lauantai 11. syyskuuta 2010

Libro delle vacanze!


Maanantaina se taas alkaa. Kesà on "lusittu" ja koulu alkaa. Meidàn iso poika menee jo toiselle luokalle ja tuntee itsensà niin kovin isoksi 
Kevààllà minulle ilmoitettiin, ettà libro delle vacanze on kirja, jota voi tehdà kesàn aikana, JOS siltà tuntuu.


Nyt kuitenkin noin kuukausi sitten minulta kysyttiin, jokos kirja on tehty. COSA??? Eihàn se ollut pakollinen! Eihàn kesàLOMAlla pitàisi olla làksyjà! No jeps, eipà kai. Tuo kirja vain sattuu olemaan se kirja jota kàydààn làpi koulussa ensimmàiset viikot, kun oikeat kirjat eivàt vielà ole tulleet. Toinen COSA?!? Eikò koulukirjoja voi tilata etukàteen niin ettà ne ovat siellà valmiina sitten kun se koululaiset kouluun kipittàvàt....ja eihàn se mitenkààn kovin ajoissa ala vaan kuukauden Pohjois-Eurooppalaisia myòhemmin, joten ei ihmekààn jos hieman kummastelin.

Noh, ei auttanut siis muu kuin ruveta tòihin. Sanoin Benzille, ettà voi aluksi tehdà mità sivuja haluaa. Hàn aloitti kivalla ristikkotehtàvàllà.

Mutta voih, kirjaimet ja kaikki menivàt hieman vààrinpàin! Tai ei oikeastaan. Benjamin oli van omassa pikku pààssààn ajatellut, ettà nuo nuolet osoittava minne suuntaan pitàisi kirjoittaa. Hassu toista  Katsokaa vaikka tuota tokaa sanaa, jossa pitàisi lukea lucertola ihan nàtisti vasemmalta oikealle, mutta siinà lukeekin tuo sana oikealta vasemmalle ja vielà peilikuvana, hih! 


Noh, nyt on ristikko tehty uudelleen ja muutkin sivut tehty. Kirja on paria sivua vaille valmis. Hyvà Benjamin!

Scuola delle vacanze on siis kirja, jossa on hieman jokaista aihetta. Sivun reunat ilmoittavat mikà aine on kyseessà.


Tàssà muutama esimerkkisivu tehtàvistà joita kirjassa oli.

Lingua italianaMatematica
Logica - Scienze
Oli myòs kertausta noihin erittàin hankaliin kirjaimiin, joita Benjamin tuntuu jo ymmàrtàvàn huomattavasti paremmin kuin tàmà mama tààllà. Aakkosista kirjoitinkin jo viimevuonna ja se aiheutti paljon mukavaa keskustelua.


Hienosti Benjamin on jaksanut tehdà kirjaansa ja on nyt valmis menemààn tokalle luokalle. Hyvàà lukuvuotta Benjamin22 kommenttia:

Tuula kirjoitti...

Maikin luokalla on nyt kahtena kesana pitanyt lukea tietty minuuttimaara kesan aikana ja merkita lukemisensa sellaiseen lukuvihkoon. Siis niinpa, kylla mina ymmarran lukemisen harjoittelun tarkeyden, mutta loma on loma.

Laksymaariakin kritisoin. Ainakin minulla, tyossa "ahkeraan" kayvalla olisi iltaisin muutakin tekemista kuin tehda laksyja tuntitolkulla 8-vuotiaan kanssa...

Taytyy kai ottaa asia esille vanhempainillassa... Vaan kaipa se on maassa maan tavalla.

Jael kirjoitti...

Tosi värikkään iloinen kirja! Hassua,että sen piti olla vapaaehtoinen ja sitten olikin pakollinen,mutta hyvä juttu oikeastaan hieman ylläpitää koulutaitoja pitkän loman aikana.Oikein hyvää kouluvuotta Benjaminille!

-S- kirjoitti...

Tuula: Minuuttimààrà, voi apua! Toisaalta Benjamin lukee aivan innoissaan Ginon "aapisia", mutta eihàn niità lasketa koska ei ole tuo kyseinen kirja mikà piti olla. Saako teillà siis lukea mità vaan, noinhan se olisi helpompi, mutta on tuokin hieman tyhmàà. Mà oon sità mieltà ettà loma on lomaa! Ja tuo làksyjen mààrà on jotain aivan jàrkyttàvàà. Voin vain kuvitella tyòssàkàyvàllà kuinka on raskasta illalla ruveta làksyjà tarkistelemaan ja auttamaan. Meillà on tààllà vàlillà jopa uusi asia kotona opeteltavana. Siis eikò opettajat ole siksi ettà opettavat uusia asioita ja kotona sitten kerrataan siihen liittyen joitakin kotitehtàvià....ei, ei se noin mene...maassa tosiaan maan tavalla...ei auta keskustelut!

Yaelian: Joo onneksi kirja on edes kivan nàkòinen. Ei sità kovin innolla kuitenkaan tehdà. Musta tyhmàà, ettà pitàà tehdà tuollainen kirja. Kyllà koulussa voi sitten muutaman pàivàn kerrata asioita tai jotain. Tai just ettà ne ketkà haluaa niin voi tehdà kirjaa, mutta ilman paineita. Kyllà Benjaminkin on joitakin sivuja tehnyt ihan mielellààn, kuten perus matikkaa ja italianoo ja tollasta, mutta ei ole kiva painostaa nyt kun pari sivua on vielà jàljellà.
Kertaus ja lukeminen on aina hyvà, mutta tuo kirja, eh...se on aika paljon.

Susadim kirjoitti...

Tosi kivan näköinen kirja. Pienillä lukeminen, kirjoittaminen ja laskeminen vaan tuppaa helposti unohtumaan pitkän kesäloman aikana ja siksipä niitä onkin tärkeää ylläpitää loman aikana. Kurja aloittaa uusi lukuvuosi, jos on kesän aikana mennyt takapakkia ja opettaja joutuu kertaamaan asioita kun puolet oppilaista on unohtanut miten kirjoitetaan, lasketaan ym. sen sijaan, että mentäisiin eteenpäin ja opittaisiin uutta :) (ja lisäksi ne oppilaat, jotka ovat taitojaan ylläpitäneet joutuvat odottelemaan ja tekemään jotain muuta...kaikki siis kärsivät tilanteesta). Tässä siis näkemys koulun seinien sisäpuolelta :)

Sari kirjoitti...

Kivan näköinen kirja! Mutta minäkin olen kovasti sitä vastaan että pitäisi lomalla tehdä läksyjä ja koulutehtäviä... Siskon piti joskus yläasteella kerätä kesän aikana sellainen kukka-/kasvikokoelma..... ja minä olin ihan raivoissani hänen puolestaan että joutui lomalla tekemään koulujuttuja! itse en ole koskaan joutunut.. onneksi :)

Helena Ruotsala kirjoitti...

Onneksi kirja on mukavan näköinen, mutta tuollainen määrä läksyjä, jotka muka ovat ensin vapaaehtoisia, mutta sitten ovatkin pakollisia, on outoa. Hienoa, että B:llä sujuvat asiat noin hienosti, vaikka sairasti niin pitkään viime talvena/keväällä.

Onko siellä Italiassa ollut keskustelua koulujen tuloksista (vrt. Pisa-tutkimus)?

Oikein hyvää kouluvuotta Benjaminille!

Anonyymi kirjoitti...

´Heippa Italian Ässä!

Mitenhän suomalaiset lapset suhtautuisivat tällaiseen "kesäkirjaan" :-) ? Voisi tulla hiukan vastalauseita:-)

Olen tässä viime päivinä kahlannut blogiasi läpi, sillä minulla oli viikon tauko, kun olin Italiassa. Reissu meni muuten hyvin, paitsi että tuliaisena oli todella ärhäkkä poskiontelutulehdus. Ei mikään mukava lentokoneseuralainen. Ekana iltana nukuinkin sitten ilta neljästä aamu kymppiin:-) Tauti väsytti aika lailla mikä vaikeutti entisestään italian ymmärtämistä, mutta ei mitään suurempia ongelmia ollut. Rahaa meni luvattoman paljon, vaikka olin vannonut, että mitään en osta:-) Mutta sitten pääsin käymään mm Rooman lähistöllä olevalla Outlet-alueella ( jonka nimeä en nyt muista) ja sieltä tarttui mukaan kaikenlaista. Näin naisnäkökilmasta tarpeellista tietenkin, kuten Guessin laukku:-) Olen vuosikausia himoinnut tätä laukkua aina lentokentillä siihen törmätessäni ja nyt kun sen näin, niin enhän mä sitä voinut kauppaan jättää.

Oletko kuullut Viterbossa vuosittain olevasta "La macchina di Santa Rosa" tapahtumasta? Onnistuin kerrankin ajoittamaan matkani niin, että näin myös sen. Siellä sattui eräs hauska tapaus. Paikalle piti mennä ajoissa, mielellään 4-5 tuntia ennen tapahtumaa, jotta saa hyvät paikat. Mulla on polvissa ongelmia, joten en pysty seisomaan pitkiä aikoja. Parin tunnin kuluttua parkkeerasin itseni istumaan erään kukkaruukun kulmalle. Siinä oli aika hankala istua, samoin ympärille kertyi koko ajan lisää väkeä. Ohitseni myös kulki väkeä ja jokainen kolhi polveani aika häijysti. Siinä sitten istuin kädet polvien suojina ja irvistelin, kun eräs hurmaava vanha italialainen herra vieressäni kysyi,mikä on hätänä. Kun kerroin ongelman, hän oli kuin henkivartija koko loppu illan:-) Jokaiselta, joka yritti mennä ohitseni, hän tivasi" miksi menette tästä, onko aivan pakko"? Ja jos vastaus oli, että kyllä on pakko, tuli hän eteeni suojaksi ja sanoi vielä, että "attenzione con questa signora" :-) Hän vielä varoitteli kaikkia, että tämän rouvan polviin ei saa osua:-) Todella herttainen vanha papparainen:-)


Kokkailin myös niitä aiemmin mainostamiani Palermon pyöryköitä. Maustaminen meni vähän mönkään, sillä mausteet olivat outoja. Itse en pitänyt lopputuloksesta, italialaisista en ole aivan varma. Väittivät kyllä, että olivat hyviä ja itseasiassa napsivat niitä sitä mukaa, kun niitä valmistu, joten ota nyt tästä sitten selvää:-)

Tsemppiä sinne koulunalkamisarkeen

Halauksin Suomen Ässä

Albert Lázaro-Tinaut kirjoitti...

Hai un blog molto simpatico: complimenti!
Ti invito a visitare il mio blog IMPEDIMENTA (http://impedimentatransit.blogspot.com/) nel quale ho pubblicato un articolo sulla mitologia baltica.
Un caro saluto da Barcellona.

Outi C. kirjoitti...

Tuo kirja vaikuttaa vaikeammalta kuin mitä samanikäiset suomalaiset lapset opettelee. Tai siltä ainakin vaikuttaa. Kivan värikäs se ainakin on. Hyvää koulun alkua Benjaminille!

Saga kirjoitti...

Minusta tuntuu, että minun Italian sukulaislapseni ovat joka kesä saaneet läksyjä loman ajaksi, useimmiten aika isonkin määrän. Siihen kannattanee varautua siellä siis vastaisuudessakin.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa taas Italian Ässä!

Suomen Ässä innostui myös avaamaan oman blogin:-) Kirjoitusaiheet ovat kyllä vielä hakusessa.

Halauksin Sirpa

Perheenäiti kirjoitti...

Olen kuullut noista kesälomakirjoista ja melkoinen urakkahan siinä on tehtäväksi. Onneksi Benjamin innostui tehtävien teosta.

Italialaisilla koululaisilla on muutenkin ihan hirveän isot ja painavan näköiset koulureput, joillakin peräti pyörillä varustetut että jaksaa kiskoa kirjat kouluun ja kotiin, huh.


Meidän ekaluokkalainen meni kansainväliseen kouluun ja pärjää pienellä repulla, kouluun ja kotiin kulkee vain eväsrasia ja "reissuvihko".

Tsemppiä koulun alkuun!

-S- kirjoitti...

Helena: No siis oikeastaanhan nuo ovat pakollisia, mutta ystàvàni sanoi ettà ovat pakollisia, koska sitten ensimmàiset viikot kàydààn tuota kyseistà kirjaa làpi, joten olisihan se ikàvàà ettà oma lapsi olisi heti jàljessà, kun kaikki muut ovat tehtàvàt tehneet.
Kevàt meni hyvin. Mielestàni osittain juuri siksi, ettà olin itse jatkuvasti seuraamassa toisen tekemisià aamusta iltaan. Koulun jàlkeen into kotitehtàviin on aivan toinen, kuin kotona ollessa. Kàvin vàlillà koulussa kysymàssà miten opettivat tiettyjà asioita, jotta kouluun palatessa opittu tapa oli sama kuin muilla lapsilla.
En tiedà onko kunnon kattavia tutkimuksia tehty oppilaiden tasosta tai muusta, mutta olen kuullut, ettà Italiassa ala-asteen ensimmàiset luokat ovat huippuluokkaa, mutta taso laskee kuin lehmànhàntà sitten vuosien mittaan, kun tààllà koulupàivàt ovat aina samanpituisia. Myòs ylàasteikàiset opiskelevat vain 5h /pàivà!

Heissan Sirpalina: Iiiihanan pitkà kommentti, kiitos. Melkein tuon voisin kirjeenà ottaa ♥
Tààllà ei kesàkirjoista valiteta, koska tapa on ollut jo vuosia ja jatkuu nàin vuosi toisensa jàlkeenkin. Suomessa kesàloma on làhes kuukauden lyhyempikin, joten onneksi siellà ei noita kirjoja ole ja toivottavasti ei tulekaan.
Naisen yksi tàrkeimmistà tavaroista on guessin laukku!!!! Màkin haluaisin kovasti, mutta vielà en ole lahjaksi saanut, enkà raaski ostaa. Tein hyvin, kun et ostanut lentokentàltà. Rooman lentokenttà varsinkin on yksi niistà kalleimmista.
En ole kuullut tuosta Viterbossa olevasta juhlasta. Ihana papparainen kyllà ollut sua auttamassa ja tosi harmi ettà polvet kenkkuilee. Toivottavasti ei liikaa lomaa haitannut.
Maustaminen on tààllà kyllà aivan erilaista kuin suomessa. Suolaakin saa laittaa vaikka kuinka paljon. Jotenkin tuntuu ettà se ei ole niin vahvaa kuin suomessa, boh.
Iiiiso hali ♥

-S- kirjoitti...

Albert: Grazie.

Outi: En osaa sanoa, mità Suomessa ekaluokkalaiset oppii. On se kyllà jo paljon ettà tààllà opitaan ekalla luokalla kirjoittamaan tikkukirjaimin, testate ja kaunoakin. Muistaakseni me opimme kaunon (tai oikeastaan sen nimi oli joku muu, jota en nyt muista) vasta kolmannella. Matikkaa Benjamin laskee plussat ja miinukset 0-20. En valitettavasti osaa sanoa, mità suomessa kuuluu ensimmàisen luokan opetusjàrjestelmààn. Tietààkò joku muu?

Saga: Jeps, joka vuosi on samantapainen kirja odotettavissa, eh…jee jee, kivaa lomaa :D

SirpaPirpana: WOW!!! Ihanaa. Just tuollaiset sekamelskablogit on kivoja :D Kyllà se muokkautuu ajan kanssa. Ei muuta kuin bloggailemaan. Tulenkin heti visiitille ☺ ☺ ☺ ☺ ☺ ☺ ☺ ☺

ps. Voisko tollaset Albertin tyyppiset viestit olla jotain viruksia?!?!?!?

-S- kirjoitti...

Aivan epajarjestyksessa menee nyt nama vastaukset.

Susadim: Kiva saada "sisàpiirin" mielipide. Tuokin on varmasti aivan totta. Jotenkin tuntuu vain niin pahalle, kun kuusivuotias on vielà niin pieni ja haluaisi kovasti leikkià edes sitten lomalla niin sitten joutuukin tehdà toinen toistaan vaikeampia tehtàvià. On nuo tehtàvàt ihan ok, JOS ne olisi vapaaehtoisia eli voisi tehdà sieltà vàhàn sità sun tàtà, ilman stressià. Tietty ajattelet varmasti niinkin, ettà sitten lòytyy aina niità mammoja jotka eivàt sitten vaadi lastaan tekemààn mitààn, mikà on harmi. Ehkà kiva kompromissi olisi ettà kirja olisi joku puolet tuosta kirjasta eli ei ihan noin paljoa tehtàvià.

Sari: Vai harmittelit sinà siskosi puolesta, ihana sua♥
Jos loma suomessakin olisi kuukauden pidempi niin kyllàstyisikòhàn? En tiedà. Minàkin olen ollut tyytyvàinen kun en ole joutunut ikinà làksyjà kesàllà tekemààn, enkà tykkàà kun nyt Benjaminilla tehtàvià on niin paljon. Kyllà minà paria viikkoa aikaisemmin laittaisin poikaani hieman kertaamaan jotain ilman kirjaakin. Kirja on inhottavan paksu, onneksi siellà on silti kivojakin tehtàvià.

-S- kirjoitti...

Perheenàiti: Joo nuo reput ovat TOSI isoja, varsinkin noille ekaluokkalaisille. Viimevuonna kun saatiin lukujàrjestys niin aloin laittaa kouluun mukaan vain ne kirjat joita kunakin pàivànà oli. Kahden pàivàn jàlkeen tuli lappu kotiin jossa luki: "seuraavat kolme kirjaa on oltava koulussa joka pàivà....seuraavat vihot on oltava koulussa jokapàivà..." Havaitsin ettà koulureppu olisi ollut 1-2 vihkoa kevyempi per pàivà jos lukujàrjestyksen mukaan oltaisiin menty mutta kuitenkin nuo opettajan mainitsemat kirjat menivàt edestakaisin, joten annoin asian olla. Koulureppu on aivan liian painava tuonikàiselle lapselle. Tuo pyòràsysteemi repussa onkin aika hyvà idea, en ole vielà tuollaisiin tòrmànnyt.
Oi kun tààllàkin riittàisi vain reissari ja evààt.

Anonyymi kirjoitti...

koville joutuu niin koulukirjat kuin pienen pojan selkäkin. Aivan liian paljon painaa, kun olen saatellut poikaa koulukyytiin ja auttanut reppua selkään...... vähempikin voisi riittää..... kontaktimuovia tuodaan että kirjat ja vihot pysyvät jonninmoisessa kuosissa. mukavaa koulunalkua benkulle t. äitimummi

Isthella kirjoitti...

Mainitsin italialaiselle miehelleni tuosta kesälomakirjasta, ja hän muisteli omaansa, että se oli jokavuotinen painajainen. Ja siitä, että kirjoja ei ole heti lukuvuoden alkaessa koulussa hän sanoi, että Italiassa koulukirjat päivitetään joka vuosi. Tulee siis uudet painosta joka vuosi uusin tiedoin. Suomessahan luetaan samoja parhaimmillaan kymmenen vuotta, olen ainakin itse lukenut samoja kuin isosiskoni (6 ja 10 vuotta vanhemmat) :D

-S- kirjoitti...

Isthella: Painajainen, voi ei! Toivottavasti ei ihan noin voimakkaalla sanalla joudu Benjamin vastaisuudessa kirjaa kuvailemaan. Voin kuvitella ettà kirjasta tulee àrsyttàvàmpi asioiden vaikeutuessa. Nyt vielà suht ok vaikka paljon oli pienellà tekemistà. Tuo kirjojen pàivittàminen on myòs aivan tyhmàà. Ei osaa italia olla kovin ekologinen ja kalliiksi se tulee vanhemmillekin. Ekologisuudesta olenkin maininnut jo muutamaan kertaan, kuinka kaikki pitàà olla aina niin uutta...miksi ihmeessà? Minà ainakin tykkàsin kun sain lukiossa kàytettyjà kirjoja, olivat nàin jo pààasiat sitten puolestani alleviivattuina ;)

MaaMaa kirjoitti...

Voi toista kun oli tehnyt ne ristikkojen sanat nuolien suuntaan, mutta aika taitava oikeasti että kirjoitti noin hyvällä käsialalla tollain 'peilinä'!!! :)

-S- kirjoitti...

MaaMaa: No eikò. Mua niin nauratti, mutta en voinut nauraa, kun toinen oli melkein itkua vààntàmàssà, kun ymmàrsi ettà oli tehnyt vààrin. Minusta se oli vaan tosi luovaa tehdà noita kirjaimia just tolleen peilinà :D

Maijamaija kirjoitti...

Oli tosiaan taitavasti tehty ne sanat, peilinä! Ei siihen ihan kuka vaan tokaluokkalainen pystyisi!