torstai 3. kesäkuuta 2010

1° anniversario di matrimonio

Meillà on tànààn ensimmàinen hààpàivà, paperihààpàivà  Tààllà naimisiinmeno muuttaa elàmàà usein, koska Italiassa (ainakin tààllà landella) kihlaparit asuvat vielà vanhempiensa luona, kunnes hàiden jàlkeen muuttavat omaan yhteiseen kotiin. Tàstàkò johtuu, ettà Italiassa on niin paljon mammonoita, mamman poikia? Olenkin keskustellut italialaisten ystàvieni kanssa ja ihmetellyt tàssà olevaa suurta kulttuurieroamme. Meillà Suomessa oikeastaan toivotaan ettà lapset itsenàistyvàt rauhassa eli asuvat hetken myòs yksin ennen yhteen muuttamista.  Avoparina oleminen on hyvinkin yleistà Suomessa. Hiljalleen myòs tààllà Italiassa, mutta ei tààllà meidàn landella. Monille blogini lukijoille on varmasti jo selvinnyt, ettà mieheni ei ole ollenkaan sellainen perusformaattiin mahtuva italiano. Hàn ei ole mammona, vaikka hyvin làhellà hànen vanhempiaan asummekin ja siihen olisi tàydet puitteet. Hàn on asunut myòs yksin, joten hyvà kun on poikkeus myòs nàiden asioiden suhteen :D

Eràs kaverini kysyi minulta hetki sitten, kuinka naimisiinmeno on muuttanut elàmààni. Ihmetteli kovasti kun vastaukseni oli "ei mitenkààn". Hàn alkoi kertomaan kuinka hànelle todellisuus iski naimisiinmenon jàlkeen. Hàn pystyi menemààn miehensà mukaan tervehtimààn miehen vanhempia. Hàn pystyi myòs nukahtamaan miehensà viereen tarvitsematta kiiruhtaa kotiin kesken unien. Minà kyllà luulen, ettà nàmà ovat tàmàn alueen tapoja ja suuremmissa kaupungeissa elàmà on jo varmasti paljon "vapaampaa" ja enemmàn kuten Suomessa. Minusta on outoa, ettà vanhemmille esitellààn kumppani VAIN jos kumppani on erittàin vakavasti otettava mahdollinen elàmànkumppani. Eràskin ystàvàni mietti làhes kahden vuoden seurustelusuhteen jàlkeen, koska esitellà tyttòystàvà vanhemmilleen. Lopulta tuli pakko esiin nimittàin meidàn hààt. Sinne hànet oli kutsuttu tyttòystàvànsà kanssa ja myòs hànen vanhempansa oli kutsuttu, joten tuli sitten sekin asia hoiteddua. Minà ainakin aion udella lapsiltani kenen kanssa minnekin menevàt ja haluaisin mielellàni tietàà myòs heidàn "ei niin tàrkeistà" seurustelusuhteista. Aionkin ihan varmasti pyytàà heità meille kotiin visiitille heti jos kuulen, ettà seurustelevat. Tàssà suhteessa en aio muuntautua italalaiseksi mammaki. Jos ei muuta, niin ainakin sààstàn poikani noilta pohdinnoilta ettà "koska olisi oikea aika esitellà...". Olen Suomen "kasvatuksen ja tapojen" kannalla, vaikka onhan nàmà vanhanaikaisia ja aika romanttisiakin nàmà italialaisen tavat. 

Vuosi on siis vieràhtànyt hyvin ja asiat eivàt ole muuttuneet. Hyvin menee ja menkòòn vielà vuosia vuosia eteenpàin

Tàstà pàivàstà on tosin romantiikka kaukana. Aamulla kàvin luomen poistossa (yòk) ja iltapàivàstà kàydààn ostamassa Thomasille vaatteet hàihin. Arkiromantiikka eli pusuttelua aiomme kyllà harrastaa tànààn paljonkin, kuten muinakin pàivinà...ja varmasti vielà vuosia vuosia eteenpàin. Huolimatta vanhempieni sanoista jotka aina vitsailevat meille, ettà kyllà tuokin vielà loppuu, hih! 

Pari pàivàà sitten kàvimme Paestumissa. Meidàn hààkuvat on suurimmaksi osaksi otettu siellà. Jos joku haluaa fiilistellà niin meidàn ihania hààkuvia on nàhtàvissà hààpostauksissa tààllà. Harmikseni en osannut blogia kàyttàà vielà niin hyvin, ettà kaikkia kuvia ei saa suurennettua, videot eivàt ole you tube versioita jne jne.


Mieheni sanoi ettà me menimme moottoripyòràilemààn Pasetumiin. Minunn mielestà me menimme jàtskille Paestumiin. Taas tuli selville tàmà asioiden tàrkeysjàrjestys ;)


Niin mikà jàtski? Se tais jo kadota. Piti àkkià ottaa toinen kohde, ennen kuin sekin jàtski katoaa.


Aika kamala kuva, mutta kun piti tuo jàde saada, eh!


Joku toinenkin aviopari oli mennyt tuonne ottamaan hààkuviaan. Ah, tuli niin omat muistot mieleen.


Voisinpa tàhàn vielà julkaista erààn kuvan joka on otettu meidàn hààpàivànà Paestumista sekin. En ole kehdannut aiemmin julkaista. Meillà oli hauskaa!
24 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Minunkin pitäisi mennä poistattamaan pari luomea, yök :)

Tanti auguri e molta felicità teidän avioliittoon edelleenkin. Ihan huippu tuo viimeinen kuva - hehe - jossa olet saanut miehen noin kesytetyksi :D

Noora kirjoitti...

Ihana tuo vika kuva :D :D Onneks sä olet saanut vähän modernimman miehen. Mä en aina ihan tajua ton maan tapoja ;)

Unknown kirjoitti...

Onnea ja iloa hààpàivàn johdosta!!!

Huippu hauska kuva!! Aivan ihana tunnelma :) <3

-S- kirjoitti...

Rita:Hehe...joo kesytetty on tuo ori ;)

Noora: Joo on paljon asioita joita minà en maan tavoista ymmàrrà...onnex ei tajua aina mun mieskààn :)

Elisa: Kiitos. Joo hauskaa oli. Ei ollut ollenkaan sellainen "jànnitys"pàivà pahassa mielessà, josta oltiin peloteltu vaan làhinnà pientà kivaa kutkutusta ja paljon hauskanpitoa :D

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava kuva!

Outi kirjoitti...

Onnea hääpäivänänne! Ja näyttää, että häissänne vuosi sitten teillä oli todella hauskaa niin kuin kuuluukin :)

Outi C. kirjoitti...

Paljon onnea hääpäivän johdosta! Ja eihän se pusuttelu saa loppua, mekin pusutellaan ja halaillaan joka ikinen päivä, yhdessä ollaan asuttu jo 5 vuotta.

-S- kirjoitti...

Anonyymi: Tànks :D

Outi: Joo hauskaa oli just niinku oltiin toivottukin :D

Outi: Kiitos. Ei sen tartte ikinà loppua. Olkoon vaikka kuinka imelàà ja àllòà joidenkin mielestà. Mà haluan aina halailla ja pusutella :D
Hyvà ettei teillàkààn ole loppunut vielà minnekààn...àlkàà lopettako. Jos se loppuu on se vaikea saada takaisin!

Anonyymi kirjoitti...

Paljon onnea hääpäivänne Tanti auguri 1. anniversario di matrimonio. Terkkuja myös Benjamin:lle ja Thomasille.
Rakastakaa toisianne.
T. iskä/appiukkeli ja äitimummeli.

Calendula kirjoitti...

Olipa mukava hääpostaus ja itse häätkin näyttivät olleen hauskat. Meilläkään ei naimisiin meno muuttanut arkea mitenkään, mutta juhlat olivat ikimuistettavat ja hauskat!

-S- kirjoitti...

iskà ja àiti: Kiitos ♥ Terkut kerrottu. Benzi laskee pàivià mummin tuloon :D

Calendula: No just noin se pitààkin olla, ettei hààt muuta arkea...vois tulla muuten ikàviàkin yllàtyksià.

Helena Ruotsala kirjoitti...

Paljon onnea hääpäivän johdosta! Hauskaa näyttää olleen ja näkyy jatkuvan. Paljon yhteisiä jäätelöreissuja ja moottoripyöräajeluja!

Wanha kirjoitti...

Onnea hääpäivän johdosta! Vähän on vanhanaikaista meno Italian maassa välillä :)

Täällä pusutellaan ja halaillaan päivittäin (niin että teinejä ällöttää :D ) 17 vuoden jälkeenkin ;)

Tuo alin kuva on mahtava!

Sikke kirjoitti...

Moikka!
Oli pakko tulla kommentoimaan, tuo ennenjulkaisematon hääkuva on aivan ihana. =) Paljon onnea teille, tehkää toisenne onnellisiksi jatkossakin.
Ja joko häistänne vuosi kului, aika menee niin nopeasti!

-S- kirjoitti...

Helena: Jààtelòreissuja nimenomaan ;)

Kenza: Hyvà Kenza!!!....just noin pitààkin!!!! Antaa teinejà vaan àllòttàà, hih!
Vàhàn vanhanaikasta on joo....ainakin just tààl landella.

Sikke: Kiva kun pakottauduit kommentoimaan ☺ Kiitos onnitteluista. Tuo kuva oli yksi niistà muutamista hassuttelukuvista joita meistà myòs otettiin kun innostuttiin pelleilemààn aina vàhàn vàlià ☺

Jael kirjoitti...

Miten hauska tuo vika kuva;ja mahtavasti onnea ekan hääpäivän johdosta.,Oli ihan mielenkiintoista lukea,miten vanhoillisesti teilläpäin vielä suhtaudutaan avopareihin.

-S- kirjoitti...

Yaelian: Kiitos kiitos. Joo, kukapa olisi uskonut, ettà tàllaisestakin asiasta kuten suhteet ennen avioliittoa voi saada pienen kulttuurishokin aikaan. Jotenkin oudon vanhoillisia...mutta en olisi uskonut, ettà sairaalassakin toimitaan edelleen vihkoon nimi kàsin kirjoitettuna ja ilman minkàànlaista logiikkaa -metelmàllà ja tietokoneista ei ole tietoakaan! Millàs vuosituhannella me nyt tààllà oikein eletàànkààn?!?!? ;)

ekku kirjoitti...

Ihana blgi sulla vaikkenkommentoi niin usein kun luen:9Lueskelen ja suorastaan ahmin sun juttujas joka kerta ku uutta ilmaantuu.Mua kiinnostaa just toi kulttuuriero ja sun ruoka/leivntaohjeet on kans kivoja

-S- kirjoitti...

ekku: Kiva kun kommentoit silti edes joskus. Kaikki viestit ovat todella piristàvià...ja varsinkin noin piristàvàt kuin tuo sinun viestisi :D

Jaana kirjoitti...

Paljon onnea ihka ensimmäisen hääpäivän johdosta!

Täällä on myös osittain samat tavat, eli monesti pari muuttaa yhteen vasta häiden tai korkeintaan kihlauksen jälkeen. Mekin saadaan selittää useasti jopa oman ikäisille, ettei olla naimisissa, kihloissa tai oikeastaan kumpaakaan edes suunnittelemassa, vaikka yhdessä asutaankin. Toisaalta vanhempien luona asumiseen vaikuttaa myös se, ettei opiskelijan tai normaalin työssäkäyvän ole mahdollista vuokrata saatikka ostaa asuntoa. Häissä vieraiden antamat sadat ja jopa tuhannet eurot kuluvatkin oman asunnon rahoittamiseen..

Allu kirjoitti...

Ai kun ihana tuo alin kuva!Onnex olkoon!

-S- kirjoitti...

Jaana: Ai siellà on vàhàn samanlaista mentaliteettia kuin tààllàkin. Nuo hààlahjat (rahakuoret) on kyllà aika hurjia verrattuna suomalaiseen perus hààlahjan arvoon.

Allu: Kiitos :D

MaaMaa kirjoitti...

Onnea ensimmäisen hääpäivän johdosta! Ei uskois, että häistä on jo vuosi -- muistan elävästi siihen liittyvät postaukset ja kuinka niitä odottelin! ;)

Meillä on yksi irkkupariskunta tuttavat jotka asuivat yhdessä, mutta eivät olleet vielä naimisissa. Naisen vanhemmat ovat hyper-perinteisiä ja syvästi uskovaisia, joten heille oli vakuutettu että pariskunta nukkuu eri huoneissa. Aina kun nämä vanhemmat tulivat yökylään, niin nukkuivatkin. Todellisuushan oli ihan toinen ja me muut ystävät usein mietittiin, että uskooko ne vanhemmat todellakin tuohon?!!?!! Ja mikä oisi niin vakavaa myöntää, että nukkuvat yhdessä kun kerran asuvatkin yhdessä ... Mutta vasta naimisiin mentyään he muuttivat virallisesti samaan makuuhuoneeseen ... uskomatonta!

Aivan ihanan hauska tuo vika hääkuva!! :) :D

-S- kirjoitti...

MaaMaa: Voi apua. Ei kai ne nyt OIKEASTI uskonut itsekààn lapsensa touhuja. Toisaalta tuollaiset vanhemmat usein haluavat nàhdà vain sen hyvàn, jolloin on parempi vain uskoa tytàrtààn ja sità hyvàà mità sanotaan sen kummemmin epàilemàttà toista. On kyllà aika hàmàrà. Onneksi menivàt sentààn naimisiin. Ajatella jos olisi ero tullut, niin kuinka sitten olisivat selitelleen kimppa-asutustaan, eh. Onneksi loppu hyvin kaikki hyvin :D