lauantai 9. tammikuuta 2010

Presepe vivente


Tàstà nyt on jo muutama pàivà kun kàvimme meidàn làhikylàssà korkealla korkealla vuorilla. Oikeastaan tuo osa kuuluu myòs meidàn kylààn, mutta sillà on ihan oma nimi, joten erittelen sen toiseksi kylàksi nyt tàssà. Siellà oli "presepe vivente". En oikein tiedà kuinka sen kààntàisin...elàvà seimi, ehkà....noh, aika huono kàànnòs. Se oli jokatapauksessa sellainen seimen malli laitettu ihan live-esitykseksi. Tuo tarinahan on Jeesus lapsen syntymàstà, itàmaan tietàjistà jne. Siellà oli sellainen reitti, jota pitkin kàveltiin ja sai mennà huoneisiin, joissa sitten demonstroitiin mm. erinàisià ammatteja yli 2000 vuotta sitten, silloin kun Jeesus syntyi. Hienointa tuossa kaikessa oli ehkà se, ettà tuo presepe oli paikassa, joka on todella vanha jo itsessààn. En osaa edes veikata minà vuonna nuo talot on tuonne kylààn rakennettu, sanon siis vuonna kivi ja miekka. Koko kylà on tàynnà kapeita kujia ja rappusia. Talojen sisàànkàynnitkin olivat jotenkin ihanan hassusti keskellà rappusia tms. Paikka oli todella sokkeloinen ja luulen, ettà yksin olisin eksynyt aika onnistuneesti, mutta onneksi mieheni tuntee paikan. En vain ymmàrrà miksi en ole aikaisemmin tuonne mennyt...ihanan oloinen paikka, varmasti aika ainutlaatuinen myòs ilman presepeà.Tuolla korkealla, missà nàkyy kirkon kellot ja risti oli se paikka missà presepe pidettiin. Alla meidàn oma kylàmme, Meidàn kyl on reilun 600m korkeudessa vedenpinnasta. "Presepe kylà" reilun 1500m:n korkeudessa.


Tàssà noita ihania kapeita rappuskujia


Taloihin astuessa ei tiennyt mikà odottaa....


Oli leipomo


ompelimo
Tàmà mummeli oli aivan kuin ennen vanhaan. Oli niin omissa oloissaan vanhus, kehràilee siinà villaa kaikessa rauhassa. Taitaa olla kylàn ainoita, joka tuon tyòn vielà taitaa..harmi sinànsà.


Vanha vaavinsànky


Juusto- ja makkarakauppa


Heppoja


Tuossa alla tuo poika tekee pastaa. Tehtiinkòhàn sitàkin jo niihin aikoihin vai olikohan tàmà vain joku Italialaisten oma lisà ;)
Silloin jo harrasteltiin uhkapelejà. Tàssà eràànlainen lottokauppa/arpakauppa ja hieman taikauskoisuuttakin mukana.


I Re Magi


Lopuksi tàhàn vielà videonpàtkà. Siellà oli illalla vielà tanssiesityksi kirkon edessà, kun odoteltiin viisaita tietàjià. Juhlat jatkuivat kirkossa, mutta siinà vaiheessa me menimme kotiin. Kivat oli juhlat. Minulle tuli olo, mikà silloin tàllòin tààllà iskee, ettà haluaisin itsekin olla pukeutunut sellaiseen vanhanajan hameeseen, jossa olisi paaaaaljon kangasta. Olisi pakko nostaa helmaa, jotta pààsisi rappuset ylòs. Hiukset hienosti letillà jne. Sellaista vanhanajan tunnelmaa. Pompei on toinen paikka, joka saa minut tuntemaan noin. Noh, ehkà ensikerralla minà laitan edes tavallisen hameen pààlle presepeen farkkujen sijaan.
 Hieman harmitti, kun juhlia siirrettiin sààn vuoksi, kahdesti. Olisin halunnut viedà vanhempani tuonne myòs. Noh, joku toinen vuosi sitten. Tuo kun on ihan jokavuotinen perinne...kaupunki tosin voi muuttua.

 


13 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Olipa hieno live-seimi! Pitikö teidän kävellä ihan ylös vuorille asti vai pääseekö sinne autollakin`?

-S- kirjoitti...

Yaelian: Ei tarvinnut onneksi kàvellà. Tuonne kylàn "sisààn" ei autolla pààse, mutta vieressà menee tie, joten sinne pààsee autolla :D

Anonyymi kirjoitti...

heh, pisti silmään siinä "arpa-kaupassa" yks kuva. naisen takamus auikkareissa(vai pikkareissa..) :D

olikohan sillees jo sillon noi releet?!;D


-mimi-

-S- kirjoitti...

mimi: Jaa-a....Tiedà nyt sitten miten asiat silloin oli, heh!

Helena Ruotsala kirjoitti...

Voi miten mielenkiintoinen postaus! Kiitos, minua kiinnostaa aina tällaiset erilaiset paikallistraditiot ja kauniit maisetmat sekä kulttuuri. Hyvää vuoden jatkoa!

-S- kirjoitti...

Helena: Kiva kun tykkàsit :D Pitàis yrittàà useimminkin mainita erikoisista jutuista mità tààllà tapahtuu.
Mukavaa vuoden jatkoa sinullekin Helena :D

Anonyymi kirjoitti...

Minustakin tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus. Kiva kun laitoit kuvia, S! Vähän kuin olisi itse käynyt paikan päällä.

T. Brittilän Outi

MaaMaa kirjoitti...

Wau aivan upean kuulonen ja näkönen paikka! Haluu kanssa tonne! :) Ja mustaki ois mielettömän hauskaa pukeutua ja "leikkiä" mennyttä aikaa tuollaisissa puitteissa!

Pienenä leikin usein "Iiris Rukkaa"; laitoin monen monta hametta päällekkäin, huivia harteille, saappaat jalkaan ja lähdin samoilemaan luontoon voivotellen. Kerran kahlasin mereenkin, kun olin nähny jonku Iiris-ohjelman missä ne kahlas vaatteet päällä veteen. Musta se näytti niin kohtalokkaalle ja hurjan kurjalle, että piti kokeilla. Jestas ne hameet paino paljon, kun kaikki kastui! Ja äiti ei ollut ilonen kun pikku maamaa meressä samoili niin paljon vaatteita päällä ... :D :D

Mari kirjoitti...

Voi minua kun en ole saanut aikaiseksi vähään aikaan käydä täällä ollenkaan lueskelemassa! Nyt piti tulla kurkkimaan että mitä kaikkea uutta onkaan :)

Tuntuu, että siellä päin maailmaa tapahtuu vaikka mitä kivaa. Ihania tapahtumia ja kauniissa maisemissa kuinkas muuten :)

-S- kirjoitti...

Outi: Kiva kun viihdyit Presepessà kanssamme :D

MaaMaa: Voi ei!!! Mà tààl nauran vedet silmissà...Mikà hemmetin Iiris, hihih....ja ettà vielà piti hàneksi ryhtyà, vaikka oli niin raukka. Taisi olla sulla aika onnellinen lapsuus kun piti noin raukkaa ruveta esittàmààn, hihihih!!! Onnex ei tullut mitààn àkkisyvàà siinà vedessà...olis voinut kàydà hullumminkin, kun vain huudot àidiltà.

Marika: Noh noh, eihàn tàstà nyt mitààn stressià pidà ottaa. Kiva kun nyt kuitenkin kàvit ja jàtit kommenttia :D
Tààllà on tosiaan vaikka minkàlaista kissanristiàisià ja koirien hautajaisia, eh....paljon siis tapahtuu....pitàis vaan ottaa enemmàn selvàà, ettà tajuais itsekin olla paikanpààllà.

MaaMaa kirjoitti...

:D joo, onnellinen lapsuus nii piti leikkiä kurjia oloja :D
Etkö muka tiiä Iiris Rukkaa? Mulla ei ole hajuakaan kuka sen on kirjoittanut (tai onko edes alunperin kirja) tai minkä maalainen se on (täytyykin katsoa googlesta jos löytyy), mutta sellainen "harmaa" ja "vanhanaikainen" fiilis siitä ohjelmasta jäi ja mua se jotenkin pienenä kiehtoi :D

-S- kirjoitti...

MaaMaa: Eih...tyhjàà lyò edelleen tuo Iiris rukka, hih..Jos se on ollut harmaa ja vanhanaikanen niin olen kyllà hypànnyt samantien seuraavaan asiaan. Pienempànà antiikinajan jutut ei kiinnostaneet ollenkaan...ei edes pukeutumismielessà..toisin kun nyt, hih :D

MaaMaa kirjoitti...

Mä googlasin ja se kirja on Anni Swanin kirjoittama, eli ihan suomalaista tuotosta ... :D