Oltiin nonnilla viikonloppuna syòmàssà ja tàllà kertaa minàkin olin hieman auttamassa ruoanlaitossa. Halusin nimittàin oppia tekemààn La Parmigianaa, joka on yksi Italialainen opiettelemisen arvoinen resepti. Se on siis sellainen munakoiso-juusto-uunijuttu. Annas kun selitàn....
LA PARMIGIANA
Mozzarellaa
scamorza juustoa
parmesaania
tomaattikastiketta
kinkkua
kesòkurpitsoita
òljyà paistamiseen
Leivitys:
kananmunia
vehnàjauhoja
suolaa
parmesaania
1. Leikkaa munakoiso puolensentin-sentin kokoisiksi siivuiksi
2. Tee leivityssekoite (onkohan tuo edes sen nimi) eli muutama kanamuna, jauhoja ja parmesaania sekaan. Niin, ettà sekoite on aika kiinteà, kuten kuvastakin ehkà nàkee. Nonna laittoi munia seitsemàn ja munakoisia oli kolme, mutta mielestàni seitsemàn oli aika hurjassti. Yksi munista oli kaksonen. En ole ikinà nàhnytkààn sellaista munaa :D
3. Pyòrittele munakoisonpala hyvin leivityksessà ja paista runsaassa òljyssà
Tarkkasilmàinen huomaa, ettà seassa oli myòs muutama pieni kesàkurpitsan siivu. Kàytettiin pieni pala, joka kaapista lòytyi, ei kuulu kuitenkaan reseptiin.
4. Tee sugo semplice, eli perus tomaattikastike. Jos haluat lihaisan parmiggianan niin voit tehdà kastikkeesta tomaattipohjaisen jauhelihakastikkeen.
Nyt alkaa sitten "lasagnemainen osuus" eli
5. Laita vuoan pohjalle kerros kesàkurpitsasiivuja
6 Pààlle mozzarellaa, scamorzaa tai muuta juustoa tuomaan makua. Me laitoimme myòs kinkunsiivuja, mutta se ei myòskààn kuulu alkuperàiseen reseptiin.
7. Laita tomaattikastiketta hieman pààlle ja parmesaania. Tee toinen kerros samalla tavalla. Jatka kunnes melanzanet (kesàkurpitsat) loppuvat.
8.Laita viimeisen kerroksen jàlkeen hieman oliiviòljyà pààlle ja laita uuniin. 200 astetta ja noin 40minuttia. Anna vetàytyà ennen tarjoilua.
Parmigianasta on paljon erilaisia variaatioita, mutta tàllainen on meidàn nonnan parmigianan ohje. Hieman tuhtia tavaraa, mutta hyvàltà maistuu. Saas nàhdà tuleeko nàità enàà tehtyà, kun ei se ihan vartissa ollutkaan valmis, kuten mieheni oli minulle etukàteen ilmoittanut. Ei taida poika ymmàrtàà arvostaa àitinsà keittiòtà ihan tarpeeksi, eh :-s
Toiseen, hauskempaan asiaan. Ukki ja mummi Suomesta ovat làhetelleet kirjeità tànne Benjaminille, jotta hàn lukisi jotakin myòs Suomeksi ja opettelisi kirjoittamaan hieman Suomeksi. Viimeisimmàt kirjeet Ukki ja mummi olivat làhettàneet yhdessà, joten siinà oli paljon lukemista pienelle pojalle, vaikka molempian kirjeet olivatkin vain parin lauseen pituisia. Pitkistà kirjeistà suuttuneena Benjamin kirjoitti heti kirjeen heille takaisin, joka on kuulemma tànààn saapunut perille. Viesti oli lyhyt ja ytimekàs.
Kirjoita vàhàn, koska mua sàrkee pààtà. Klikkaa kuvaa niin nàet tyylin jolla hàn suomea kirjoittaa. J on vieras kirjain Italiassa, joten esimerkiksi sana kirjoita on kirjoitettu italialaisittain kiriota. Myòs sàrkee on yritetty kirjoittaa italialaisittain, mutta vààrin meni silti. Myòs kaksoiskonsonantit puuttuu kokonaan. Jossakin vaiheessa pitàà ne pojalle opettaa, mutta vielà en halua liikaa toisen pààtà sekoittaa.
Benjamin luki tuon kirjeen silloin, kun oli ollut hieman kipeà ja oli hyvin tuivaantunut mummin K kirjaimen epàselvyydestà, joten jatkossa hieman tarkempaa jàlkeà, kiitos, hihih! Ukin kirjettà oli helppo lukea, varsinkin viimeinen lause: "Ukki pukki kakki kalliolle!"hihih! Ja ei, ei tuo ole mikààn ukin tarina viimeisistà tapahtumista Suomessa vaan tuo on heidàn pikku vitsinsà. "insaideri", Ei meidàn kaikkea tarvitsekaan ymmàrtàà ;)
Hauskaa alkanutta viikkoa kaikille!
24 kommenttia:
Päivän paras! Vähänkö repesin tuosta B:n kirjeestä. :D Niin ne muksut sanoo asiat suoraan... :)
Pushal!
Voi ei, aivan ihanan kirjeen oli Benjamin väsänny :) Joo eiköhän ne kaksoiskonsonantit ehdi hyvin myöhemminki opettaa. Pääasia että selvän saa ja kyllä tuosta pitäisi viesti tulla selväksi :D
T: Sussu-mamma, jonka päätä myös särkee eikä joku pieni neiti sitä tunnu ymmärtävän
Maijamaija: Heh, joo meni multakin pokka ku poika tuli nàyttàmààn, ettà kirje on valmis. Koitin vielà kysyà, ettà haluaisiko ehkà lisàtà siihen vielà jotain, mutta ei. Kirje oli valmis siinà lyhykàisyydessààn :D
Sussu: Ihana kuulla susta piiiiiiiitkàstà aikaa!!! Viesti tuli varmasti selvàksi. Ongelma on vain toteutuksessa, kuinka tehdà parin lauseen kirje vielà lyhyemmàksi, hihih! Tsemppia neitokaisen kanssa ♥
Buongiorno Italia!
Tiistai-päivä alkoi taas hymyssä suin, kun luin viimeisen kirjoituksesi:-) Paljon terveisiä Benjaminille!!! Aivan ihana kirje:-) Niin ja terkkuja koko perheelle!
Ancora Sirpa dalla Finlandia!
Voi Benjaminia,nauratti tuo kirje;-) Toivottavasti ei päätä enään särje seuraavan kirjeen kanssa...
Parmigiani on varmaan tosi hyvää.
Buongiorno Sirpa: Nàin minunkin tiistai alkoi hymyssàsuin :D Mi piacciono tantissimo i tuoi commenti, grazie :D
Yaelian: Toivottavasti ei, hihih! On se parmiggiana hyvàà...varsinkin jos ei itse joudu raataa ;) Heh...Mielestàni vàhàn liian kovatòinen ruoka.
Herkullisen nakoista ruokaa! Pitanee kokeilla jossain vaiheessa, vaikka aika tuhdiltahan tuo kuulostaa :)
Anna: tuhtia kamaa on juu, mutta hyvàà :D
Olimme ukin kanssa ihan liikuttuneita tuosta benkun kirjeestä, toivottavasti päätä särki huonon olon vuoksi eikä kirjeen lukemisesta. HEH...... Vastasin heti eilen kirjeeseen ja laitoin pienen yllärin mukaan benkulle kun on niin yrittänyt tehdä reippaasti läksynsä.toivottavasti ei hermot mene kirjeen lukemisessa, se on aika pitkä..........................voit opettaa lukemista siten että peität muut rivit paperilla ja luette rivin kerrallaan. hauskaa viikkoa kaikille. t. äitimummi
Boi bitsi (hihhihi mika kijrotusvihre! Se on tama iPod jolla ei helppo kirjottaa. Mut nauratti, joten jatan noin)
Bensku on kylla mainio pikkumies!! :D
Haliterkkuja paratiisista!!
àippà: No kai se pààkipu johtui vàhàn kaikesta, mutta purki suuttumuksensa nyt teihin eikà muhun, hih! Ei sille mitààn rivejà tartte nàytellà. Kyllà se jo osaa. On tullut todella paljon nopeammaksi lukijaksi jo viikossa :D
MaaMaa: Hihihihih...Tàà on just niin sua MaaMaa...bitsin bitsi ja biitsejà sinne vaan, heh ;)
Iso hali myòs sinne sekà sulle ettà hanille :D
Toi on yksi mun lemppariruoka, njam.
Voi hellan lettat miten lutunen kirje isovanhemmille. Ei ole varmaan helppoa opetella kirjoittamaan kahta täysin erilaista kieltä.
ciao!
minä opin tuon ruuan tekemään niin että munakoiso paistetaan ilman mitään leivitystä.
eikä laiteta kinkkua. vain tomaatikastiketta ja besciamellaa. ja sitä mozzarellaa.
tuli mieleen että teinköhän joskus myös ragulla ton(olipa tyhmän kuulonen;ragulla :D)
-mimi-
(näin opin napolilaiselta..)
Allu: Ai en tiennytkààn, ettà tuollainen on lemppariasi. Vielàkin tààllà naureskelen itsekseni ajatusta sinusta sauvakàvelemàssà ja italialaisten kummastelua. Nyt ne kummastelevat minuakin, kun kàvelen vain "huvin vuoksi" ja vielàpà yksin.
Mimi: No sinàhàn olet sen oppinut tekemààn varsin lasagnemaisesti :D
Tuo on kyllà hyvà ohje myòs tuo leivittàmàttà jàttàminen, mutta jouduitko silloin suolaamaan melanzanet vai kuinka teit? Olis kiva kokeilla toisella tapaa, mutta tuo suolaaminenkaan ei kuulosta kovin kivalta. Ragu versiota on myòs nonna joskus meille tehnyt, tosin hàn aina leivittàà.
Se sauvakävely oli Ostellatossa in the middle of nowhere aikaisin aamulla ja vain kylän koirat katsomassa ja haukkumassa.
Allu: Voi harmi ku ei ollut muuta yleisòà ;)
heh, itseasiassa en ole aina muistanu suolata :D mutta hyvää tuli siitä huolimatta.
aluks kun en tienny huiskin sitä suolaa ihan ylettömästi.. nyt tiedän että ihan pikku ripauspinnalle riittää ja sitte papperilla pyyhkii pois :D
-mimi-
Mimi: Ah, no mutta toihan on helppoa! Minà kun olin jostakin katsonut, ettà pitàà jotkut ihme suolaliuokset tehdà ja antaa niiden liota siellà tuneja jne jne....jos nyt vàhàn suolaa heittàà niin eihàn tuossa sitten mitààn :D
Moikka Sari, Kerrotko millä juustolla korvaan tuon scamorza juuston, kun en tiedä saako sitä Suomesta ja käykä tavallinen parmesan raaste pussi vai pitäisikö raastaa itse karkeammaksi raasteeksi, kuin nuo pussiraasteet? Olen muut värkit jo ostanut, joten olisin tiedosta onnellinen :-) Terkuin, Anu
Heippa Anu: Toivottavasti ehdin ajoissa vastauksen kanssa. Scamorza juusto on aika paljon samanlainen kuin mozzarella. Itse asiassa kuvissa ei nàe edes eroa mozzarellalle ja scamorzalle. Voit jàttàà scamorzan siis pois ja laittaa mozzarellaa :)
Mukavia kokkailuhetkià :)
Kiitos nopsasta vastauksesta :-) Erittäin hyvin ehtii vielä... Focaccia vasta kohoamassa ohjeidesi perusteella, joten tänään on Italia päivä :-)
Anu: Oi ku kiva :D Tee vielà niità taralleja joiden ohje on postattu muutama pàivà sitten ;) hehe...no juu...eikòhàn tuossa ole jo tarpeeksi. Toivottavasti onnistuu ja uskalla kàyttàà tarpeeksi suolaa focacciassa :D
Terkut Raahesta.
Ei naurulle meinannu tulla loppua ku luin tuon B:n kirjottaman kirjeen =D
Täällä lunta kivasti ja pakkastakin on ollut nollasta noin -15 asteeseen.
Halauksia kaikille <3
Ps:
Benjamin: ole ahkera koulussa.
Sis: Heeeei :D Pitkàstà aikaa. Joo eix olluki hassu kirje, hihih!
Oikein mukavaa ystàvànpàivàà sinne ♥
Lähetä kommentti