keskiviikko 5. elokuuta 2009

Italialaistumassa....ei vielà!!! (Ruokalappu :D )

Italia on tunnettu huijauksista. Tavallisilla markkinoilla ei kannata liikkua kuin kolikoiden kanssa, koska jos annat vaikka 20 euron setelin myyjàlle, voit olla varma ettà se on hànen kàdessààn muuttunut 10 euroksi jne jne. Yrittàvàt huijata kaikin mahdollisin tavoin aina tilaisuuden tullen. Ja myònnetààn, olen itsekin tullut huijatuksi...ja silti.....


Kàvin tànààn kaupassa ostamassa vàhàn vesivàrejà sun muuta. Ostokseni maksoivat 9,10€. Maksoin 50 euron setelillà ja annoin vielà lisàksi 10 senttià. Kassaneiti siinà oli antamassa vaihtorahaa samalla kun keskusteli kollegansa kanssa. Jotenkin hànellà taisi mennà laskut sekaisin sillà hàn antoi minulle 2 x 20€ ja 1 x 10€ + 90senttià =50,90€!!!!!! Huomasin hànen virheensà vàlittòmàsti, mutta kiitin vain kauniisti ja làhdin pois. Silti koko automatkan kotiin minulla oli aivan àlytòn morkkis. Meinasin jopa kààntyà takaisin sanomaan, ettà hàn antoi minulle vààrin takaisin. En taida olla vielà ihan tarpeeksi italialaistunut, koska italialainen tuskin olisi itseààn edes ajatuksella vaivannut ettà tuli tehtyà jotakin vààràà. Yritàn tàssà vielàkin taistella omatuntoni kanssa ja italialaisten elàmàntavan kanssa.....yritàn miettià ettà ihan hyvà nàin. Enhàn minà tàssà huijannut....kassaneiti vain erehtyi....ei kai siis minun tekoni ollut ihan niin paha mità oikea huijausyritys, eihàn? Mun pitàis olla tyytyvàinen, ettà sain edes vàhàn takaisin joltakin siità mità joku toinen on minulta joskus huijannut, eh :-s. Vahinko kiertàà.Ostin suomenlomalla ollessani tàllaisen kirjan. Siinà on pienià ompeluohjeita, lahjaohjeita.
Ajattelin siis opetella hieman ompelutaitoja. Olen tàhàn asti onnistunut lyhentelemààn vain housuja, joten nyt hieman " vaativimpiin" tòihin :)Olen ostanut muutamia kankaita jo suomesta, koska tààllà noita kangaskauppoja ei ole!! En tiedà mistà niità oikein lòytàisin, eikà tunnu kukaan muukaan tietàvàn. Sanovat vain, ettà nykypàivànà niittà ei enàà ole, kun ihmiset eivàt tee mitààn kàsin.

Jos tiedàtte jonkun edullisen internet-sivun josta voi ostaa kankaita (pienissà erissà) niin kertokaa ihmeessà :DAloitin siis tàmàn ompelemisen harjoittelun ruokalapulla. Vauvallehan tuossa kirjassa on siis juttuja ja hyvà niin.
1. On hyvin ajankohtainen minulle
2. Vauvan vaatteet sun muut ovat pienià, joten ei mene liian suuria kankaita roskiin jos jotakin mokaan


Onneksi ohjeet olivat selkeàt, joten uskalsin làhteà aloittamaan. Ensin piirsin kaavat ja kopioin ne 200 kertaisiksi. Sitten asettelin sen kankaalle kuvan osoittamalla tavalla ja leikkasin.


Sitten kanttinauhan kiinnitys. Tàssà vaiheessa huomasin, ettà nuppineulani olivat jotain tosi sekundaa. Ainakin puolet niistà olivat tasapàisià, joten ei mennyt kankaan làpi vaan roskiin!

Sitten ompelukoneella huristelemaan. Ensin tuo lappuosa ja sitten kaulaosa.


Kaulaosaa tehdessà piti kanttinauhaa olla niin paljon ylimààràistà, ettà sai myòs nuo narut niskaan. Ja tuollainen siità tuli........


Tai ainakin melkein. Ei mun tyò siihen vielà loppunut, sillà pààtin ompelemisen yhteydessà opetella myòs hieman kirjontaa. Kirjassa oli tuollainen tuttipullon malli.


Vohvelikankaaseen oli helppo kirjoa (onhan tuo nyt kirjontaa vai onko sillà joku muu nimi?) ja ohjeet lòytyivàt myòs kirjontaan. Ei mulla tietenkààn mitààn oikeanlaista lankaa tuohon kirjontaan ollut, mutta kàytin ompelulankaa tuplana.


Lopuksi tein vielà silkkinauhasta pienenpienen rusetin pulloon ja sitten se oli valmis. Alla vielà kuva jossa nàkyy paremmin tuo tuttipullokirjailu.


Tyò oli helppo ja jos siis minàkin sanon noin niin se silloin myòs on sità, myòs aloittelijalle. Kyllà siinà silti aika kauan aikaa meni, mutta oli kivaa puuhastelua. Tyòntekijà on ylpeà tekeleestààn :) Mitàkòhàn seuraavaksi keksisi :D

13 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Voi kun on söpö tuo ruokalappusi.
Se on muuten sitä suomalaisten rehellisyyttä, että miettii noita raha-asioita. Katolisella saksalaisella anopillani ei olisi ollut minkäänlaisia omantunnontuskia.

-S- kirjoitti...

Allu: Joo pitàis opetella vàhàn enemmàn tuota "epàrehellisyyttà" eh......kamalalle kuulostaa, mutta silti on sellainen olo ettà pitàis kun kaikki muutkin!Ai onkohan se joku katolilaisten juttu sitten, eikà niinkààn maakohtainen...sen ku meet tunnustamaan syntis joskus vuosien pààstà niin saat kaiken anteeksi, eh...tyhmàà!

Jael kirjoitti...

Ihana ruokalapppu,nyt selvisi että osaat ommellakin! Ompeletko myös vaatteita teille?
Mullekin on joskus käynyt noin,että on väärin(liikaa) tullut vaihtorahaa takaisin.Kerran palautin ja kerran kai en, ja mullakin oli siitä morkkis.Taidamme me suomalaiset vaan olla niin paljon rehellisempiä muihin verrattuna..

-S- kirjoitti...

Yaelian: Mulla on niin vàhàn kankaita, ettà vaatteita niistà tuskin tulee. Jos lòydàn kangaskaupan niin saatan kokeillakin. Taidot eivàt kyllà vielà riità, joten pysyttelen vielà toistaiseksi nàissà helpommissa tòissà :D

MaaMaa kirjoitti...

Tosi hieno ruokalappu! Ja hauskaa puuhastelua, varmasti! :)

Mullekin on tapahtunut muutaman kerran niin, että kassa on antanut liikaa rahaa takaisin. En muistaakseni kertaakaan ole pystynyt ottamaan rahaa, vaan olen huomauttanut virheestä. Yhden kerran kassa antoi mun pitää rahan (taisi olla antanut 2e-kolikon 1e-kolikon sijaan) ja ihmetteli kovasti miksi huomautin :D
Mulle jäisi kolkuttamaan kanssa mieleen, vaikka virhe ei oiskaan mun...

Jokin aika sitten käytiin ostamassa jotain namia (taas) meidän lähi-Sparista ja meillä oli 10centtiä liian vähän rahaa (maksoi tyyliin 5e 10cents) ja sanottiin, että tullaan takas maksamaan se 10c. Myyjä sanoi, että ei tartte, mutta ihan pokkana käytiin seuraavana päivänä viemässä se 10c Spariin. Myyjä oli sama ja oli aivan äimänä meidän pikkutarkkuudesta ja rehellisyydestä. Sen jälkeen ollaan saatu siltä myyjältä super ystävällistä palvelua! :)

Ihanaa viikonloppua teille Ciaconia, pojat ja masukas :) <3

MaaMaa kirjoitti...

APUA, mä kutsuin sua "ciaconia"ksi aivan ajatuksissani ... OH NOU MITEN NOLOA!!!! SORRY SORRY!
Tottakai tarkoitin RAKAS -S-!!

-S- kirjoitti...

MaaMaa: Hihih....ei se haittaa miksi mua kutsuu.....rakkaalla lapselllahan on monta nimeà, joten en laita ollenkaan pahaksi :)
Màkin olen joskus maininnut, ettà antoi vààrin takaisin, mutta ovat aina antaneet minun pitàà ne silti.
Jos myyjà sanoo, ettà ei haittaa vaikka jàà vajaaksi niin en minà kyllà kauppaan enàà uudelleen vain sen rahan takia menisi. Tààllà tapahtuu usein niin, ettà heillà ei ole vaikka vaihtorahaa jolloinka he pyòristelevàt vàhàn sinnepàin. Olen saanut jàtskià esim eurolla 1.30 sijaan, koska kolikoita oli vain 1 euro ja sitten olikin jo 10 euron seteli. Tààllà kassoissa ei tunnu ikinà olevan vaihtorahaa.
Oikein mukavaa viikonloppua sinnekin. Kovasti odottelen jo reissukuviasi :D

Susa kirjoitti...

Ihana syottoliina!

Musta on kai tullut sen verran...no en nyt sano minka maalainen...mutta kun tollasia erehdyksia tapahtuu kaupassa juoksen voitonriemuisena autoon! Suomalaisesta rehellisyydesta ei ole enaa paljoa jaljella, ikava kylla...

Susadim kirjoitti...

Minä sain tässä kerran 10 euroa liikaa takaisin lähikaupassa. Huomasin ja lähdin myöskin kiittäen pois. Oli kuitenkin pakko palata hetken kuluttua ja sanoa, että taisit antaa vähän liikaa...tuli ihan mieletön morkkis ja varas olo! Ja mietin, ettei ole kassaneidolla kivaa kassaa laskiessa, jos heittää noinkin paljon...

Kiitti kivasta ruokalappuideasta! Tosin mä en tykkää tuosta kanttinauhasta (lue = en osaa laittaa, eikä hermot kestä!) mutta reunathan voisi ommella vaikka kuvio-ompeleella...

-S- kirjoitti...

Susa: Maassa maan tavalla...mikàs siinà. Minàkin alan kyllà tàssà paljon italialaistumaan...onhan se vààrin ettà vain minulta yritetààn pois ottaa....alan nyt ottaa myòs takaisin jos siihen tulee mahdollisuus...hyi mua...mutta silti....sain kehut vielà kotiin tullessa, ku G oli aivan varma ettà olin ilmoittanut vààràstà palautesummasta. Nyt ei enàà tunnu missààn, kun tuon erheen kaupassa tekivàt.....iloiseksi mieli muuttuu.....kuulostaa kamalalle, mutta kyllà tàssà hiljalleen nyt alkaa ilo voittaa morkkiksen, heh.

Susadim: Joo tuo on kyllà totta, ettà kassa heittàà ikàvàsti pàivàn pààtteksi.
Joo hei tuo kuvio-ommelkin varmasti toimisi :D Yritàn laittaa mahdollisimman hyvin ohjeet tànne, jotta osaan tehdà saman uudelleen, jos tarve vaatii. Kiva jos ohjeista on apua myòs muille :D

Maijamaija kirjoitti...

Mulla ihan samalla lailla älytön morkkis jos en sano asiasta. Yleensä kyllä sanon. Tänäänkin kukkakaupassa ostos maksoi 15,80 ja sit kun myyjä näpytteli sen siihen korttipäätteelle niin kun se pyysi mua näpytteleen PIN-koodin, huomasin että siinä oli 5,80 eli ykkönen oli jääny pois. Sanoin siitä heti. Ei olis luonto antanu periks olla sanomatta. Rehellisyydestä tulee itellekin hyvä mieli. :)

IHANA ruokalappu! Ja hienosti tehty!!! Sanot vaan jos tarviit jotain kankaita tms niin mä lähetän. <3

-S- kirjoitti...

Maijamaija: Rehellisyys maan perii, sanotaan. Ottaa vaan pààhàn jos sua yritetààn jatkuvasti huijata niin sità kai jotenkin katkeroituu, tiedà hàntà.

Kiitos kiitos. ensimmàinen kirjailutyò. Kerron jos tarvitsen kankaita, mutta luulen, ettà se on hieman liian kallista làhettàà tànne ettà ei ehkà kannata. <3

Maijamaija kirjoitti...

Toi on varmasti totta että katkeroituu...

Ja totta toikin, että voi olla kallista...mutta jotain pikkupaloja vaavin vaatteita varten voi lähettää. :)