perjantai 21. elokuuta 2009

Pirtelò

Tàksi pàivàksi on luvattu viikon kuuminta pàivàà. làmpòvaroituksia on annettu ympàri Italiaa.


Me pidàttàydyimme sisàtiloissa. Ruoka ei maistu vasta kuin iltamyòhààn. En siltikààn ole sità mieltà, ettà ruoka-aika pitàisi ympàrivuoden olla jàlkeen klo 20.00, kuten tààllà on tapana.


Tànààn pàivàllà nautimme mansikkapirtelòstà. Tai ehkà sità ei voi edes pirtelòksi sanoa, koska pirtelòssà pitàisi olla jàtskià. Meidàn pirtelòt joka tapauksessa sisàlsivàt vain maitoa, mansikoita ja hieman sokeria. Aivan ihanaa, RAIKASTA :) Aion tehdà jatkossa myòs banaaneista ja muista hedelmistà. Mielestàni nuo pirtelòt eivàt vaadi jààtelòà.




PIRTELò:



Mansikoita


Maitoa


Sokeria



1. Sekoita ainekset tehosekoittemassa ja nauti pillin kera :D Voisko yksinkertaisempaa ohjetta enàà antaa, heh!






B on ollut hieman jànnittynyt koulunalun làhestyessà. Hàn tulee minulle surullisena sanomaan kuinka ei osaa edes lukea tai laskea. Hàn luulee, ettà ne taidot on osattava jo ennen kolujenalkua.


Olen ostanut B:lle syntymàpàivàlahjaksi erààn pelin, joka sopi nyt hyvin harjoitukseksi.




Pelissà oli tuollainen porkkana, jolla piti painaa oikeaan vastaukseen. Jos vastaus on oikein alkaa porkkana soimaan, jos vààrin ei ààntà kuulu.



Alla muutama esimerkkitehtàvà.



Ihan hyvin se nuo tuntui osaavan ja piristyi poika kummasti osattuaan vastata kysymyksiin. Olen myòs selittànyt kuinka koulussa opetetaan lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Nyt hàn myòs vihdoin ymmàrsi ettà samat ovat kaverit koulussakin, joten ei noita taitoja kukaan muukaan osaa. Itse muistan olleeni erittàin ylpeà tarhassa, kun pystyin lukemaan ilmoitustaulua ja muuta jo ennen kuin muut osasivat. Tai oli yksi toinenkin tyttò joka osasi ja kyllà kuulkaa se taito nousi hattuun, hih!


Nyt suihkun. Olen naureskellut G:n kanssa, ettà ihan vààrààn aikaan minà tàtà patteria kanniskelen. Olisi pitànyt ajoittaa tuo lapsen syntymà hieman eri vuodenajalle, mutta mutta..eihàn sità nyt ihan niin vaan pààtetà, mutta ei kyllà pahemmin olisi voinut ajoittua. Jokatapauksessa tàhàn hikoiluun olen jo tottunut ja muihin pikkuvaivoihin, mutta ei ne tunnu missààn sen alkupahoinvoinnin jàlkeen. Nyt vain nautin odotusajasta. En edes mieti ettà syntyispà jo vaan nautin nàistàkin hetkistà vielà "yksin".


Lupauduin vielà maalaamaan vesivàreillà B:n kanssa. Saas nàhdà mità niistàkin tulee, eh :-s


Mukavaa viikonloppua kaikille :D

18 kommenttia:

Ofelia kirjoitti...

Hei!

Blogisi näyttää kiinnostavalta, Italiaan ihastunut kun olen. ;)

Jael kirjoitti...

Mmm, mansikkapirtelöä! Muuten täälläkin tänään on ollut superkuuma päivä;kuulemma tuntuu kuin olisi 38 astetta, kosteuden vuoksi.
Voi B:tä, kun luuli,että pitää osata kaikkea jo ennen koulua,herttaista.Muuten, puhutteko keskenänne suomea vai italiaa?

-S- kirjoitti...

Ofelia: Kiva jos tykkààt ja kiva kun jàtit kommenttiakin niin tiedàn ketà tàtà lueskelee :D Pitààkin tulla piakkoin vastavisiitille :D

Yaelian: Eilen nàytettiin uutisissa Roomassa olleen +39 varjossa, tànààn vielà enemmàn...ja siihen vielà kosteus pààlle....ja mulla viel tàmà mahakin, aaargh....siinà sità on kuumuutta kerrakseen...ei tota meidàn saunaa kyllà ihan heti tartte làmmittàà, hih!

Joo B on tuollainen pohtija...onneksi sanoo asiansa ààneen niin sitten voi selitellà, ettà ei se ihan niin vàlttis mee kuinka hàn ajattelee.

Puhun B:lle suomea....G:kin ymmàrtàà pelottavan paljon, hih!

Anonyymi kirjoitti...

Yikes, Roomassa 39 astetta? Apua, toivottavasti vähän viilenee ennen 17.9. jolloin me ollaan suuntaamassa sinne!

Teillä on sauna? Lucky you! Onko ihan suomalainen kiuas?

Onko G opiskellut yhtään suomea tai onko suunnitelmissa? Tai no, siinähän hän oppii kuunteluoppilaana sujuvasti. :) Sinä varmaan osaat italiaa tosi hyvin?

T. Brittilän Outi

-S- kirjoitti...

Outi: Joo sauna lòytyy...ihan suomalainen sellainen :D:D:D
G ei ole opiskellut suomea, mutta nyt hàn on tilannut jonkun kirjan, jossa opetetaan kielioppia...kyllàstyi kun minà en osannut enàà selitellà miksi jokin sana taipuu miten taipuu jne, hih!
Minàkààn en ole ikinà opiskellut Italiaa...joskus aikoinaan kàynyt yhden peruskurssin, mutta kovasti olisi kieliopissa opeteltavaa. Olen oppinut kielen puhumalla. Kyllà minut aina ymmàrretààn, mutta huomaan myòs tekevàni typerià kieliopillisia virheità.

Toivotaan ettà nàmà ilmat tàstà hieman viilenee...ja mieluiten ilman niità kamalia ukonilmoja :D

Susadim kirjoitti...

Hyvä, opettavainen peli ja taitaa B tykätä äidin tavoin pelailusta :)

Pitäisköhän kipaista mustikka metsään...voiskin tehdä pirtelön, nami!

-S- kirjoitti...

Susadim: Joo B tykkàà pelata, kuten minàkin. Tuo on opettavainen peli just ekax kerrax, mutta valitettavasti lapsen muisti on niin hyvà, ettà ensimmàisen pelin jàlkeen hàn tekeekin tehtàvàt ulkomuistista, eikà niinkààn mieti mikà on oikein rai vààrin.

Voi vitsi sinà ja sun mustikat. Tààllà mustikat on ihan sairaan kalliita. Joku pieni 400g pussi maksaa yli 4 euroa!!! Ei kannata ostaa...eikà ole edes tuoreita. Vanhempanikin ovat keràilleet mustikoita tànà vuonna jo kymmenià litroja.
Mukavaa mustikkaista viikonloppua :D

Sateenkaari kirjoitti...

Pirtelö ei minnkaan mielestani kaipaa jaatelöa.Siihenhan voi laittaa sekaan muutaman jaapalan antamaan lisaa viileytta.
Koulun aloittaminen on lapselle tarkea ja janna juttu.Ja myös koko perheelle.
Taallakin naytettiin uutisissa ,miten eurooppa kylpee kuumuudessa.Ei siis ole nyt vain meidan juttumme.

İhania odotuspaivia kuumuudesta huolimatta.

-S- kirjoitti...

sateenkaari: Jàànpaloja laitan jos teen hedelmistà, mutta pakastemarjat jo viilentàà ihan kiitettàvàsti :D
Juu on tuo koulujenalku jànnàà meille kaikille...jànnittàà pojan puolesta.
Kiitos kiitos, tààllà odotellaan :D
àsken tulin kotiin ja menin apteekin làmpòmittarin ohi. Kello on yhdeksàn illalla ja làmmintà vielà +32!!!

Susadim kirjoitti...

Joko B on 7 vuotias vai alkaako siellä koulu 6-vuotiaana?

Kävin siellä metässä...hassua kun yleensä varsinkin vanha kansa pitää hyvät marjapaikat omana tietonaan, mutta nyt mustikoita on niin paljon, että nekin voi kertoa. Yksi papparainen tuli vastaan ja sanoi, että mene sinne ja sinne, siellä on paljon mustikoita :) Voi kun vaan olis isompi pakastin!

-S- kirjoitti...

Susadim: B on just pari kuukautta sitten tàyttànyt 6-vuotta.

Tais papparainen pitàà sua sen verran hemasevana metsàkeijuna, ettà halusi vain auttaa, hih! Muutkin jotka ei sokaistu metsàkeijuista voivata kertoa marjapaikkansa sen jàlkeen, kun on itse saanut tarpeeksi keràttyà :D

Susadim kirjoitti...

:D Jos pappa hemaisevia metsäkeijuja näki, niin taisi kyllä olla silmälasit uusimatta...(IkinäKoskaanMilloinkaan ei ole kukaan marjapaikkoja paljastanut...eli satoa tosiaan piisaa tänä vuonna)

Anonyymi kirjoitti...

ciao!!
pitkàstà aikaa taas, ihanaa lukea blogiasi joka kertoo sieltàpàin:)
oletko ottanut yhtààn suomalaista "tapaa" siellà kàyttòòn vai meettekò ihan italian tyyliin asioissa siellà? esim. juurikin toi syòmis-aika, lasten nukkumaan menoaika etc.
onko isoja kulttuuri-eroja mistà on voinut tulla keskustelua?!
uteliaisuudesta kysyn kun minulla ja miehellà on joissain asioissa ihan eri mielipiteet ja niistà saa sitten keskustella ja tehdà "kompromisseja":D

-mimi

-S- kirjoitti...

Susadim: Hehe...àlà nyt aliarvioi viehàtysvoimaasi ;)
No joo, voi olla outoo et kertoo marjapaikan, mutta hyvà juttu sulle ku kertoi :D

mimi: Heissan, kiva kuulla susta pitkàstà aikaa :D
On meillà nyt kesàllà ainakin ollut niin, ettà syòdààn enemmànkin suomalaiseen ruoka-aikaan eli siinà 17-18 aikaan. Lisàksi teen suomalaisia ruokia...ilman secondoo. B menee nukkumaan aikasin eli ennen kymmentà...ja nyt kun koulut alkaa niin jo varmasti ennen yheksàà, eli siinà mielessà myòs suomalainen tapa. Mun mielestà on kamalaa nàhdà kun lapset ovat hereillà vielà yhdeltà yòllà ja vàsyneità. Nyt varmasti uuden vaavin tultaessa tulee keskusteluja vauvojen ruoista. Itse en edelleenkààn halua laittaa esim sokeria maitoon tms.
On tàssà kulttuurieroja aika paljonkin..hieman kompromisseja tehty suuntaan jos toiseenkin, mutta ei nyt mitààn ettà periaatteissa pitàis antaa periksi. Mistàs kultturieroista teillà on ollut suurimmat keskustelut?

Mari kirjoitti...

Hihih, käytiin tiistaina miehen kanssa italiaistyylisessä ravintolasa, oli hyvää pastaa =)

Katsoin muuten tuota pirtelöäsi, että olet saanut sinne jotenkin tuollaiset raidatkin, mutta sitten jumissa olevat aivonystyräni pyörähtivät käyntiin ja ymmärsin kyseessä olevan lasin väritys =)

-S- kirjoitti...

Marika: Kiva kun italialainen ravintola oli mieleinen :D
Hehe...sinàkin tuollainen blondi...Nuo meidàn lasit ovat jokainen erilaisia, eli tuota vihreàà on erilaisin raidoin tai viivoin jne. Kun ensimmàisen kerran tein pirtelòà niin mieheni kysyi hyvin epàluuloisesti: "mità tuo vihreà on?" eheh..ja se ei edes nàhnyt sità mistààn epàselvàstà kuvasta kuten sinà vaan lasi oli herran kàdessà, eh :-...ettà siinà meillà oikein kunnon blondi!

Maijamaija kirjoitti...

Hei muru!

Noista tavoista...mites se oli et "vesi ei kiehu ilman suolaa" XD

Olisko toi herkku smoothieta?!

Pushal, ikävä!

-S- kirjoitti...

Maijamaija: No eihàn se kiehukaan!!!! kròhòm....jeps jeps....vai ois sen nimi smoothie....àh..mulle se on pirtelò....iiiiiso halii