lauantai 7. marraskuuta 2009

Postin tuo, postin tuo, postin tuo Pate -s-:n luo.....



Posti on ollut ihania yllàtyksià tàynnà.
B:n kummitàti làhetti meidàn kokoperheelle jotakin lapsen syntymàn johdosta. B isoveljenà sai hienon nimikko juomapullon. Nyt ei mene koulussa sekaisin.








T sai nimikkotutteja. Nyt kun T oppis vielà imemààn tuttia. Kovasti yritàn, mutta pahalta nàyttàà. Auttais vaan kovasti pàivàà, jos vàlillà sais tutin hànen suuhun tissin sijaan, eh :-s

Outoa ajatella, kun vauva ei syò tuttia. B:lle tutit tuntuivat vauvana olevan henki ja elàmà.





Sit siihen mità mà kaipasinkin jo kovasti....Lahja mulle ja G:lle....tai siis mulle oikeastaan, ooops....En iis kaivannut lahjaa vaan tuota sisàltòà mikà miellytti kovasti :D





Siis APUA, IHANAA,WOW..mun suu lonksahti auki...ja aika nopeeta sinne lensi pari maistiaista...no joo muutama......tai aika monta!!! Suomalaisia karkkeja ja SUKLAATA, ah!!! Mun mielestà aivan oikeutettua, ettà omin nuo karkit làhestulkoon kokonaan itselleni. Eihàn G osaa kaivata noita ihania makuja toisin kuin minà,koska ei ole niità pahemmin aiemminkaan maistellut. Olin kyllà juuri pààttànyt aloittaa suuhun pistàmisieni kontrolloimisen, mutta hetihàn se sitten meni pieleen. Ei muuta kun ens maanantaina uusi aloitus, hih! Ei se mitààn...ei tullut edes morkkis, niin nameja nuo olivat. Kiiiiiiitooooos J ja V :D :D :D :D


Aivan mahtava odottamaton yllàtys oli eilen kun menin postilaatikolle. Erààn bloggaajan onnittelukortti.



Ihana itsetehty kortti ja kirjekuori. Lisàksi kuoressa oli minulle hieman askartelujuttuja...niistà varmasti lisàà heti kun pààsen niità kàyttàmààn :D Aivan yli yli yli yli yli ihana yllàtys. Nàin taas blogi tuo ihmisià yhteen. Kaunis kiitos sinulle :D



Samalla voisin kiittàà myòs kaikkia ihania ystàviàni ja sukulaisiani jotka ovat làhettàneet tànne lahjoja T:n syntymàn vuoksi. Aivan ihania paketteja on tullut, Grazie a tutti!



Sitten muihin aiheisiin. Olin jo pààttànyt, ettà minà en sikainfluenssasta tààllà kirjoita. Tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin. Italiassa sikainfluenssatartuntoja ja -kuolemia on eniten Euroopassa, sanoivat uutiset vielà muutama pàivà sitten. Onkohan tilanne jo muuttunut, kun Suomessakin jo tartuntoja on vaikka hurumycket. Jokatapauksessa minua pelottaa melkein enemmàn se rokote kuin itse flunssa. Olin jo alusta asti sità mieltà, ettà rokotetta ei kannata ottaa, koska se on vielà kokeiluasteella. Onneksi en ole ainakaan vielà joutunut puoltamaan mielipidettàni, joka kuitenkin perustuu vain mutu-tuntumaan, sillà myòs pediatrit ovat sità mieltà ettà lapsille ei tuota rokotetta kannata ottaa. Nyt kuulin pelottavan ensimerkin rokotteen vaarallisuudesta. Viisikymppinen perusterve mies on kuollut seuraavana pàivànà influenssarokotteen otetuaan. Mies sai sydànkohtauksen. Nyt tutkitaankin oliko rokotteella osuutta asiaan vai oliko se vain sattumaa. Uutisissa sanottiin myòs, ettà yksi rokotteen ottanut nelikymppinen mies on kuollut sikainfluenssaan, joten onko tuosta rokotteesta edes mitààn hyòtyà jos influenssaan voi sairastua jokatapauksessa?!?!? Miksi muuten joka rokotteen jàlkeen lasten kanssa pitàà jààdà vartiksi odottelemaan odotustilaan ennen kuin voi làhteà kotiin? Onko se allergioiden vuoksi vai koska ei tiedetà aina tarkkaan mikà on rokotteiden vaikutus eri henkilòille? àh, tàmà riittànee tàstà aiheesta....Tàssà vain muillekin hieman pohdittavaa ennen rokotteen ottamista.



Lisàà uutisia...nyt hieman hupaisampaa. Olettekin kaikki varmasti kuulleet tuosta suomalaissyntyisestà italialaisesta, jonka takia kouluista tulisi nyt poistaa jeesus-ristit. Italian valtio joutui jopa maksamaan hànelle 5000 euroa henkisestà kàrsimyksestà, jota hànen lapsensa ovat joutuneet kokemaan nàhtyààn ristià koulussa. G tuli kotiin ja otti asian puheeksi sanomalla: "ette te suomalaiset niin rauhallisia ole, ettà ette saisi sekasortoa aikaan tekin". Aivan tottahan tuo on. Mielestàni aivan typeràà alkaa ristienpoistoa vaatimaan. Mutta vielà typeràmpàà on vàittàà ristien olevan osa KULTTUURIA?!?!? Siis MITà???? G:kin sanoi minulle, ettà ei hànkààn tule vaatimaan saunojen poistoa suomesta. MITà?!?!??!? Mà aloin tuossa vaiheessa jo miettimààn, ettà minnes ne aivot on miehellà tànààn jàànyt...Saunathan nimenomaan ovat sità kulttuuria. No juu....hetken mietittyààn G:kin totesi antaneensa huonon esimerkin. No Todellakin!! Vààrinhàn se on ettà ne ristit sieltà joutuisi poistamaan....ja ihan oikeesti..., ketà kiinnostaa? En ymmàrrà kuinka nainen jaksoi nàhdà noin suuren vaivan tuollaisesta asiasta. Mutta minua tàssà pànnii eemmàn se mità myòs Berlusconi "viisaana miehenà" sanoo, ettà ristit ovat osa kulttuuria. Olenko ainoa, joka ajattelee, ettà ristit eivàt ole kulttuuria vaan uskontoa vai voiko ne ristitkin nyt sitten lukea jo osaksi kulttuuria?



Siinà tàmàn hetken ajatuksia. Eilen ajatus ei kulkenut sitten ollenkaan. Isàni soitti webcameralla meille ja siellà ei sitten ollutkaan vain isi vaan hànen lisàksi myòs àiti, tàti ja mun mummo.



B osasi edellisessà videonpàtkàssà hienosti kàsieleità, mutta ei tàmà toinenkaan poika huonommaksi jàà. Meille on syntynyt ilmiselvà italiano. Tàmà kuva on otettu sairaalassa eli T oli pàivàn tai kaksi. En viitsi edes kertoa, mità tuo kàsimerkki tarkoittaa (ehehe), mutta aivan selvàsti kàsieleet on jo pienestàpitàen hallussa ;)






Buon Week-end!

ps. Nyt pàhkàilen tàssà pitàisikò vihdoinkin alkaa kirjoittaa meistà ihan meidàn omilla nimillà, kun noista kuvistakin nimet ovat luettavissa, eh :-s Eipà kai siità haittaakaan olisi, muutama kirjain vain lisàà

11 kommenttia:

Helena Ruotsala kirjoitti...

Hei
kävin itse riskiryhmäläisenä (keskivaikea astma) hakemassa sen sikainfluenssarokotuksen. Minulle astmaatikkona keuhkokuume influenssan jälkitautina olisi paha asia. Rokotuksen jälkeen pitää istua 10-15 minuuttia, jotta nähdään tuleeko allergisia oireita, ne ovat harvinaisia (kananmuna-allergikot eivät kai voi ottaa sitä). Niin tehdään myös muissa, kuten kausi-influenssassakin (johon otan myös rokotuksen jälkitautien vuoksi). Tietoa rokotteesta löytyy esim. mtv3:n sivuilta http://www.mtv3.fi/uutiset/45min/verkkovieras.shtml kysymyksiä ja vastauksia.
Käsittääkseni monet noista "rokotukseen kuolemis -uutisista" ovat urbaanilegendoja, mutta Suomessa influenssaan - tai sen jälkitauteihin - on tähän mennessä kuollut 2 ihmistä. Ja toivottavasti luku jää siihen.

Ymmärrän, että monia ihmisiä päätöksenteko ahdistaa, kun tuntuu että tieto on ristiriitaista tai sitä ei saa. Ja valitettavasti täällä on hieman hysterian kaltaista menoa....

Hyvää jatkoa ja toivottavasti possutaudit sun muut pysyvät teistäkin kaukana! Kohtahan voit tehdä vaikka intercultural suomi-italia-käsimerkit sanakirjan! :) Mukavaa lukea blogiasi (tunnen Sinut vain täältä blogista).

Jael kirjoitti...

Kiva lahjapaketti!Ja jännää,ettei vauveli huoli tuttia,ehkä myöhemmin sitten.Täällä rokotetaan tällä hetkellä riskiryhmää,sitten lapsia ja odottavia äitejä ja vasta sen jälkeen muita ihmisiä.Olen miettinyt asiaa ja aika lailla olen kallistumassa siihen suuntaan,etten sitä rokotusta ota,mutten ole sitä vielä lopullisesti päättänyt.
Luin jostain jostain suomalaisesta yhteydestä siihen ristijuttuun,mutta en tajunut mistä oli kyse,nyt vähän selvisi.Kuulostaa vähän älyttömältä jutulta....

Anonyymi kirjoitti...

Ei meidankaan vauvalle aikanaan maistunut tutti, ei sitten millaan. Lopulta se oli sitten oma peukku joka maistui hyvalta, ja sita jatkuikin sitten aika isoksi tytoksi. En tieda johtuiko siita sitten etta hanelle laitettiin lopulta hammasraudat. Joten ehka siita tutista olisi helpompi vierottaa kuin peukusta. Mutta jos ei kelpaa niin ei kelpaa, eihan sita vakisin voi tuputtaa.

T. Brittilan Outi

Maijamaija kirjoitti...

Hei murunen!

Mä en nyt tässä avaudu tuosta rokotteesta sen kummemmin, kun paasasin sulle jo mesessä, hih. :D Sen verran vaan, että rokotteen suoja kehittyy kahdessa viikossa, jo kolmen päivän päästä on vähän suojaa.

Muille vain tiedoksi, että faktatietoa rokotteesta löytyy esimerkiks just tuolta minkä Helena sanoi ja sit THL:n sivuilta. :)

Heh. Voihan käsimerkit... ;)

Maijamaija kirjoitti...

Ai niin, kummityttökään ei oo huolinu tuttia. :)

Saga kirjoitti...

Meillä ei ole tutti kelvannut yhdellekään pojista, mutta tytöt ovat kaikki tuttia imeskelleet.

Me emme ole aikeissa ottaa sikainfluenssarokotteita muille kuin vanhimmalle tyttärelle, jolla on astma, johon sopivaa lääkitystä ei vain tunnu löytyvän. En ole halunnut lapsiani koekaniineiksi mihinkään muihinkaan rokotekokeisiin, joten ei tähänkään, vanhinta tytärtä lukuunottamatta, jolla riskit sairastumisesta ovat paljon suuremmat kuin meillä muilla.

Anonyymi kirjoitti...

Luonnollisesti uskonto lieveilmiöineen ja sivutuotteineen on iso osa kulttuuria ja kansan kulttuuriperimää. En ihan ymmärtänyt mikä siinä lausahduksessa nyt niin hölmöä oli että ristit on osa kulttuuria...

Susadim kirjoitti...

Ole hyvä :) Rokoteasioihin tuossa tulikin jo vastauksia. Minä olen ollut jo 7 viikkoa kipeänä, tiedä sitten mitä tämäkin...

Tuo ristijupakka...ihan älytöntä, mutta onhan se siinä mielessä kulttuurisidonnainenkin juttu, kun katolilaisuus on siellä valtauskonto.

Älä suotta pihtaa ja piilottele todella kauniita lasten nimiä!! Leppoisaa sunnuntaita koko pesueelle!

MaaMaa kirjoitti...

Kauniit nimet lapsillasi; olen niita joskus yrittanyt arvaillakin, mutta pieleen meni ;)

Taalla Irlannissa rokotetaan uudet aidit (max. 6 viikkoa sitten synnyttaneet paasevat rokotusjonoon nyt) jotka imettavat lastaan. Vauvalle osittainen immuniteetti tulee sitten aidinmaidon mukana. Myos raskaana olevat saavat rokotteen.

Jossain maissa jatetaan tarkoituksella pienet lapset rokottamatta, toisissa ne luokitellaan riskiryhmiksi... ihme, etteivat tee yhtenaisia saantoja edes esim. EU:n sisalla!

Ma en aio rokotetta ottaa, en tieda kuuluisinko riskiryhmaan munuaisvian takia, mutta kun se ei vaivaa muutenkaan niin en usko.

Toivottavasti pysytaan kaikki terveina!!

Ja Suomi-suklaita ja -karkkeja PITAA syoda, vaikka ois kuinka dieetilla!!! ;)

-S- kirjoitti...

Heissan Helena: Joo mietinkin, ettà onko se allergian takia kun pitàà odotella. Minulle on nyt selvinnyt vielà tarkemmin, ettà allergiareaktiona voi olla esimerkiksi kaulan turpoaminen ja sità kautta tukehtuminen. Itsellàni tuon reaktion aiheuttaa penisiliini.
Tuo esimerkki 50v-miehen kuolemasta oli ystàvàni miehen tyòkaveri, joten tuo ei ainakaan ole mikààn legenda. Tosin varmaa tietoa kuolemaan ollaan edelleen tutkimassa. Muita olen myòs kuullut, mutta ne voivat sitten olla legendoja tai muuta, en tiedà.
Ehkà nàmà ristiriitaiset puheet ovat saaneet minut miettimààn tàmàn rokotteen “aitoutta” tai tehoa, mutta tàmà on ajatukseni kaikkiin uusiin rokotteisiin. Valitettavasti nàissà on niin paljon sivuvaikutuksia. Eilenkin uutisissa kuulin ettà rokote saattaa aiheuttaa neurologisia ongelmia lapsille ja sikiòlle. Itsekin olin riskiryhmàssà kun vaavia odottelin, mutta en halunnut rokotetta ottaa. Tààllà tuntuu EI kanta olevan muutenkin (ainakin vielà) yleisempi. Pelàtààn tautia, mutta ei nàhdà tarpeeksi turvallisena ja tehokkaana tuota rokotettakaan. Kinkkinen juttu. Kukin tekee miten parhaaksi nàkee.

Toivotaan ettà taudit pysyvàt poissa jokasuunnalta ja tauti on vain pahasti mediassa lietsoutunut juttu. Kiva kun jàtit pidempààkin kommenttia :D

Yaelian: Joo tuo ristijuttu on ihan kummallinen. Kuka nyt jaksaa alkaa paasaamaan jostain risteistà?!?! Tààllà painotetaan, ettà terveet ihmiset eivàt rokotetta tarvitse, joten itse en sità ota. Kuulin juuri erààn tuttuperheeni kàrsineen sikainfluenssan Suomessa. 2 aikuista ja 2 lasta. Kova kuume kesti 5 pàivàà ja lapsilla hieman hengenahdistusta. Ohi kuitenkin nyt ja suht helpolla. Itse olin sairaalassa pari vuotta sitten koska minulla oli 39 asteen kuumee 22pàivàà!!!! Ei mulla niin huono olo ollut mità voisi luulla, mutta olo paheni epàtietoisuudesta. Ehkàpà tàssàkin tapauksessa ihmiset reagoivat kuumeeseen nyt voimakkaammin ja tarkkailevat siten myòs esim hengitystààn ja nàin tulee myòs pieni ahdistus, koska pelkààvàt tuota kaikkea mità uutisissa on “peloteltu”. No juu, vaikea mennà sanomaan, kun itse kyseistà tautia en ole sairastanut….ja toivottavasti emme ketààn joudukaan sairastamaan.

-S- kirjoitti...

Outi: Vàkisin ollaan tààllà tutti tuputettu….tai noh, ainakin puolivàkisin. Ei se sità kovin paljoa suostu imemààn, mutta edes vàhàn…tàmàkin jo helpottaa :D Vai oli se peukku teillà…joo se onkin pahempi “poistaa”.

Maijamaija: Juu avauduttu on molemmat, hih! Oli ihana jutella ja kuulla ihania uutisia. Olis kiva kuulla hieman useemmin, joten nyt vaan useemmin sinne meseen :)

Saga: Ajattelet rokotteesta aika samoin kun mina. Aikoinaan Benjaminia pyydettiin rotavirusrokotteen koekaniiniksi. Menin jopa kuuntelemaan sen luennonkin, mutta en halunnut lastani sellaiseen ryhmààn. En tiedà tekisinkò ehkà samoin jos lapseni kuuluisi riskiryhmààn.

Anonyymi: Katso vastaus Susadimille.

Susadim: Hòh…toivottavasti olet jo paranemaan pain. Olet jo ihan tarpeeksi pitkààn siellà flunssaillut!
Joo, mulla tulee ihan joku jenkkinainen mieleen tuosta naisesta joka risteistà valitti, kun siellàhàn oikeuden eteen mennààn melkein mistà tahansa syystà.
En tiedà, ehkà ajattelen sitten hieman “ristiin” , kun mun mielestà nuo ristit on edelleen uskontoa. Kulttuuriksi sen sijaan voisin lukea nuo madonnat, pyhimykset ja patsaat joita voi lòytyà vaikka tienvierestà. Onhan suomessakin jossain ristejà ja kyllà siinà vaiheessa tulee mieleen vain uskonto, eikà kulttuuri. Ehkàpà tuo kulttuurin ja uskonnon raja on tàssà niin hiuksenhieno, ettei sità voi edes oikein tarkoin mààrittàà. Taitaa silti olla Berlusconin ainoa keino vaatia ristien paluuta. Totta tuokin mità anonyymi yllàsi mainitsi, ettà kulttuuriperimàà se on…mutta àh, silti kulttuuri on mità on nimenomaan uskonnon takia.

MaaMaa:Vai ettà minàkin “pààsisin” nyt rokotteen siellà ottamaan. Toisaalta tuo immuniteetin tuominen lapselle olisi aika hyvà juttu, koska kuitenkin hànelle mikà tahansa flunssa on vielà pahasta. En ymmàrrà miksi raskaana olevia rokotetaan. On kautta aikojen sanottu, ettà raskaana ollessa ei saa rokotteita ottaa. Olenkohan sitten lukenut vain hepatiittirokotteista sun muista enkà inluenssa rokotteista, en tiedà…jotenkin tuo ajatus on silti kovalle pààhàn pinttyyntynyt.
Italialaiset ainakin tuntuvat olevan kovin epàluuloisia rokotusta kohtaan kun taas suomalaiset tuntuvat olevan sen kannalla..kumpikaan ei kantaansa muuta, joten ehkà jo tàmàn vuoksi yhteistà pààtòstà ei voi tehdà. On tàmà kyllà ristiriitainen tilanne itsekullekin.
Mustakin suomisuklaa on suorastaan diettiruokaa ;)