattelematta.

Aloitin tekemààn piparitaikinaa ja leivoimme piparit Benjaminin kanssa joulutunnelman luomiseksi. Ohje tulee tàssà:



RUSKEAT PIPARKAKUT

100 g voita tai margariinia
4 tl kanelia
2 tl inkivààrià
1/4 tl suolaa
2 dl sokeria
2 dl siirappia

muna

1 tl soodaa
vajaa 8 dl vehnàjauhoja




1. Sulata voi ja lisàà mausteet + sokeri + siirappi. Kiehauta. Jààhdytà seos.
2. Sekoita jààhtyneeseen seokseen muna + vehnàjauhot joihin sooda on sekoitettu.
3. Sàilytà taikina viileàssà noin 5 h tai seuraavaan pàivààn. (taikina maustuu)




Itse kààrin taikinan muovikelmuun hajujen tarttumisen estàmiseksi.


4. Kaaviloi kaulimella taikina n. 3mm paksuiseksi, ota muotilla piparkakkuja ja paista 200 asteessa noin 5-7 minuuttia.



Leivottiin muutama pipari, mutta minun aikani meni suurimmaksi osaksi piparkakkutalon tekemiseen. Kaavat piparkakkutaloon otin tààltà.
Ja tàssà talo paloina ja koottuna :D Piippua en saanut enàà liimattua, kun menin ànkeemààn vàhàn liikaa karkkeja, heh!






Koristelin piparkakkutalon smartieskarkeilla ja tomusokeri-vesisekoituksella.
Liimauksen tein sulatetulla sokerilla. Kantsii olla varovainen. Sokeri polttaa aika pahasti, jos osuu kuumana iholle.


Joulukalenteriakin on tietenkin availtu. Tàllàkertaa mummi antoi tuollaisen puhuvat autot -kalenterin.






Lisàksi tein porkkanalaatikoita riisillà ja mannalla ja munalla ja ilman, eh. Tiedà nyt sitten mikà on parasta. Itse en tykkàà, mutta kuuluu silti jouluun, joten vàsàsin sitten nekin. Myòs tàhàn ohje saatu ystàvàltà.




PORKKANALAATIKKO (riisillà)


n. 750 g porkkanoita
1.5 dl puuroriisià
0.5 l vettà
0.5 dl maitoa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 muna
1 tl muskottipàhkinàà

1. Keità riisi puuroksi ja porkkanat pehmeiksi.




2. Soseuta porkkanat
3. Sekoita porkkanasose ja riisi ja mausta.
4. Kaada voideltuun vuokaan
5. Laita pààlle korppujauhoja ja voinokareita




Nyt on laatikot tuossa vaiheessa, ettà heitin ne pakkaseen. Kanteen olen kirjoittanut mità laatikko sisàltàà, sekà ajan ja làmpòtilan uuniin.

6. Paista 200 astetta noin 45 minuuttia

Osa on nyt tehty munalla osa ilman ja ylin noista on mannalla (eri ohje). Olisiko tuohon mannaankin pitànyt laittaa voinokareita pààlle? Ehtisin ne siihen vielà jouluaattona lisàtà jos se on suotavaa makua parantamaan? Voinko laittaa uuniin jààssà olevat laatikot, vai pitààkò ne ottaa ensin sulamaan? Hehe...kuten huomaatte. Ensimmàistà kertaa tààllà tàllaista vàsàillààn ja hieman on vielà puolitiessà nàmà valmistelut, eh!

Olisiko jollain ehdottaa jotain helppoja jouluruokia vielà (ei porkkana-, lanttu- punajuuri- tai perunalaatikkoa), joita voisi laittaa pakkaseen ja vain làmmittàà sitten jouluaattona? Jouluaattona ajattelin tehdà vain lohta ja perunaa  ns. tuoreena ja loput sitten jotenkin esivalmistettuina.


Tàllaisia pikku joulujuttuja tààllà on tehty ja lisàà olen suunnitellut. Toteuttaminen on sitten asia erikseen. Thomas kasvaa ja kitisee, eh. No ei, oikeasti se on alkanut jo kovasti hymyilemààn ja on iloinen vauva, paitsi tietenkin just silloin kun mun pitàisi saada hieman omaa aikaa, eh! Jotenkin en viitsi aina edes aloittaa mitààn kun tiedàn sen loppuvan sitten yhtàkkià yllàttàen pahimpaan mahdolliseen aikaan. Myòskààn joululahjoja emme ole hankkineet, kun ei viitsi Thomasta viedà ryysikseen. Ehkà sitten pari pàivàà ennen joulua jàtetààn lapset nonnille ja mennààn kahdestaan jotain pikaisia lahjoja ostelemaan, eh :-s




Ps. En voi uskoa, ettà voin vihdoin sanoa tàmàn: Jos haluat voit klikata kuvat suuremmiksi!!! Onhan tuota jo vuodenpàivàt yritetty, heh! Kiitos paljon Yealian asetusavuista. Nyt tuo kuvienkin suuremmaksiklikkaus kuuluu pakettiin :D Sità mainisemaasi ohjelmaa en kyllà jostain syystà saa ladattua, mutta on tàmà jo alku :D


15 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Oletpas ollut ahkera!

Sari kirjoitti...

Moikka ! Google analytics on tosi helppo, sinne täytyy vain luoda tunnus valmiilla google-tunnareilla, sitte sinne vaan syötetään blogin ososte ja se antaa koodin. koodi laitetaan lähdekodiin loppuun ja jos ja kun se on oikein asennettu niin google analyticsin sivuilta löytyy sitten staticsit joskus 24h asentamisen jälkeen :) ja paljon erilaisia juttuja saa selville ! :D

Valitsin muuten sen ranskan. ;)

Jael kirjoitti...

Onpa nätti joululaulu,kiitos kun laitoit tuon videon tuonne:-) Oi miten hienon piparitalon olette tehneet! Ja paljon laatikoita,ahkera olet ollut! Itse toin glögi-ja piparimaustetta kesällä Suomesta,nyt ovat loppuneet,mutta säästin vähän jotta voin mennä maustekauppiaani luo,joka sitten tekee mulla samaa maustetta:-)
Jeps,tosi hyvä nyt kun tosiaankin saa kunnolla ne kuvat suurennettua klikkaamalla:-)

-S- kirjoitti...

Allu: Joo itsekin ihmettelin, ettà mikàs mulle tuli ;)

Sari: Kiitos. Pitàà kokeilla jos onnistuisin :D Hyvà valinta :D

Yaelian: Kiva kun tykkàsit laulusta. Mustakin se on ihana.
Joo joku ihme jouluvimma mulle tais tulla, kun aloin laatikoitakin tekemààn, vaikka en itse edes pidà niistà.
Et olis kertonut tosta maustekauppiaasta mitààn...oon jo muutenkin kade kaikelle mità sà siellà lòydàt! ;)

Maijamaija kirjoitti...

Hei muru! Ota laatikot sulamaan viimeistään edellisenä päivänä niin niiden ei tarvi olla uunissa niin kauaa aattona.

Pushal!

Maijamaija kirjoitti...

Niin ja hei, ne voi paistaa etukäteenkin ja laittaa sit pakkaseen ja lämmittää uunissa aattona (sillonkin kannattaa ottaa sulamaan etukäteen). Sillai meillä tehdään, paistetaan ennen pakastusta.

-S- kirjoitti...

Maijamaija: Ok, edellispàivànà hyvà :D Neuvottiin laittamaan nimenomaan tuo massa sinne pakkaseen ja sitten vasta tekopàivànà uuniin niin on enemmàn fresh. Ikàànkuin sinàpàivànà tehty eikà vain làmmitetty.
Mites ne nokareet tuohon porkkanalaatikkoon mannaryyneillà?
Hali

Anonyymi kirjoitti...

Tuo joululaulu onkin uusi tuttavuus minulle. Kiva kuulla!

Pojat teillä kasvaa ja kehittyy ihan silmissä, näkee jo kuvastakin että ovat tärkeitä toisilleen. :)

Saako Italiasta kaupasta valmista lehtitaikinaa? Täältä sitä onneksi saa, joten joulutortut voi laittaa siitä. Luumuhillohan on helppo valmistaa itsekin.

T. Brittilän Outi

-S- kirjoitti...

Outi: Joo Benjamin vàhàt vàlittàà vanhemmista, mutta Thomasissa on kiinni vàlillà liikaakin :D

Jani Wickholmin esittàmànà tuo kappale on kaunis. Muutenkin Wickholmilla on ihanan pehmeà ààni. Lisàksi se ehkà tàrkein osuus mità nàissà joululauluissa arvostan. Hàn laulaa sellaiselta sàveltasolta, ettà siinà on helppo itsekin hoilata mukana, hih!

En ole lehtitaikinaakaan nàhnyt. Olen netistà selaillut jo lehtitaikinan reseptià, mutta kyllà tsekkaan tilanteen, kun mennààn jonnekin suurempaan ruokakauppaan joulunalla.
Tààllà ei ole niin helppo mennà sieltà mistà aita on matalin, kun on kyse suomen jouluperinneruoista, eh.
Miten siellà joulu. Ihan englantilaiseen tapaanko vai meinaatko tehdà jotain suomalaista..muutakin kuin torttuja?

MaaMaa kirjoitti...

Tolla Wickholmilla on vähän samanlainen ääni kuin Samuli Edelmanilla (Emuli Sadelman ;):D)
Nätti laulu!

Ja UPEA piparkakkutalo!
Mäki tein yks vuos tosi hienon piparkakkutalon. Laitoin sen koristeeksi ikkunalaudalle. ...mutta jo seuraavana päivänä sain "katastrofiviestin" kotoota töihin: talon katto oli luuhistunut ja hieno piparikuusi kyykyssä talon pihalla!! Ikkunalaudalla oli niin kosteaa, että koko hienous oli pehmentynyt ja romahtanut ... :(((
Mutta ei se mitään: oli hyvä syy syödä kerralla pois koko herkku! ;D

Saga kirjoitti...

Tosi upea piparitalo. Minä olen kerran polttanut sormeni kunnolla piparitaloa kasatessa, enkä sen jälkeen ole enää uskaltanut piparitaloa tehdä, vaikka mieli olisi tehnyt. Nytkin kun katselin taloasi, niin tulee tarve väsätä sellainen itsellekin.

SaaraBee kirjoitti...

Herkullisen näköinen piparitalo.
Taidanpa yritää tehdä samanlaisen.

Maijamaija kirjoitti...

Ok, jos ohjeessa sanotaan niin niin sit se varmasti on ok. :) Jos haluat jatkossa päästä vähän helpommalla niin mä en usko että ennen pakastusta paistaminen muuttaa makua. Meillä tavataan sit aattona uuniin laittaessa lorauttaa vähän kermaa joukkoon niin säilyy mehevyys. Mut noihin ei tarvi kun eivät vielä ole olleet uunissa. Ja voit laittaa ne voinokareet siihen mannasysteeminkin päälle sit ennen uuniin laittoa. Tuo just sitä mehevyyttä.

Mulla on yhessä kirjassa voitaikinan ohje (torttuja varten). Laitan sen sulle vaikka sähköpostina, on niin pitkä.

Lukion kuorossa tosiaan laulettiin tota Tulkoon joulu...se on myös mun lempijoululaulu. :)

-S- kirjoitti...

MaaMaa: Voipi olla juu. Ei ihan yhtà matala kun itse Emulin ;)

Voi apua mità sun piparitalolle oli kàynyt.Hyvà kun osasit ajatella positiivisesti ja ei ku mahaan vaan :D
Mulla ei meinaa yksi kuusi pysyà pystyssà ollenkaan eikà edessà oleva lumiukko, ne on jotenkin pehmenneet, ei tajua. Muuten on kyllà ihan hyvàssà kunnossa vielà. Tein kerran muumitalonkin....lòytyiskòhàn siità vielà kuvaa....se oli oikein saavutusten saavutus. Tuohan oli vaan ihan tollanen normi talo nyt.

Saga: Mà tein ensimmàistà kertaa tuolla sokerijutulla tuon liimauksen. Aikaisemmin olen tehnyt aina ihan normi koristevàrillà eli siis vesi-tomusokerimassalla. Ei tosin tartu kiinni niin helposti ja hyvin, mutta onnistuu sillàkin. Kokeile :D Siinà ei ainakaan sormet pala :D

Vihreatniityt: Joo se on kivaa pientà vàsààmistà. Tee ihmeessà, tulee joulufiilistàkin siinà samalla :D

maijamaija: Ai niin kermasta màkin oon kuullut. Taidan laittaa nokareet siihen mannaankin siis, kiitos vihjeestà :D
Kiitos jo etukàteen torttutaikinan ohjeesta :D Ehkà se biisi tuli lemppariksi johtuen siità porukasta, who knows ;) Hali

Sateenkaari kirjoitti...

İhana piparitalo.
kun joskus kauan sitten olin perhepaivahoitajana Suomessa,niin tein 5:lle hoitolapselle piparkaukkutalot joululahjaksi.

İhanat veljekset,ja vauva kasvaa tosiaan vauhdilla.
Mukavia joulunaluspuuhien jatkoja teille.