tiistai 27. tammikuuta 2009

Focaccia (taas)

Heh, musta on tullut leipäfani....tai ei niinkään, mutta tykkään kovasti tehdä ja kokeilla uutta..ja leipiä onkin sitten tullut kokeiltua :D


Nyt päätin kokeilla toisenlaistsa focaccia ohjetta, jonka bongasin siskot kokkaa blogista.


FOCACCIA8-10 dl valkoisia erikoishienoja jauhoja tai 00 - jauhoja.
75 g tuorehiivaa
4,5 dl lämpöistä vettä
1 tl suolaa
1,5-2 dl oliiviöljyä
valkosipulia
suolaa
basilikaa
sipulia
balsamicoa


1. Liuota hiiva veteen.

2. Lisää hiljalleen jauhoja

3. Lisää myös suolaa ja oliiviöljyä

4. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuttia, jotta koostumus tulee oikeaksi. On muuten huomattavasti parempi koostumus käsin vaivatessa, kun sillä mashiinalla josta nyt en halua edes mainita, hih.5. Laita taikina kulhoon ja suojaa se liinalla. Laita kulho kuumaan veteen ja anna kohota n. 1h.

6. Öljyä vuoka reilulla määrällä öljyä. Laita sekaan myös hieman suolaa.

7. Levittele taikina muotoonsa ja anna kohota reilu puolisen tuntia.

Itse annoin kohota reippaasti yli tunnin tässäkin vaiheessa, johtuen siitä että piti käydä ilmoittamassa B kouluun. APUA! Se ei oo enää mikään vauva...höh!


8. Leikkaa sipuli ja valkoispuli paloiksi ja paista se öljyssä. Lisää balsamikoa.

9 . Paina leipään reiät ja kaada reippaasti öljyä leivän päälle.


10. Laita sipuliseosta reikiin ja lisää suola koko leivän päälle

11. Laita uuniin. 200 astetta ja noin 30-40min. 20minuutin jälkeen poistin vuoan, jotta kaunis väri saatiin koko leipään.


12. Nauti oliiviöljyn kanssa :D


Nyt kun molemmat focacciat on kokeiltu voin sanoa, että molemmat olivat ihanan rapeita ja kuohkeita. Kuitenkin se toinen resepti on ehkä hieman enemmän aidon Genovalaisen focaccian makuinen (vaikka ei kuitenkaan sinne päinkään...aitoon Ligurialaiseen ei kyllä pääse, kun sinne menemällä, eh :-s). Tulen varmasti tekemään näillä molemmilla ohjeilla vielä jatkossakin :D


EDIT///// G tuli kotiin ja maistoi tätäkin leipää ja totesi tämän mieleisemmäksi...ei ole makuasioista kiisteleminen....molemmat todella hyviä reseptejä :DHei tänään sain nauraa uintiharkoissa, kun katselin B:n ryhmän opetusta. He saivat lopuksi laskea liukumäestä pääedellä veteen (oli kai hauska sukellusharjoitus). Noh, B sitten reippaana peitti pelkonsa (paitsi mamilta) ja kiipesi muiden lapsien perässä liukumäkeen. Ohjaaja sitten käänsi B:n pääedellä asentoon. Hän kun oli pyllymäkeä aluksi laskemassa, mutta eihän se mennytkään sitten ihan niin. Noh sitten häntä hiljaa liu'utettiin kohti vesirajaa missä toki oli toinen ohjaaja jo vastassa. Mutta mitäs tekikään B? Hän tarrasi leskumäen sivuista varpaillaan kiinni niin että ei liikkunutkaan enää minnekään. Ja B:llähän on varpaita millä ottaa kiinni. Onhan se jo pienenäkin nähty kuinka pitkät harakanvarpaat toisella on, hih. Minä en sitten voinut kun nauraa, kun sitten ohjaajatkin tajusivat tilanteen koomisuuden....Noh, hiljalleen varvasote kuitenkin heikkeni ja B valui kuin etana toisen ohjaajan syliin, hih! Muistutukseksi toisen varpaista vielä tämä jouluinen kuva, kun toinen oli vasta puolivuotias.

Eikö olekin toinen aika lutunen <3

6 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

no on lutuinen. :)

Liguriassa en ole koskaan käynyt, täytyy siis kokeilla myös tuota toista ;) Mä olen käynyt vaan Roomassa ja Chiantin alueella sekä Firenzessä. Surkean vähäistä italiakokemus, siis:)
Mutta kiva jos leipä kuitenkin maistui.

Susadim kirjoitti...

Ei ole miestä varpaisiin katsomista..tai jotakin sinne päin! :) Nami mitä leipää, pittää kokkeilla!

-S- kirjoitti...

Nelle: Liguriassa focacciat on jotain aivan omaa maata, mutta kyllä nämä tarpeeksi läheltä liippaavat ja poistavat "focaccia ikävän" :) Seuraavaksi kokeilen sitä maalaisleipää :D

Susadim: Hitsi miten se oikeesti meni??? Ei oo miestä vaatteisiin katso....ei....en mä muista :-o

Nelle kirjoitti...

pitää pistää korvan taakse :) Jos joskus sinne eksyn muistan kokeilla :)

Susadim kirjoitti...

ööö...ei ole koiraa karvoihin katsomista ja ei nimi miestä pahenna, jollei mies nimeään...jotain sinne päin:)

-S- kirjoitti...

susadim, hih....ei oo koiraa karvoihin katsomista...sitä mä hain ;)...mutta juu, onhan noita muitankin...vaikka sitten että ei oo miestä varpaisiin katomista, hahah!