keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Vihanneksia

Sieltà kasvimaalta, mistà postasinkin muutama pàivà sitten saa myòs mm seuraavia vihanneksia.Siinà oli kesàkurpitsa, "kurpitsankukkaa" eli Fiore di zucca ja papuja.
Ai niin ja maissiakin sain mukaan.En ole ikinà keittànyt maissia, mutta sain nonnalta ohjeet, ettà niità pitàisi keittàà làhemmàs kolme tuntia. APUA! Ihan sairaan kauan.


Noh, kolmen tunnin keittàmisen jàlkeen maistoin ja HYI! Ei ollut hyvàà. Noh, sanoin nonnalle, ettà en tykànnyt maissista jota keitin ja niinpà seuraavaana pàivànà hàn keitti minulle maissia olettaen, ettà vika oli minun keittotaidoissani. Noh, nonnilla sitten tajusin, ettà en ollutkaan syònyt kuin grillattua maissia ja keitetyn maissin maku ei vain yksinkertaisesti miellyttànyt.

Se mikà miellyttàà kovastikin on fiore di zuzza.


Nonna paistaa (tai friteeraa on kai se oikea sana) meille niità ja ne on niiiiin hyvià. Ne pitàà olla kunnolla auenneita, jotta niistà tulee hyvià eli ei siis noin umpinaisia kuten yo kuvassa. Alla kuva minkàlaisia niistà sitten tulee.


Tehdàànkò Suomessa noita ollenkaan? En ole ikinà kuullut, ettà kurpitsankukkaa syòtàisiin. Lisàksi kàvimme keskustelua Suomalaisen M:n kanssa ja minà puhuin kurpitsan kukasta ja hàn taas kesàkurpitsan kukasta. Meillà on suomenkielen sanasto nàiltà osin hieman hakusessa. Jokatapauksessa  menin sitten nonnalta kysymààn asiasta ja hàn sanoi ettà kurpitsan- ja kesàkurpitsan kukkaa voi molempia syòdà. On yhdenlaisia kurpitsoja joiden kukkia ei voi syòdà. Ne on ne zucche invernali ja niissà on kurpitsa kuulemma oranssisempi ja ne on niità ei-halloween kurpitsoja,eh.

Olen tehnyt noista vihanneksista Thomasille ruokia. Alla kuvassa tosin teen vain perunaporkkanasosetta.


Niihin sitten lisààn jotakin lihaa. Usein noista valmispurkeista. Ehdoton suosikki on coniglio, eli pupua.Nyt voisi poika syòdà jo ihan normaalistikin varmaan, ainakin hampaiden puolesta. Niità on nimittàin jo kuusi erittàin sahaista. Jos ei ne vielà ruokaa osaa kunnolla purra niin on kyllà saanut hyvàà harjoitusta jalkojani, kàsiàni tai jopa tissiejà purressa, AUTS!Ihania kalikoita pitàà tietenkin pestàkin. Vihdoin sain aikaiseksi ostettua hammasharjan. Voi pojjaaat ku oli hauskaa. Harja kutitti niin kivasti, ettà joka kerta kun harjan suuhun laittoi niin alkoi aivan hervoton hekotus ja kikatus. Rakkaus toista


13 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Noita grillattuja (kesä)kurpitsan kukkia olen saanut ravintolassa muutaman kerran.
Onpas hauskaa tuo hampaiden pesu!

Jael kirjoitti...

Ihania kasviksia! Ja vielä luomuakin.Mutta mitä ihmeen maisseja noi on,jos niitä pitää noin kauan keittää eikä edes hyviä ole.Täällä olen keittänyt makean makeaa maissia noin 10 minuuttia ja syönyt raakanakin ja ihanan mehevää ja makeaa on ollut.
Täytetyt kurpitsankukat ovat hyviä,olen syönyt.
Sillä Sipuli-blogissa on niitä myös muistaakseni kokeiltu...

Anonyymi kirjoitti...

Oi kuinka on kivaa harjata hampaita, tuostahan se alkaa. Sulosia kuvia. En ainakaan minä ole koskaan syönyt kurpitsan kukkia,mahtaako niitä olla vielä kuukauden päästä? Haleja pojille t. äitimummi

Outi C. kirjoitti...

S, me syödään usein tuoreita maissintähkiä ja me höyrytetään niitä vain parisenkymmentä minuuttia, korkeintaan puoli tuntia, ja ovat tosi hyviä. Kolmen tunnin keittäminen kuulostaa tosi oudolta.

-S- kirjoitti...

Allu: Joo voi kun se hampaiden pesu olis aina noin hauskaa.

Yaelian: No en mà tajuu mix noin kauan piti keittàà. Aloin jo miettimààn, jos ymmàrsin vààrin, mutta ei. Muistan kuinka he sanoivat, ettà pitàà keittàà KAUAN ja sanoivat vielà, ettà àlà sinà turhaan kaasua kàytà (meillà on kaasuhella), ettà he voivat sen tehdà, kun tekevàt samalla sitten maissia muillekin. Noh, minà kuitenkin halusin itsekin kokeilla joten tein sen. Meille tuli yksi kaverikin joka hieman auttoi minua ja sanoi ettà ei ole vielà valmiita kun olin ehkà puoltoistatuntia keitellyt....ihan àlytòntà, en kyllà enàà ikinà keità maissia noin. Ei kai noita maissejakaan montaa erilajia ole (vai onko?) joten luulis ettà onnistuis tehà just niinku sinàkin olet tehnyt. Sillà Sipuli onkin minulle aivan uusi blogi. Kiitos vinkistà.

àiti: Valitan, kuukauden pààstà kurpitsankukkien aika on ohi. Viimekerralla tais nonna sanoa, ettà ovat nyt viimeiset. Sori

Outi: No joo toi kolme tuntia on aivan àlytòn. Lue yaelianille kirjoitettu kommentti. Ehkà mà pidàttàydyn siinà grillaamisessa tai jàtàn maissit muille, eh.

MaaMaa kirjoitti...

Ihana pieni kikatteleva hampaidenharjaaja! <3

Suomalaisille, ainakin mulle, oli aina ennen olemassa yhdenlainen kurpitsa (juuri se halloween kurpitsa), yhdenlainen kesäkurpitsa (eli courgette) ja yhdenlainen maissintähkä. Vasta kun on matkustellut ja päässyt maihin missä vihannekset/kasvikset ovat paaaljon yleisimpiä, sitä on oppinut kuinka montaa lajiketta kaikkia mahdollisia kasviksia onkaan!

En ollut kuullut, että kurpitsan kukkaakin syödään, mutta näyttää kyllä herkulliselta tuossa kuvassa! Miltä se maistuu?

-S- kirjoitti...

MaaMaa: Eli siis onko maissejakin erilaisia. Minà tiedàn vain nuo joita minàkin keitin ja sitten ne mità annetaan kanoille.
Joo se kurpitsan kukka on tosi hyvàà, mutta nyt laitoit kyllà pahan ettà mille se maistuu...eh....en mà tiedà...hyvàltà vaan, heh....olipas huono vastaus, sorge

ekku kirjoitti...

Huh onpa kauan tuo kolme tuntia keittämiseen..Erikoinen maissilaatu,kun niin kauan vaatii.Mutta kai niitäkin sit on erilaisia.Meil on koulussa opetettu just ettei missän nimessä 20 minsaa pidempään höyryssä tai vedessä.Luulis et se makukin haihtuu siitä veteen.Kokeileppa joskus jos siellä on maissit edullisa,et keität vaan sen 20 minsaa,niin luulis makukin olevan enenpi grillatun makunen.En oo ite maistanut noita kurpitsankukkia,mut kuullu oon monesti et niitä käytetään ja uskon et on hyvää :P

Jael kirjoitti...

Maisseja on ihan kamalan monta lajia.Esim. Perussa on violettia,valkoista ja vaikka minkälaista maissia,ja täälläkin eri lajikkeita on.
Ostan joskus täällä niin mehevää maissia,ettei sitä tartte lainkaan keittää,on hyvää raakana.

-S- kirjoitti...

ekku: Yealian tuossa juuri kertoikin, ettà maissilajeja on todella paljon. Ilmeisesti appivanhempieni maalla on aika tyhmàà laatua, heh. Saas kattoo uskaltaisinko minà keittàà noita maisseja vaan sen kakskytminsaa.

Yaelian: Violettia ja valkoista, oho! Otsikko oli lande vai ei...taidan olla vielà aikalailla ei, heh!

Jael kirjoitti...

Sieltä Perusta päin ne maissit alunperin on tullutkin,joten taitaa olla ihan sellaisia alkuperäisiä lajikkeita.Muualla en sellaisia ole nähnytkään,siis noita muunvärisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Lupaukseni mukaan ryhdistäydyn nyt :) toinen kommentti melkein heti ensimmäisen perään! Wihii! :) Kurpitsankukat on aivan ihania! Mamma niitä Italiassa friteerasi ja ne katosivat melkein heti parempiin suihin. Namskis, mutta täällä Suomessa en ole törmännyt niihin missään. :/

-Mrt-

Ps. Ei kai tuossa nimimerkissäni ole mitään tajuttavaa? :D Se on vain kolme länsimaista kirjainta peräkkäin :D

-S- kirjoitti...

Mrt: Hienoa kun ryhdistàydyit :D :D :D Joo en minàkààn ole Suomessa kurpitsankukkiin tòrmànnyt. Ei sitten ehkà olla tietoisia, ettà niistàkin voi ruokaa tehdà, boh!
Niin ja hyvà ettei tuo Mrt tarkoittanut mitààn erityistà...ei noista katsos tiedà jos se olis ollut vaikka joku EVVK tai muu vastaava, jotka multa usein menee sitten vàhàn ohi, heh.