maanantai 3. toukokuuta 2010

Moottoripyòràllà kylàstà kylààn

Viikonloppu meni ihanasti. Olin sitten unohtanut, ettà lauantaina ei ollut koulua vapun vuoksi ja tilasin kampaaja-ajan jo yhdeksàksi. Noh, eihàn se silti haitannut, koska meillà nuo heràtykset ovat olleet jo muutaman kuukauden puoli seitsemàltà. Kuinka voikaan jonkun unirytmi olla niin tasainen. En onnistu pidentàmààn òità, vaikka kuinka yritàn. On tàmà silti jo hyvà, kun ennen kellojen siirtymistà heràtys oli puoli kuusi.Hieman nurinkurisesti kampaajan jàlkeen laitoin moottoripyòràkypàràn pààhàn, joten se niistà kauniista kiharoista. Oli se silti niin ihanaa olla hieman vapaalla vaavista, ettà ei yksien kiharoiden menettàminen tuntunut missààn.
Làhdimme pikkuteità pitkin ja menimme kylàstà kylààn. Kyliin, joiden olemassaolosta minà en edes tiennyt. Italiassa on ihanaa se, ettà vaikka kuinka monta vuotta olisi tààllà asunut niin aina on uutta nàhtàvàà. Kylià kylien perààn ja kauniita vuorimaisemia tàllà kertaa.


Kàvimme muutamassa kylàssà ja jokaisella kylàllà on tietenkin oma kirkkonsa, joten otin niistà"bloggarina" tietenkin kuvia.Yhdestà kylàstà lòytyi myòs Padre Pio.

Erilaiset piazzat kuuluvat tietenkin Italialaisiin kylin.


Jalkapallokenttà on aivan must.

80-luvun alussa tàllà alueella oli suuri maanjàristys. G:nkin koulu suljettiin, koska se tuli koulukelvottomaski piiiitkàksi aikaa ja koulua kàytiin kirkon tiloissa. Nàmà kylàt ovat tàssà làhistòllà hyvinkin erinàkòisià. Osa kylistà on sità vanhaa, kun taas osa on jouduttu uudelleenrakentamaan làhes kokonaan.


Alla olevassa kuvassa nàkyy kuinka vasemmanpuoleiset talot ovat menneet maantasalle ja vain rauniot ovat jààneet. Oikeanpuoleiset talot ovat vielà pystyssà, mutta asuinkelvottomia.


Monella ei ollut varaa ostaa omaa asuntoa maanjàristyksen jàlkeen. Kylàt tarjoavat vàhàosaisille kattoa pààn pààlle eli asumismahdollisuutta kunnan taloissa. Ne ovat aina tuollaisia puisia taloja (ainakin tààllà meillàpàin). Asuinolot eivàt ole hààvit, mutta onhan se parempi kun ei mitààn :D Minulla tulee suomen camping alueet mieleen noista puutaloista ja siità kuinka ne ovat vieriviereen rakennettuja.


Yksi kylà on uudelleenrakennettu làhes kokonaan ja tàssà alla kivannàkòinen uusi talo.Moottoripyòràajelin lopuksi pistàydyimme vielà kahvilassa. Minà otin kunnon sokerimunkin vapun kunniaksi. Simaa ei ollut, heeeeh!


Tàtà voisin melkein kutsua vapputoriksi, eh.  Ei saanut metrilakua, mutta muita paikallisia herkkuja olisi kyllà saanut. Ei ihan nyt pààsty siihen vapputunnelmaan, hih!Aivan ihana pyòràreissu oli. Sain vihdoin kunnon irtioton lapsista. Sità kyllà tarvitsee, ettà jaksaa olla taas parempi àiti. Ihana viikonloppu kaikenkaikkiaan. Nyt jaksaa taas tàmànkin viikon :D

Mukavaa alkanutta viikkoa myòs ihanille lukijoilleni :D
ps. Kuvien laatu on hieman huono, pahoittelut. Otin kaikki kuvat vauhdista.

10 kommenttia:

Helena Ruotsala kirjoitti...

Kiitokset kun pääsin myös mukaan motskariajelulle! Melkein tunsin tuulen hiuksissa ja vauhdin hurman. Maisemat ovat ihania, mutta surulliseksi vetivät nuo maanjäristyksestä kärsineiden paikkojen kuvat. Miltähän tuntuu niistä ihmisistä, jotka joutuivat kotinsa jättämään, nähdä yhä edelleen entisen kodin rauniot tai seinät?

Myös Sinulle mukavaa viikkoa ja alkanutta toukokuuta!

Allu kirjoitti...

Jätittekö te bambinit nonnille hoitoon? Hienoja maisemia ja se on totta, että Italian (ja Ranskan) pikkukylissä riittää ihailemista. Padre Pio on mullekin tuttu, sitä tavattiin eteläisemmässä Italiassa.

-S- kirjoitti...

Helena: Kiva jos viihdyit. Eipà sità vauhtia tosin ollut kovinkaan paljoa noilla pikkuteillà, mutta ihana kesàinen tuuli tuntui silti :D
G:n vanhemmat ja isovanhemmat joutuivat muuttamaan maanjàristyksen vuoksi. He olivat kyllà rakentamassa jo onneksi uutta taloa maanjàristyksen sattuessa, joten tulikin sitten vain àkkimuutto.
Jeeeee, nyt on jo toukokuu :D


Allu: Jeps, nonna tuli hoitamaan bambineja tànne meille. Turvallisempi paikka Thomasille, joten ei vàlttis saa niità itkupaniikkikohtauksia. Pitàà meidàn silti olla aina valmiustilassa kiitàmààn tànne takaisin jos tilanne menee mahdottomaksi.
Pikkukylissà on sità aitoa italiaa (ja ranskassa ranskaa, ja kreikassa kreikkaa jne).

Jael kirjoitti...

Kiva oli päästä tälle ajelulle kanssasi:-)Se,että aina on uusia paikkoja koluttavana on mukavaa.Täälläkään en ole läheskään nähnyt kaikkea.
Mukavaa viikkoa teillekin!

Anonyymi kirjoitti...

Heippa S ja terveiset toiselta Ässältä Suomesta:-)

Nuo sinun aamuherätyskirjoitukset toivat elävästi mieleen meidän perheen vauva-ajan. Toinen pojista kun tykkäsi herätä aamuisin klo 5. Muistan elävästi sen aamun, kun oltiin käännetty kellojan taaksepäin! Ei auttanut selittää herralle aamulla, että äidillä on hiukan motivointivaikeuksia nousta ylös klo 4! No nyt, 19 vuotta myöhemmin yritän saada herraa hereille viikonloppuisin klo 11! Eli nyt on ihan päinvastainen ongelma:-)

Terkkuja!
Sirpa Suomesta

Outi C. kirjoitti...

Kivan näköistä seutua! Mielenkiintoista myös kuulla paikallishistoriasta, mm. maanjäristyksestä. Kumma että niitä järistyken tuhoamia taloja ei ole purettu jos ne ovat täysin asuin- tai korjauskelvottomia. Maanjäristys oli aikanaan varmasti kauhea isku paikallisille asukkaille. Siellä näitä aina välillä tapahtuu, niin kuin esim. L'Aquila viime vuonna.

MaaMaa kirjoitti...

Ihania kuvia idyllisistä kylistä -- tuollainen "kotiseutumatkailu" on kyllä mukavaa :)
Nyt meillä on kaikki uutta tässä lähellä ja vähän kauempaa, kun muutettiin, joten riittää kotiseutumatkailuun kohteita!! :)

Ihanaa, että sait vähän irtiottoa lapsista: varmasti antaa uutta puhtia sitten taas :)

Terkkuja <3

-S- kirjoitti...

Sirpa: Heissan. Kiva kuulla susta. Ehdinkin jo miettià, ettà mitàs sinnepàin kuuluu. Toivottavasti kaikki hyvin :D
Joo toi on kyllà niin totta, ettà nyt heràtààn ihan itse jo kukonlaulun aikaan ja pian se olenkin sitten minà aamuisin toista vetàmàstà sàngystà ylòs. Onneksi meillà siirtyi kellot eteenpàin, joten uni hieman pitkittyi. Neljàltà meillà kyllà heràillààn syòmààn, mutta ei se onneksi ole vielà se lopullinen heràtys :D

Outi: Oot kyllà aivan oikeassa. En ole tainnut pahemmin kertoa mitààn tàmàn alueen historiasta..ja nytkin ihan pikkiriikkisen vain, mutta edes jotakin :D
Italiassa on paaaaaljon yksityisià taloja, joten ei niità pahemmin sitten pureta...sekin maksaa. Usein olenkin Ginolle sanonut, ettà tuon tuosta vois poistaa ja ton kanssa, kun nàkyy ràihnàsià rotiskoja jossakin, mutta aina se on raha joka sitten loppupeleissà puhuu.

MaaMaa: Joo mà jo kovasti odottelenkin "pariisilaisettaren" kodinkulmilta kuvia ja muuta kivaa ♥

Wanha kirjoitti...

Kivan näköistä ja hienoa, että pääsit vähän vapaalle! Mä kaaduin meidän skootterilla syksyllä ja en enää suostu lähtemään omaa kylää kaueammaksi, en edes kyydissä.

-S- kirjoitti...

Kenza: Voi sua. Kuinkas siinà nyt niin pààsi kàymààn ettà mukkelis-makkelis menit? Toivottavasti ei tullut mitààn pysyvàà kipua ja jàlkià. Aika pahasti tais mennà, kun et enàà kauemmaksi uskaltaudu menemààn. Vaikka sanotaanhan, ettà kotikulmilla ne onnettomuudet sattuu. Noh, jospas tuo oli sulle sellanen once in a lifetime kokemus joten ei onnettomuuksia enàà :D