maanantai 2. maaliskuuta 2009

ALBEROBELLO


Voinkohan mä jo hieman paremmin? Hiljaiseloni ei siis ole suinkaan johtunut ainoastaan äitimummin vierailusta ja ajanpuutteesta vaan myös huonosta olostani. Olen ollut kuumeessa ja muutenkin hieman heikkona, mutta nyt on aika taas kirjoittaa.


Piti kertoa siitä yllätyksestä minne menimme karnevaalien jälkeen. Kun nyt kerran tuolla Italian kantapäässä olimme niin menimme Alberobelloon, joka on pienehkö kaupunki Barin maakunnassa.


Tarkemmin sanottuna menimme katsomaan trulleja ( I trulli). Ei, ei niitä pikkulapsia, jotka menevät pääsiäisen aikaan ovelta ovelle trullittelemaan ja kysymään karkkia vaan siis Trullit (yks. trullo) ovat noita esihistoriallisella tavalla rakennettuja taloja (ilman laastia latomalla kalkkikiven kappaleita kivimuurien tapaan).
Kaupunki kuuluukin Unescon maailmanperintöluetteloon näiden trullojen ansiosta. Tuolle alueelle myös nykypäivänä saa rakentaa ainoastaan trulloja. Trulloista voit lukea lisää
täältä (englanniksi).


Alla taulusta otettu kuva. Aivan samallehan tuo paikka näytti jo vuosikymmeniä taaksekinpäin, vai mitä ;)Oli hieman kolkon näköistä, kun vielä luntakin oli pyryyttänyt ja maa oli loskaisen märkä.B oli hymyssäsuin, kun sai vihdoin ruokaa napaansa :DKylän korkein paikka. Hassun näköistä, kun jokapuolella vain trulloja.


Ainakin joku oli mielissään lumisateesta :D


Myös kirkko oli rakennettu trullo -tyylillä, mitenkäs muutenkaan.


Oli aika erikoinen myös sisältä noista kaarimaisista rakennelmistaan.

Mistäköhän johtui, että tuo alin oli mun lempparitrullo ;) *punastuu


15 kommenttia:

Sateenkaari kirjoitti...

jannan naköisia nuo "trullot". mielenkiintoinen kyla.

Susadim kirjoitti...

Kiva kun sieltä sängynpohjalta olet päässyt pois! Ihana tuo rakkauden trullo ja ne "näyttelijät" siinä edessä...

Allu kirjoitti...

Kivoja ne trullit, ollaan kerran käyty siellä, tosin ei ollut silloin lunta. Olen aivan kateellinen, että saat asua Italiassa, kun se on niin ihana maa.

-S- kirjoitti...

Sateenkaari: Eikö ollutkin hassuja

Susadim: Joo eiköhän se ollut jo aika parantua. Siis mitkä näyttelijät?!?!?!hihih..mehän ollaan aina tollasia :-o

Allu: Ai sä oot jo käynytkin tuolla. Minulle tuo paikka selvisi vasta pari viikkoa ennen itse matkaa. Jotenkin todella erikoinen paikka. Melkein kuin joku museokaupunki.

Jael kirjoitti...

Onneksi voit jo paremmin:-)
Aivan ihania nuo trullitalot, olisi kiva nähdä nuo.

Anonyymi kirjoitti...

Hei mäkin oon käyny tuola! Tosi ihana paikka kesällä :D Tekis mieli mennä uudestaan! Mauro ku kans on ihan että mikä ihmeen alberobello, ikään kuullutkaan. Ja kovaa väittää että se on ihan Rooman kupeessa ku yhdessä paikkaa lukee tienviitta sinne. Veikkaan et se on kuitenkin viitta vain sille tielle. Kun ekaks tänne muutin niin ihmettelin kans että ompa se Napoli lähellä ku vaan 3.5km luki kyltissä :D :D :D

-S- kirjoitti...

Yaelian: Ei muuta ku seuraava matka sinne sitten, heh...no ei...en mà sità sentààn niin paljon suosittele, mutta jos ohikulkumatkalla on niin sitten kannattaa kàydà.

M: Joo kesàà tuo paikka ei kyllà nyt ollut nàhnytkààn, hih. Noi on sitten hàmààvàt nuo katukyltit, kun ei kilometrejà lue ollenkaan...matka voi olla 1km tai 100km....you never know :-o
Heh, tai sit lukee just tolleen et Napoli 3.5km, vaikka todellisuudessa ei sinne pàinkààn...italians!!!

MaaMaa kirjoitti...

Harmi, että oot ollut kipeänä, mut onneks ilmeisesti jo helpottaa! :)
Mielenkiintoisen näköisiä nuo trullot tosiaan, jänski kylä. Ja tuo vika trullokuva on söpö! pusipusi vaan! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tervetuloa vaan tànne Pugliaan!!! Castel del Monten linna ja Castellana Grotten tippukiviluolat taitavat olla vielà nàkemàttà....puhumattakaan meidàn Molfetan Outlet-villagesta...ja ensi kuussa avaavat siihen viereen upouuden huvipuiston:-)
Hienoja lumisia kuvia trulleista. Katot ovat muuten rakennettu tuohon tapaan siksi, ettà aikoinaan jonkun "maaherran" kàskystà kaikkien talojen, joissa oli katto, piti maksaa veroja. Alberobellolaiset verovoudin ilmestyessà kylààn lassosivat katot ja sitten vetivàt aasien avustuksella ne maantasalle...ja sààstyivàt verojenmaksulta (keinonsa kullakin). Katot oli verovoudin làhdòn jàlkeen helppo koota uudestaan.

-S- kirjoitti...

Pirita: Kiitos vain. Onhan sielläpäin vaikka mitä vielä näkemättä. Olisin halunnut Zoohonkin,mutta ei yhdellä kertaa kaikkeen voi mennä. Linnan olenkin jo nähnyt (ennen blogiaikaa) ;)
Olipas muuten tarina noista katoista ja veroista....en olis ikinä uskonut, että jaksaisivat nähdä noin suuren vaivan. Ainakin mun mielestä suuri vaiva, oli se katto sitten minkälainen tahansa. Kiitos tästä informaatiosta. Harmi kun en osannut tuota jo äitimummillekin selittää. Miestäni meinaan kyllä nyt yleissivistyspläjäyksellä valistaa, hih ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kivan näkösiä nuo trullit :) Ekaks ku luin ton jutun niin ajattelin et onks siel trullittamisen aika :) heh
Söpö pikku kylä.. ja miksiköhän se on sun lempitrulli siin yhes kuvas? ;)
Kiitos kortista :)
Nyt jatkamaan siivousta ja ehkä vähän lukemaan kokeeseen :)

haleja ja terkkuja kaikille.

- syrra ja J -

-S- kirjoitti...

Hei sis ja J: Olkaapas hyvä. hajeka sinnekin <3

Nelle kirjoitti...

piti tulla tänne vähän kurkkimaan kun oli mieli matalalla. Heti alkoi piristää:)

Joinain päivinä vaan on enemmän virtaa ja sairastelu tosiaan vie voimia.

-S- kirjoitti...

Nelle: Sairastelu vie voimia, juu...Olen mielummin kirjoittamatta, kun jakamassa täällä huonoa oloa muillekin.

Hei kiitos tuosta rahkaohjeesta...ja kiva kun annoit myös piimäkorvikkeen, koska sitäkään ei täällä tosiaan ole saatavilla.

Nelle kirjoitti...

S: tosi kunnioitettava periaate. Sen kyllä huomaa, täällä on niin lämmin fiilis:)