torstai 17. syyskuuta 2009

Aakkosten opiskelua :-o


Tàllainen herttainen koulupoika meillà on. Menee (vielà) intoa uhkuen kouluun.


Alemmassa kuvassa hàn odottelee scuolabussia (koulubussia) koulugrembiule pààllààn. Nyt poika on jo niin iso, ettà koulusta kotiin tullessa en ole hàntà vastassa, mutta vilkuttelen ikkunasta. Yritàn opettaa myòs nuo bussikuskit siihen, ettà lapsen voi jàttàà pihaamme, vaikka en siinà bussin vieressà seisokaan. Olen ajatellut hieman eteenpàin ja eihàn sità tiedà vaikka joku kerta B tulisi juuri imetysaikaan kotiin tms, joten on hyvà ettà hàn oppii itse hyppààmààn autosta.....ehehe...kuulostipas tyhmàlle. Siis osaahan B....se on vaan se ettà koulun sàànnòt sanovat, ettà lasta ei saa jàttàà yksin koulumatkalla, joten vanhempien pitàisi olla bussin vieressà siinà vaiheessa, kun lapsi bussista ulos hyppàà. Onneksi nàmà kuljettajat tuntevat G:n ja antavat nàin luistaa hieman...tuntevat tosin varmasti koko kylàn, joten tuskin olen ainoa, joka tàllaisia pikku muunnelmia koulunsààntòihin tekee.
B:lle tuli tànààn ensimmàisen kerran kotilàksyjà....Tai oikeastaan jo eilen, mutta kun unohti sitten vihkonsa kouluun niin ei voinut làksyjà tehdà, hihih! Mà nauroin aivan vààrànà, kun kuulin tuon. Siinà meillà kunnon koululainen kun unohtaa ensimmàisen kotilàksyn tullen vihkot kouluun!!!! Noh, nyt silti kirjat ja kaikki oli mukana ja ylpeànà hàn kirjojaan meille esitteli. B innoissaan pyyteli G:tà lukemaan joitakin tehtàvià ja G joutuikin siinà jo hieman toppuuttelemaan, ettà tehtàvàt tehdààn vasta kun opettaja niin pyytàà. Kirjoissa oli kirjoitustaitoa, matikkaa ja jotain muuta vastaavaa. Nàyttivàt erittàin mielenkiintoisilta. Vàrejà oli kirjoissa kàytetty paljon ja varmasti siis ihan mukavaa hommaa ekaluokkalaisille :DSitten tulikin nuo aakkoset. Siis minà luulin osaavani kirjoittaa aakkoset ja osaavani myòs lukea niità, mutta taisin olla vààràssà.....katsokaahan noitakin tuossa alla.....Onko pikkasen outoja?!?!?

Tuossa yllà T ja S!!!!


Tuossa yllà on F ja E...siis ei hemmetti mikà àffà!!!!


Nyt ymmàrràn miksi minun on ollut niin pirhanan vaikea ymmàrtàà Italialaisten tuherruksia!!!! Ja sitten sanovat minulle kuinka MINà kirjoitan epàselvàsti. Ok, ei mun kàsiala mitààn kauneinta luettavaa ole, mutta kyllà siità on AINA selvàà saanut!!!
Taidankin joskus ottaa kuvan jonkun kàsialasta. Siellà on ysit vààrinpàin ja jotenkin koko kirjoitustyyli on ihan hassu.....Kuka kirjoittaa esimerkiksi J:n alhaalta ylòs, R:n aloittaen tuosta pikkuvàkàsestà oikealla tai O:n alhaalta aloittaen?!?!?!? Hei tàstà tuleekin hauskaa.....aivan varmasti laitan joku kerta tànne jonkun esimerkin!!! ;)

Tuossa yllà on P. Se oli minunkin mielestàni suht selvà. Alla I, joka on mielestàni TODELLA helposti sekoitettavissa siihen outoon T:hen. Keskellà oleva outo koukero on H. Monimutkainen on, kuten akat aina!!! (Italian aakkosissa H lausutaan "akka")Nuo kaksi keskimmàistà tuossa on D -kirjaimia.

G:ltà jouduin noita kirjaimia kyselemààn ja hàn naureskeli ja ihmetteli kuinka en muka edes aakkosia osaa!!! Hemmetti soikoon.....taidan olla aikamoinen blondi!!! Noh, puolustuksena voin sanoa, ettà kovaa vauhtia olen aakkoset nyt minàkin oppimassa ja kun minulle on nuo kirjaimet kerrottu niin kyllàhàn ne oikeastikin vàhàn alkaa siinà hahmottumaan sinne oikean kirjaimen suuntaan......Vasemmalla ylhààllà on kaksi P:tà. Aika outo tuo avoin pikku P. P:n vieressà tuo outo àffà ja sen jàlkeen pikku R. Sehàn on kyllà melkein samannàkòinen meillà suomalaisillakin :D.
Keskimmàisellà rivillà keskellà on V eikà U, vaikka U:hun helposti sekoitettavissa.
Tuossa alimmalla rivillà vierekkàin vielà nuo AIVAN liian samannòkòiset T ja I. Niiden jàlkeen hieman helpommat elli B ja D....

Ettà tàllaista opiskelua tààllà ja nyt tutimaan...buona notte :D20 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Jee... mekin pääsemme käymään koulua sinun ja B:n kanssa! Onpa koukeroita! T vaikuttaa aivan persian kielen kirjaimelta.

Pidän grembiulen väristä. Mainio vaatekappale tuo "essu".

Jael kirjoitti...

Ihana pikku koululainen! Kuuluuko olla tuo pitkä koulupaita aina koulussa päällä,se näyttää aika pitkältä...Ihan hyvä on opettaa pikku koululainen jo nyt vähän itsenäiseksi,jos se vaan on mahdollista.
Ohoh,onpas koukerot! Ihan vaikeaa saada noista selville...

Hyvää viikonloppu sinne teillepäin!

Minna kirjoitti...

Nyt tunnen itseni todella tyhmäksi! Luulin että kirjaimet ovat ympäri eurooppaa samanlaiset...Onhan nyt suomessakin uudemmat kirjaimet ja esim seiska ei enää kirjoiteta sillä pikku viivalla keskellä kuten ennen mutta nuo ovat kyllä tosi hankalan näköisiä...

Allu kirjoitti...

Onpaskin erikoisia kirjaimia. Sähän olisit voinut mennä mukaan sinne ekalla luokalle opettelemaan. (:-

Marianne kirjoitti...

ei herregud!!!Joo munki pitää tän yhden kans tehdä läksyjä joka päivä, ja sen käsialasta ei saa MITÄÄN selvää :D Pakko kai munkin on alkaa opettelemaan :/ Ja vielä vaikeemmaks asian tekee tää Italia. Hyvä kun kysymykset ymmärrän :D yrittää nyt sitten vielä vastata! ...Kai se tästä hiljalleen :)

MaaMaa kirjoitti...

No jo on kirjaimet!
Nykyään suomessa ei taideta enää "vanhaa kunnon koulukaunoa" opettaakaan; nykyään on sellaista "tekstauskaunoa".

Vaikeimmat kirjaimet, mitä ikinä olen joutunut oppettelemaan oli venäjän aakkoset. Siinä todella väkerrettiin kieli keskellä suuta parikymppisenä, ihan saman lailla kuin 5vuotiaana kun alunperin opetteli kirjoittamaan :D

Pullopostia kirjoitti...

Olinkin töissä aina pulassa pomon pikkulapuille kirjottamien viestien kanssa, jotka mun piti sitten lähettää sähköpostina jollekin. Hieman Aatamin aikuista.

Susadim kirjoitti...

Kauniita aakkosia, noita minä haluaisin kirjoittaa ja sopis hyvin mun harakan varvas tyyliin :) Minäkin opettelen näitä Suomen nyky aakkosia :D Kamalia, eikä mitään logiikkaa, vaikka uudistuksen tarkoitus olikin selkeyttää...

Calendula kirjoitti...

No kylläpä oli omituisia kirjaimia! En olekaan ennen tutkiskellut italialaista aapista, mutta olen samaa mieltä että käsialasta ei meinaa useinkaan saada selvää.
Poikkesin tänne pitkästä aikaa ja huomasin myös masukuvat, hieno uutinen, onnea siis loppuodotukseen!

Anonyymi kirjoitti...

onnea blogille! On aina kiva lukea mitä sinne kuuluu,pääsee elämään teidänkin elämää ja on tosi mukava seurata B kehitystä ja kaikkea hauskaa mitä teette. suorastaan HELLYTTÄVÄ PIKKUKOULULAINEN. IHANIA KUVIA. Aika kiemuraisia nuo kirjaimet,m ut varmaankin oppii ne.

-S- kirjoitti...

Rita: heh, tervetuloa opiskelemaan kanssamme :D Toivon mukaan nàmà aakkoset nyt auttavat sitten minuakin ymmàrtàmààn jatkossa ihmisten lappusia hieman paremmin ;)
Tuo sinininen "essu" on paljon paremman ja kàytànnòllisemmàn vàrinen, kuin se tarhassa kàytetty valkoinen. Pahempaa vàrià tarhalaiselle ei voisi olla, kuin se valkoinen...mah...Italiani!!!!

Yaelian: Jeps, tuo koulupaita on tosiaan noin pitkà...hieman luulisi olevan epàkàytànnòllinen, mutta kuinka usein italialaiset ovat olleet pukeutumisessa kàytànnòllisià?!?!? ;)
Itsenàiseksi B tààllà nyt sitten opetellee :)
Mukavaa viikonloppua sinnekin :D

Rosali: No niinpà!!! Minàkin olen aina kuvitellut, ettà kirjaimet ovat jokapuolella samanlaisia...siis tietenkin jos aakkoset ovat samat. Onhan se totta, ettà meidànkin kaunokirjoitus on muuttunut, mutta ei se kyllà ihan noin koukeroista luulisi olleen.

Allu: Mà luulen et ekaluokka on just oikean tasoinen mulle ;)

Marianne: Onnea uudesta tyòstà :D :D :D Toivottavasti olet viihtynyt. Opettele tàstà postauksesta nuo vaikeimmat kirjaimet niin ehkà se lukeminenkin alkaa hiljalleen sujumaan, EHKà!!! ;)

MaaMaa: Joo minunkin kouluaikoina on helpotettu kaunokirjainten tekoa, mutta ei ne kyllà sità ennenkààn ole mielestàni IKINà noin monimutkaisilta koukeroilta nàyttànyt. Venàjàn kirjaimet oli kyl aika kamalat. Itsekin jouduin ne aikoinani opettelemaan. Niillà on kuitenkin ihan omat aakkoset, joten asia on eri, kuin nàmà samaiset aakkoset, jotka sitten kuitenkin nàyttàvàt niin erilaisilta.

Pullopostia: Ihana kuulla, ettà en ole ainoa, joille kirjaimet ovat tuottaneet ongelmia. Onneksi nykyààn on netti ja nàin "apu" nopeasti tavoitettavissa ;)

-S- kirjoitti...

Susadim: Joo munkin mielestà ihan kauniita ja varsinkin kun kone on ne kirjoittanut, mutta sitten kun joku henkilò kirjoittaa noilla niin se ei olekaan enàà niin kaunista vaan yhtà sekamelskaa.
Ai onko nyttenkin tullut taas uudenlainen kirjoitustapa...en tiennytkààn...luulin, ettà selkeàmmàksi sità ei voisi enàà tehdà.

Calendula: Eikò ollutkin oikein kunnon koukeroita, eh....emme siis ehkà voi enàà syyttàà ihmisten kàsialaa vaan nimenomaan tuota heille opetettua tyylià kirjoittaa.
Kiitos onnitteluista...Pari viikkoa tàssà enàà yhtenà kappaleena ollaan :D

Anonyymi: Kiva kun tykkààt kàvàistà blogissani ja lukea hieman meidàn elàmàstà tààllà. B varmasti oppii nuo kirjaimet, mutta itse en kyllà vàlttàmàttà niin helposti, eh.

Susadim kirjoitti...

Ei nyt ole tullut uudistusta, mutta en vaan ole opetellut aiemmin niin tarkkaan. Lapsena opin ensin Ruotsissa kirjoittamaan tekstauksella ja Suomessa pitikin sitten opetella kaunokirjoitus...Varmaan sen takia mun käsiala onkin sellaista kuin on...ei oikein kumpaakaan.

-S- kirjoitti...

Susadim: Ai ruotsissa helpotetaan entisestààn ja opetetaan samantien teksti, hih! Vanhakauno muuttui "kàsialaksi" silloin, kun itse aloin sità opettelemaan. mielestàni se vain vaikutti jo aika yksinkertaiselle....mutta ei se silti tarkoita, ettà oma kaunoni olisi selvàà ja kaunista, hihih! Ongelma on se ettà nàmà paikalliset eivàt kirjoittele kaunoa vaan nimenomaan jotakin tekstin ja tikkukirjainten sekoitusta, mutta jos perusta on nuo oudot koukerot niin ei siità tekstistàkààn silloin selvàà saa, eh ;)

Jaana kirjoitti...

Minäkin luulin, että latinalaisten aakkosten tekstaus on kaikkialla samanlaista, mutta kaunokirjaimissa on eroja. Ovatko nuo siis kumpia kirjaimia, kaunoa vai tekstausta? Suomessa käsittääkseni edelleen aloitetaan "tikkukirjaimista" ja tekstauksesta ja kauno tulee sitten 2. tai 3. luokalla. Näin muistelen itselläni olleen. Tosin kaunolla en ole kirjoittanut 6. luokan jälkeen muuta kuin nimikirjoitukseni..

-S- kirjoitti...

Jaana: Hei voihan se olla muuten niin, ettà koulussa aluksi opeteltiin tekstikirjaimet ja kauno tuli vasta kolmannella.....muisti pettàà, en tiedà miten se meni. En tiedà mità kirjaimia nuo olivat mità nuo olivat...mielestàni kaunoa...tekstihàn on kuitenkin tàtà mità tulee tietokonettakin nàpyteltàessà ja sità kyll kirjoissakin tààllà lukee....nàiden opettajien ja lààkàreiden tekstit vain ei nàytà ollenkaan tàllaiselle selkeàlle tekstille.

Maijamaija kirjoitti...

Noissa kirjaimissa on vähän samaa kuin Suomen vanhassa kaunossa. Siis siinä, mikä oli ennen tyyppikirjaimia. Onneksi täällä selkeytettiin. Tosin kaunohan on erittäin kaunista ja siistiä. Voihan se olla, että italialaisen olisi yhtä vaikea lukea meidän kaunoa kuin meidän niiden... Mutta onko niin, että siellä ei opeteta muita kuin noita tyyliteltyjä kirjaimia? Niistä aloitetaan?! Hullua. :-o

-S- kirjoitti...

Maijamaija: Joo vanhankaunon H on ainakin aika làhellà, mutta on nàmà silti viel hieman monimutkasempia...Italialaisten on vaikea lukea jopa mun tekstià!!!!....ja sà kyl tiedàt et kyl siità ihan selvàà saa....
Kyllà tààllà on ihan normi tekstikirjaimiakin...otin vain esimerkiksi nuo vaikeimmat....toivottavasti eivàt ihan heti noihin vaikeisiin mene...luulen ettà opettelevat vàhàn niinku sekaisin kaikkea....niin sekaisin olivat nuo aakkosetkin, heh.

Sitruunainen kirjoitti...

No nyt mäkin ymmärrän!!! U-s-k-o-m-a-t-o-n-t-a! Luulin että noi kirjaimet on olleet voimassa joskus mun siippani lapsuudessa, mut siis VIELÄKIN?!? Ei tässä maassa juuri uudistuksia tunneta. :) Vertailun vuoksi;

http://www.edu.fi/oppimateriaalit/kirjainuudistus/kirjoituskirjaimet.html

Löysin nykysuomen kirjaimet tuolta.

-S- kirjoitti...

Sitruunainen: Ihanan nickname sulla :D
Juu ei, tààllà ei uudistuksia suvaita...mà luulen, ettà normaalit kaduntallaajat haluaisivatkin uudistuksia, mutta se on joku suurempi heppu sitten joka viimekàdessà pààttàà ja tàmàn vuoksi asiat ei etene...ei myòskààn siis nuo kirjainten uudistukset. Kàvin tuolla linkissà. Suomen kirjaimet on helpottuneet vielà minunkin opiskeluajoilta. Tuota ysinkertaisemmiksi niità ei varmasti enàà saa :D