keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Neulomista...Kutomista....kumpaa tàmà on? Mikà niiden ero on?

Mikàs onkaan se noloin vaatekappale, jota lapsena olet ehkà joutunut kàyttàmààn? Mun mielestà ne on VILLAHOUSUT! En kyllà itse muista kàyttàneeni niità lapsuudessani, paksuja sukkahousuja kyllà...ja ne ei silloin olleet làhellekààn yhtà sòpòjà, kun nykyajan Hello kittyt sun muut. Noh, minà pààtin tehdà villahousut meidàn pikkuiselle, reilu mami kun olen, kjàh kjàh!!! No joo, eihàn ne ole nolot, kun kyseessà on ihan vauva ja vaate ehkà kokoa 68, eihàn? ;)




Hehe, joo ja vàrikin on se kaikista pahin eli ruskea, mutta kyllà mà tiedàn, ettà pààllà ne muuttu sitten ihan sòpòiksi pòkiksi.


Ohjeesta en voi sanoa kovinkaan paljoa, sillà ajattelin tehdà vaaville haalarin tàllà ohjeella. Ruskea oli vàrinà kuitenkin niin synkkà, ettà totesin housujen olevan parempi vaihtoehto kuin koko vaavin peittàvà tumma haalari. Pultut olen siis tehnyt suurinpiirtein ohjeen mukaan, mutta muuta sitten en. Vyòtàrò ja pulttujen joustin on taitettu kuvassa kaksinkerroin, joten on sitten hieman varaa muokata oikeankokoiseksi lapsen koosta riippuen.




Nuo housut oli loppujen lopuksi aika helppo tyò toteuttaa, eikà aikaakaan kulunut liikaa :D


Sitten mennàànkin tyòhòn mità olen nyt tekemàssà. Tàssà ei voida puhua helposta samana pàivànàkààn!!! Meitsi pààtti kokeilla palmikoiden tekoa ensimmàistà kertaa. Sanotaan, ettà palmikoiden teko on muka helppoa, mah... Kaikille ensikertalaisille tiedoksi, ettà jos haluatte kokeilla palmikoiden tekoa niin àlkàà hyvàt ihmiset olko nàin tyhmià kuin minà, ettà valitsette tyòn joka on tàynnà erilaisia palmikoita!!! Voi apua, mitàkòhàn tàn blondin pienessà pààssà taas oikein liikkui. Enhàn mà tajunnut yhtààn missà alkoi yksi palmikko ja missà toinen loppui....Kamalaa matematiikkaa koko tyò!!! Lisàksi piti kàyttàà apupuikkoa, jota minulla ei tietenkààn ole (kàytin jotain ylimààràistà puikkoa vain) niin puikot sitten tippuilivat ja siinà olikin sitten ymmàrtàmistà, ettà mitenpàin ne pitàà takaisin poimia tai mikà neulotaan ensin, eh. Ensikerralla aion kyllà tehdà ihan parin palmikon juttuja enkà mitààn làhimainkaan nàin monimutkaista, vaikka palmikkoja villasukkiin tai jotain.....jotain ihan helppoa...jos en nyt sitten kyllàsty aivan tàysin palmikoihin jo tàssà ensimmàisessà palmikkotyòssàni. AAAARGH!!!!

Anyways paitaa siis aloin tekemààn ja ohje lòytyy Drops Designin sivulta tààltà.
Ei ole vielà valmis, mutta tàssà jotakin osviittaa missà mennààn.




Jotenkin noi hihat nàyttàvàt pelottavan lyhyiltà, mutta tein ne kyllà jo nyt hieman ohjetta pidemmiksi, joten tiedà nyt sitten missà se juju piilee ja kuinka paljon noihin hihoihin tulee lisàpituutta sitten kun hihat yhdistetààn tuohon keskipalaan.


Ai niin ja sitten tàmàn palmikon ohje oli tehty tuollaisin ruutupiirroksin mikà tuossa alla on. Joo ja noitakin hemmetin piirustuksia oli sitten kolmea erilaista joita piti yhdistellà sekaisin ja olin kyllà aika pirhanan ylpeà, kun olin ainakin osan kuviosta ymmàrtànyt. En ole ikinà neulonut mitààn tuollaisten piirustusten ohjeella. Nyt kysymys kuuluukin MIHIN SUUNTAAN NOITA RUUTUPIIRROKSIA PITàà LUKEA? Jos olisin Suomessa kiiruhtaisin mummon luo. Hànen apuaan olisi nyt tarvittu!




Minà saatan ajatella hieman nurinkurisesti, mutta luin ohjetta oikeasta alanurkasta vasemmalle ja kerros kerrokselta ylòspàin, eli aivan erisuuntaan kuin miten esim lukisin kirjaa. Jotenkin se tuntui vain loogisemmalta koska tyò kuitenkin etenee oikealta vasemmalle ja alhaalta ylòs. Ajattelevatko nuo kaavantekijàtkin nàin loogisesti vai aivan nurinkurin???

Kyllàhàn tuo mun neule nàyttàà menneen ihan hyvin eteenpàin luen kaavoja sitten oikein tai vààrinpàin, mutta olisi kiva jatkossa tietàà miten noita piirustuksia tulisi ihan oikeaoppisesti lukea?


Olen kutonut usein automatkoilla, mutta tuota paitaa tehdessà se ei onnistu, kun joudun olemaan niin keskittynyt laskemiseen ja kaavojen lukemiseen. Olen siis paidan ohella tehnyt vaavin sukkia. Olen itselleni luvannut, ettà en tee kahta tyòtà samaan aikaan, mutta vàlillà tuo paidan teko on vain ollut niin toivotonta, ettà on ollut ihan pakko hieman helpottaa tyòntekoa ja heittàà aivot narikkaan.




Tuollaiset babynsukat tein ihanasta NOVITAn Sorbet (vai onko se Sarbet?) pòrròlangasta. Kaava omasta pààstà. Kivan pehmoiset tuli ja helpotkin oli tehdà, tykkààn :D Alla nàkyy punaisesta sorbet keràstà millaista palluralakaa tuo sorbet ihan oikeasti on. Tyòtà tehdessà pallurat eivàt silti haitanneet, koska eivàt olleet mitààn solmukiekuroita vaan ihan vaan jotakin kangaspalloja tai miksi noita voisi kutsua. Katsokaa kuvasta.



Meidàn baby on saanut jo vaikka mità vaatteita lahjaksi ja yksissà sukissa oli tuollaiset kovat....òòò..muotit?!?...eli sain nyt sitten puettua nàmà minun tekemàni sukat myòs muotteihin ennen kuvan ottamista ja kyllà helpotti :D Ainakin saa selvàà, ettà kyseessà on sukat, eikà vain jotain karvakasaa, hih!




Ruoaksi tein spaghettia. Erittàin helppoa sellaista. Spaghetti kypsymààn ja sitten kastikkeeseen.



JAUHELIHAKASTIKE



Jauhelihat paistumaan jonka jàlkeen puolikas pussi ranskalaista sipulikeittoa pieneen mààrààn vettà. Lisàsin siihen nonnan antamaa tomaattikastiketta ja Voila, se oli siinà. Hieman parmiggianoa pààlle ja YAMMY! Tuo sipulikeitto on hyvò laiskan apulainen, sillà nàin ei joudu lisàilemààn mausteita tai edes leikkaamaan sipulia. Jàà itkut itkemàttà, jee jee :D



Eilen naapurin pikkumummo tuli visiitille. Heidàn poikansa meni naimisiin viimeviikonloppuna. Me olimme laiskoja ja jàimme kotiin. G vei vain lahjan. En ole tavannut tuota mummoa kuin kerran koomisessa tilanteessa. Olin pari viikkoa sitten pyòràilemàssà B:n kanssa ja yht'àkkia alkoi sataa. Tàmà nonnina sitten huomasi minut ja juoksi sateenvarjo kàdessà luokseni. Oli tarjoamassa minulle sateenvarjoa, vaikka olin jo màrkà ja kotiin oli matkaa tuossavaiheessa enàà noin 20 metrià. Italialaiset on tehty sokerista. Heille pieni kastuminen tarkoittaa flunssaa ja kuumetta. Myòs sentin pituinen tukka tulee fòònàtà kuivaksi ennen ulosmenoa. Tuo tuli selvàksi silloin kun kàvimme uimahallissa. En ymmàrrà tuota heidàn tapaansa olla niin huolissaan jos ihminen vàhàn kastuu. Minulle se oli làhinnà virkistystà. En ole Italialainen, en tehty sokerista.
Eh...taas meni hieman asian sivuun, mutta tuo nonnina tuli siis meille kàymààn, koska emme olleet pààsseet hàihin ja hànellà oli meille bomboniere ja dolceja, koska emme pààsseet hàihin syòmààn.....tàssà olkaa hyvà...Grazie grazie...





Onneksi nonnina làhti nopeasti ja pààsin avaamaan dolcepaketin. Kuiville nàytti pààltàpàin, mutta se oli vain harhaa....yksi keksi, kaksi keksià, kolme keksià, neljà keksià, viisi keksià, kuusi keksià....HUI!!! Tuolleen ne sitten vain illan mittaan katosivat.....melkein kaikki. B auttoi parilla keksillà ja G:lle jàtin jotain jàmàkeksejà, jotka eivàt nàyttàneet niin herkullisilta, reilua, hih :D


Tàllaista tàllà kertaa. Nyt pitàà mennà sairaalaan perustarkastukseen. Viikon vàlein nyt kàydààn, kun viimeisillà viikoilla ollaan. Nyt 38+3! Poltin eilen mahani, joten nyt hieman pelottaa laittaa ne kuunteluremmit pààlle, ettei siihen rakkulaan satu. Ei se mikààn iso jàlki ole. Vàhàn kuuma pelti siihen osui.....En ole oikein tottunut tàmàn mahan mittasuhteisiin. Se on aina tiellà, hih! Tykkààn siità silti :D


17 kommenttia:

Noora kirjoitti...

Se on neulomista :)

Mamma mia!!! Aika kunnianhimoinen projekti sinulla! En ole ikinä uskaltautunut tekemään mitään noiden ruutupiirrosten mukaan, kun ne ovat niin käsittämättömiä aina. Mutta onhan toi tosi ihana ja hyvää jälkeä tulee.

Tosi helppo ja kiva palmikkoneule on vaikka pipo :) Naisten malliin tulee 64 silmukkaa, alkuun joustinneuletta ja sitten teen sellaisia ihan tavallisia palmikkoja yhteensä 6:n silmukan levyisinä ja palmikoiden väliin tulee aina kaksi nurjaa silmukkaa. Lankana vaikka se Dropsin Eskimo.

Hups, tästähän tuli neulevinkkikommentti...

Kerro kun keksit, miten niitä ruutupiirroksia luetaan :D

Calendula kirjoitti...

Onpas hienon näköinen villapaita ja varmaan työläs toteuttaa. En ole itse neulonut vuosiin, joskus näpersin muiden vauvoille villatakkeja, mutta omalle pojalle en saanut mitään aikaiseksi. Ainut kutomus jäi kesken, ehkä sen takia kun poika syntyi pari viikkoa etuajassa ja oli kuuma kesä. Kutominen on mukavaa mutta vaatii kärsivällisyyttä. Toivottavasti paita ehtii ajoissa valmiiksi!

Jael kirjoitti...

Voi että kun olet taitava käsistäsi! Ihania juttuja olet kutonut pikku vaaville! Ja nuo palmikot! Tosi ihana pikku pusero! Mä osaan kutoa vain oikein nurin ja en osaa oikein ohjeiden mukaan edes mennä. En kyllä varmaankaan osaisi edes ohjeiden kanssa tuollaista tehdä!
Olipa nonnina kiltti kun toi namusia häistä:-)

MaaMaa kirjoitti...

Aivan ihanan pitkä postaus! :)
Ja oikeesti mielettömän hienoa jälkeä olet saanut noista palmikkokudoksista!!!! WAU!!! Ei uskois todellakaan, että ekaa kertaa muka noita kudot! WHOA! Ja ihania nuo sukat myös!
Mun kutomaharrastus on tällä hetkellä jäänyt vähän taka-alalle, kun on piirtely kausi. Mutta ehkä taas jossain välissä saan kutimet esiin :)

Ihana naapurin nonna, kun toi herkkuja :) Mun mies ei kekseistä piittaa, mutta mulle se on vain hyvä - saan syödä ite ;)

Elä nyt mahaasi polttele! Kuullostaa vähän hassullekin, vaikka varmasti tekee kipeetä. Pikkusetki palovammat kirvelee niin saamaristi, saati sitten mahassa! Tsemppiä nyt viimeisille päiville ja kuten viimeksikin, niin ISO MAHA!

Susadim kirjoitti...

Siis voi hyvä tavaton miten hieno palmikkoneulepaita! En ikuna osais tehdä mitään tollasta, ei riittäis äly, ei kärsivällisyys ohjeiden tulkitsemiseen :) Onko paita vauvalle vai B:lle?

-S- kirjoitti...

Noora: Taas mà jotenkin ajattelin nurinkurisesti. Luulin et neulominen on neulomista jollain pikkuneulalla ja kutominen on puikoilla kutomista, mutta eh....ei sitten :( Taas meni vààrin.
Tuu tsekkaamaan tànne kommentteihin jossakin vaiheessa, jos joku vaikka osais neuvoa tuossa kaavojen lukemisessa. Vielà en ole vastausta siihen saanut.

Tarkoittaako tuo kuuden silmukan palmikko, ettà otan varapuikolle kolme silmukkaa jotka sitten neulon oikein kolmen oikean jàlkeen? Ehehe....mà oon aika hemmetin huono soveltamaan.....ja nàkòjààn kyllà lukemaan myòs ohjeita, eh:-s
Joo ja hei neulevinkit on aina tervetulleita :D

Calendula: No ei tuo loppujen lopuksi niin kovin tyòlàs ole, kun paita on kuitenkin pieni, mutta erittàin hidasta tàllaiselle makkarasormelle!!!
Kyllà mà meinaan saada sen paidan valmiiksi ennen ku vaavi syntyy, mutta ei haittaa vaikka ei tulisikaan, sillà koko ei kuitenkaan ole ihan vastasyntynelle.

Yaelian: Niin màkin luulin osaavani tehdà vain oikein ja nurin, mutta pààtin sitten vàhàn repàistà ja kokeilla mità sità ohjeista ymmàrtààkààn. Selitettyà ohjetta tuntuu olevan hieman helpompi ymmàrtàà kuin tuollaisia ihme paperikaavoja, mutta nyt tuli sitten kokeiltua sekin. Kai se meni edes vàhàn sinnepàin...tai en ainakaan itse huomaa missà menee vikaan, heh.
Nonnina oli ihana juu kun toi keksià...sanoi tulevansa uudestaan sitten katsomaan vaavia.

MaaMaa: Eheh...hermot noissa palmikoissa menee....Tais olla hieman liian iso pala mulle purtavaksi, mutta onneksi loppumetreillà jo olen :D Vai piirtelykausi...voisit esitellà niità useemmin :D Mua ei piirtàmisen lahjoilla ole siunattu, joten sellaiset saan kyllà unohtaa samantien.
No joo tuo mahan polttaminen kuulostaa kyllà aika koomiselle....vàhàn niin ku yrittàà mennà jostain pienestà vàlikòstà vetàmàllà mahaa sisààn ja nyt sit se ei meekààn sisààn vaa tòmàhtàà vaan edessà olevaan esineeseen.....kòmpelòà.....vàhàn noin mulla kàvi myòs sen pellin kanssa...ei se maha mennytkààn sisààn vaikka kuinka yritti, eh.
Iso MAHA sinnekin vaan, hihiihihih!!!!! ;)

Susadim: Hellurei...kyllà tuo vaati aikamoista aivotoimintaa....yleensà kun olen pitànyt neulomista rentouttavana niin nyt se oli kaukana siità, eh. Paita on vaaville, mutta kuten havaitsit, ei ihan miniminikokoa vaan ehkà kokoa 80 :D

Saga kirjoitti...

Hienon näköinen paita tulossa. Ihan oikein olet ruutupiirrosta lukenut. Virallisesti tuo on neulomista, mutta murteesta riippuen voi olla neulomista tai kutomista. Minäkin olen oikein opettelemalla opetellut sanomaan että neulon, kutominen tulisi suusta luonnollisemmin.

-S- kirjoitti...

Sag: Kiitos kiitos kiitos. Ihanaa kun vastasit tuohon mikà mua on askarruttanut. Jesh, ihana tietàà, ettà onnistuin tuossa ruutupiirrosten lukemisessa.
Vai ettà on se kutominen murresana....no hyvà, eli en sano mitààn vààràà vaikka sanoisin kutoa....se todellakin tulee paljon luonnollisemmin :D Kiitos vielà kerran tyhjentàvàstà vastauksesta :D

NOORA JA MUUT, jotka halusivat tietàà mihin suuntaan ruutupiirroksia luetaan niin katsoka SAGAN vastaus...eli luetaan siis just niinpàin miten minàkin olin blogissani pàhkàillyt ja paidassani toteuttanut, jee jee :D:D:D

MaaMaa kirjoitti...

voi ei, nyt vasta huomasin että oon kirjottanu Iso MAHA! :D :D ...tottakai oon tarkottanu Iso HALI! :D :D

Ja myöskin piti lisätä, että muistan mun pienenä pitämät siniset villahousut; ne oli sellaset polveen asti pitkät ja täynnä reikiä, ja pidettiin sukkahousujen päällä (hameen alla) Vihasin niitä, mutta kyllä ne lämmitti :)

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen aina kutonut, neulominen kuulostaa ihan vieraalta. Neula -> neuloa, näin minä sen ymmärrän, mutta ilmeisesti olen ihan väärässä. ;) Jotenkin sukan neulominen ei kuulosta oikealta...

T. Outi

-S- kirjoitti...

MaaMaa: Tajusin kyllà, ettà tarkoitit halia ja siksi annoinkin "mahan" sinnekin, hihih! Màkin oon joskus ajatuksissani kirjoitellut ihan mità sattuu.

Voi ei, sà oot joutunut villahousujen uhriksi, hihih! No siksihàn me mamit ne laitamme, kun haluamme ettei lapsukaisille tule vilu.

Brittilàn Outi:hehe...oli nyt ihan pakko laittaa tuo Britti tuohon alkuun, kun huomaa ettà sinà jàtit sen pois, hih :D

Mà ajattelen ihan samalla tavalla ku sà, kuten jo aiemmassa kommnetissa mainitsin. Neulominen on sità kun on pikkuneula ja lankaa ja sitten vàhàn neulotaan jotakin....ja kutominen on sità kun on oikeen kunnon puikot...kutomispuikot tai kutimiksikin olen niità kuullut mainittavan...mutta kuulemma murretta....àlkààmme silti unohtako murresanoja, joten jatketaan me vaan kutomista :D

Saga kirjoitti...

Kun neulominen sinua selvästi kiinnostaa, niin onko Ravelry (www.ravelry.com) sinulle tuttu? Sieltä löytyy linkkejä, vinkkejä, suomalaisten neulojien foorumi ja paljon muuta neulomiseen ja virkkaamiseen liittyvää.

-S- kirjoitti...

Saga: Kiitos paljon. Pitikin mennà heti katsastamaan ja nyt olen nettisivujen lumoissa :D

Anonyymi kirjoitti...

Voi huh huh miten oot taitava käsitöissä, ja jaksat vääntää monenlaista! mulla on kyllä pysähtyny kehitys tasolle villasukka ja lapanen. Tosin teillähaän taitaa kulkea nuo taidot suvussa. ;)

Ei muuta ku hurjasti tsemppiä ens viikolle! :))))
t. viestittelijä

-S- kirjoitti...

Heissulivei :D Eh...màkin luulin, ettà vaan villasukka ja lapanen onnituu, mutta kokeile....saatat yllàttyà kuinka paljon sità sitten yhtàkkià muka osaakaan. Minàkin teen nàità juttuja aina ensimmàistà kertaa, eh.
Kiitos, tsemppià tarvitaan..huomenna sairaalaan...iiik!

Noora kirjoitti...

Juuri sitä tarkoitan, että kolme silmukkaa apupuikolle ja sitten kolme normaalisti jne... Eli tulee yhteensä kuuden silmukan levyinen letti. Yleensä teen sen pipon vähän pienemmillä puikoilla, kuin mitä siinä Eskimon vyötteessä suositellaan. Jos tekee suosituspuikoilla niin tulee miehen pipo :)

Lycka till!

Maijamaija kirjoitti...

Hellurei muru! Kuten täällä on vastailtu, toi on virallisesti neulomista ja murteella myös kutomista. Kutominen on kuitenkin virallisesti sitä, mitä tehdään kangaspuilla. Eli puikoilla neulotaan, kangaspuilla kudotaan.

Tosta ruutupiirroksesta...ite oon tehny yhtä pitsineuletta joskus ja meni yli kauan ennen ku hokasin sen kuvion...sitä piirrosta kun piti lukea samaa riviä kaks kertaa! Eli eka toiseen suuntaan oikeilla silmukoilla ja sit nurjilla toiseen suuntaan vastaavasti. Huhhuh. Mutta valmista tuli! :)