maanantai 19. tammikuuta 2009

Viikonloppu


No niin, v-loppu meni ja tuli tehtyä yhtä sun toista. Kerrottakoon kuvina :D

Yli viikon kestäneen sateen jälkeen aurinko paistoi jälleen. B muisti mamia kukilla. Kiitos kulta :D





Suuntasimme auringon ja lauantain kunniaksi puistoon. Ja kyllä, meillä oli toppatakit päällä, vaikka ulkona oli +15! Taidamme olla pahasti Italialaistumassa, hih!





Hei ja jes, sain huivin valmiiksi. Mitäs pidätte? Mä aloin lopulta tykkäämään tuosta :D Väri on ainakin tosi kiva tuon takin kanssa käytettynä.


Huivi on virkattu simpukkakuviolla ja ohje on (suurinpiirtein) kirjasta Stitch ´n bitch, virkkaajan käsikirja, koukussa. Tosin kavennukset tein tuplanopeasti, jotta huivista ei tule liian suuri. Jouduin nimittäin tekemään alkusilmukoita lähemmäs 500 sen 200 sijaan, eh. Virkkuukoukku oli liaan iso tuolle langalle, mutta tuossa nyt kuitenkin tuo kuvio lähempää.




En tiedä mitä olisi pitänyt tehdä, jotta sain tuon huivin oikeaan kokoon, joten kastelin sen ja laitoin nuppineuloilla lattiaan kiinni kuivumaan muotoonsa. Oisko se ehkä pitänyt silittää?!?! Saa neuvoa, kiitos hihihih :D




Noin iso siitä nyt sitten tuli. Tarkoitus oli laittaa reunoihin hapsut (lukuunottamatta yläreunaa), mutta jätin ne laittamatta...ainakin vielä toistaiseksi. Olisiko kivempi hapsuilla?





Nonnan ruokaa käytiin syömässä sunnuntaina. B innostui vanhasta karttapallosta ja löysi sieltä myös Suomen. B jäi nonnalle hoitoon, kun me kävimme G:n kanssa elokuvissa katsomassa elokuvan Australia. Oli todella hieno elokuva, suosittelen!



Viimeiseksi voisin tässä vielä jakaa focaccian ohjeen. Melkein tekisi mieli olla jakamatta sitä ja pitää tämä ihan omana bravuurina, mutta en mä sentään niin ilkeä ole (ja haluan tämän muistiin, hih). Tämä on eittämättä aivan parhaista parhain focaccia -leivän ohje. Ja todella kuohkea! Taikinaa voi tietenkin käyttää myös pizzapohjana jne. Aivan yli yli yli yli yli yli huippu ohje. Varastin taikinan ohjeen täältä (taikinassa ainut poikkeus oli runsaampi oliiviöljyn käyttö sekä tuorehiivaa 50g kuivahiivan sijaan) Päällysteet tein oman makuni mukaan.

FOCACCIA





Taikina:

50 g hiivaa
8 rkl oliiviöljyä (ja todellakin menee
enemmän kuin ohjeessa sanotaan)
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
9,5 dl vehnäjauhoja
4-5 dl lämmintä vettä

Päällysteet:

1 sipuli
2 rkl balsamicoa
aurinkokuivattua tomaattia
mozzarellaa
oreganoa
basilikaa


Valmista ensin taikina. Kannattaa käyttää yleiskonetta, minä en sitä omista, joten tein sen vatkaimella niillä vieteripäillä ja ihan hyvää tuli :D. Liuota hiiva lämpimään veteen. Sekoita kuivat ainekset sekaisin ja lisää hiljalleen hiivaveteen. Jauhoja sen verran, että koostumus on muutaman minuutin vaivaamisen jälkeen hyvä. Tällaisessa leipätaikinassa se oni hyvä, kun se ei ihan tartu sormiin, mutta melkein. Parempi liian kostea kuin liian jauhoinen. Lisää öljyä. Nyt taikina on tarttuisa ja saa ollakin. Se hieman vielä jähmettyy vatkatessa (n. 10min)
Anna taikinan kohota suojaisassa paikassa n. tunnin ajan!!!
Öljyä uunipelti tai leivinpaperi ja levitä taikina tasaisesti pellille.
Painele sormilla pieniä kuoppia ylt ympäri leipää, jotta täytteillä on muhevaa tarttumapintaa. Levitä päälle pari ruokalusikallista oliiviöljyä esim. siveltimellä ja anna nousta jälleen, puolesta tunnista tuntiin.
Valmista kohoamisen aikana täytteet. Kuullota sipulirenkaita kattilassa tai pannulla oliiviöljyssä miedolla lämmöllä niin että ne ottavat reilun värin. Lisää balsamicoa. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa laittaa uuni kuumenemaan 205 asteeseen. Kun balsamico on imeytynyt sipuleihin, ota pannu liedeltä ja laita sivuun jäähtymään.
Kun leipä on kohonnut, jauha pintaan ihan rohkea määrä suolaa. Levitä päälle sipulit, tomaatit, juustot jne. Paista 205 asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes pinta on kullankellertävä ja juusto mukavasti sulanut.
B:n iloksi tein pienen osan tuosta leivästä vain nakinpaloilla. Leipä on aikaavievä, koska kohotusajat ovat pitkät, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen.



Että tällainen v-loppu meillä :D

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisen näköinen focaccia ohje. Pitänee kokeilla vaikka viikonloppuna. Harmi, että minun Italian sukulaiseni eivät oikein ole ruoanlaittoihmisiä, Italiassa kun on niin paljon hyviä ruokia.

-S- kirjoitti...

Hei Saga, kokeile ihmeessä. Ohje on aivan paras!!! Jos omistat tuon yleiskoneen tai muun, jolla voit hyvin vaivaa taikinaa niin käytä sitä :D

Anonyymi kirjoitti...

Tein eilen focacciaa ohjeellasi. Laitoin hieman vähemmän suolaa ja enemmän jauhoja kuin ohjeessasi, ja hyvää tuli. Kelpasi jopa lapsillekin.

-S- kirjoitti...

Heippa Saga, kiva kun sinunkin focaccia onnistui :D Itsekin laitan hieman lisää jauhoja siinä levitysvaiheessa, mutta muuten yritän pitää taikinan suht märkänä. Lapsille maistuu, kun laittaa heille mieluiset päälliset :D

Nelle kirjoitti...

vai tällaista focacciaa täällä :) Ihan hyvän näköistä. Mäkään en omista yleiskonetta - mä vaan aina vaivaan taikinat käsin :)

Olen vähän semmonen että ahdistun hirveästä määrästä keittiömööpeleitä - tai no, en varmaan ahdistuisi jos olisi kaksi kertaa isompi keittiö! ;)

Se mun resepti on erilainen, mutta suosittelen kokeilemaan erityisesti uusien, samana vuonna puristettujen öljyjen kanssa. Italiasta niitäkin saa... :) (hieman kateellisena täällä takavasemmalla)

-S- kirjoitti...

Ai että oliiviöljy pääse sitten oikeuksiinsa. Käytänkin aina meidän omista...siis appivanhempien puista puristettua. Ja niitähän riittää....Heillä on hassu tapa. Ovat jo vanhempia joten eivät jaksa itse poimia oliiveja, joten antavat työn jollekin toiselle ja se toinen saa sitte pitää puolet oliiviöljyistä. Ihan hyvä diili varmasti molemmille :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei kulta!

Mä en oo pitkään aikaan käyny täällä...nyt taas päivittämässä kuulumisia. :) Ihana musiikki sulla taustalla!

Tosta huivista...ihan oikein teit kastelemalla. Ei tarvii (eikä kannata) silittää. Mä tapaan neulomukset (siis myös neuloen tehdyt!) laittaa kahden pyyhkeen väliin kostutettuna ja antaa kuivaa yön yli. Näin neulosjäljestä tulee tasaisempi ja sileämpi. Äiti ja isoäiti on opettanu. :)

Ootko tehny jo hapsut? Vois näyttää kivalta. :)

Iso ikävä! Pushal!

-S- kirjoitti...

Maijamaija: En ole tehnyt hapsuja. Käytössä nyt ihan ok myös ilman. Ajattelin, että nuo hapsut saattaisi kulua aika nopeasti. Ja kiitos tuosta neuvosta. Kukaan muu ei neuvonut, mutta suhun voi kyllä aina luottaa :D

-S- kirjoitti...

Maijamaija: En ole tehnyt hapsuja. Käytössä nyt ihan ok myös ilman. Ajattelin, että nuo hapsut saattaisi kulua aika nopeasti. Ja kiitos tuosta neuvosta. Kukaan muu ei neuvonut, mutta suhun voi kyllä aina luottaa :D