lauantai 31. tammikuuta 2009

Pronto soccorso!!!...niin ja se maalaisleipä!


Nonni. Vihdoin sain tehtyä tämän paljon kehutun maalaisleivän. Heti kättelyssä yllätyksekseni selvisi, että taikinan täytyy antaa kohota 12-18 tuntia! Eli siis leivän teko sitten jatkui vasta seuraavana päivänä, joka oli siis eilen. Eilen tuli niin huono olo, että en saanut enää kirjoitettua, mutta siitä hetken päästä lisää...nyt siis tuohon maalaisleipään.

Tämä on siis ns. vaivaamaton leipä, jonka osaa tehdä jokainen 6-vuotiaskin...sitä mieltä olivat videossa, mutta ei se nyt ihan niin helppoa silti ollut :-o Jokatapauksessa laitan tähän hyvän videon missä selviää hyvin tämän leivän vaiheet. Klick tähän.

Tätä leipää on tehty jo monissa blogeissa esim pastanjauhantaa ja siskot kokkaa ja määrät ovatkin suoraan heiltä.

MAALAISLEIPÄ

7.2 dl jauhoja (käytän jauhoissa lähes poikkeutta aina tuota 00-tyyppiä)
n. 1/4 tl kuivahiivaa (hyvin onnistui myös puolikkaalla tuorehiivaa = 12.5g)
1/4 tl suolaa
3.9 dl vettä

1. Sekoita jauhot, suola ja hiiva keskenään.
2. Lisää vesi ja sekoita, mutta ÄLÄ vaivaa. Taikina saa jäädä tahmaiseksi.
3. Peitä kulho muovikelmuun ja anna nousta 12-18 tuntia.
18 tunnin päästä taikina oli tuonnäköistä.

4. Ota taikina kulhosta, ja ripottele sen päälle jauhoja
5. Taputtee vähän ja taittele taikina pari kertaa videon osoittamalla tavalla.
6. Laita taikinamöykky kelmun alle varttitunniksi. (mä taisinkin unohtaa tämän vaiheen, oooops!)
7. Ota kelmu pois ja muotoile taikina palloksi ja laita pyyhkeen väliin kohoamaan pariksi tunniksi.
8. Taikinan alle ja päälle ripotellaan vehnäleseitä tai muuta (itse laitoin kaurahiutaleita ja vehnäleseitä)
9. Kun taikina on seissyt puolitoistatuntia laita uuni päälle 230 asteeseen, Laita myös leivän paistamiseen käytettävä kannellinen kattila uuniin kuumenemaan.
10. Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, käännetään se pyyhkeen avulla ylösalaisin ja pudotetaan kuumenneen kattilan pohjalle samaan tapaan kuin videossakin. (mä tein tämänkin sitten väärinpäin, mutta hyvä siitä silti tuli :D )
11. Peitetään kannella ja paistetaan puoli tuntia.
Hassua tehdä leipä kattilassa :D
12. Poista kansi ja jatka paistamista vielä n.25 min, kunnes leivässä on hyvä väri.

Siinä se nyt sitten on, maalaisleipä.......




....Otin puukon käteen leikatakseni palan. En leipäpuukkoa vaan erityisen terävän uuden puukon ja sitten SE tapahtui!!! ......Luulin ilmeisesti peukaloani (siis sitä pullukkaa osaa lähellä rannetta) leiväksi ja viiiiiiilsin kauniisti siihen piiiiitkän viillon. No ei nyt niin pitkä...ehkä joku 4 cm.....Ihoni lähestulkoon irtosi...oli parista millistä kiinni.....noh, minä painoin "lerpun kiinni ja painoin kovasti paperilla haavaan, jotta verenvuoto loppuisi. Maistoin maalaisleipää....ihan ok. Ehkä liian "italialaismainen perusleipä". G tykkäsi kovasti. Joku meitä silti häiritsi....Verenvuoto ei ottanut loppuakseen, vaikka haava ei mielestäni ollut edes erityisen syvä. G hermostui ja sanoi, että nyt loppu...me mennään Pronto soccorsoon (ensiapuun sairaalaan). Sairaalassa halusivat laittaa tikkejä....APUA!! Sanoin kauniisti, no grazie.....eh...he suostuivat liimaamaan sen kiinni, mutta olivat kyllä huolissaan, että liimaus ei tuossa kohdassa kiinni pysyisi.


Lähdimme kotiin ja söimme hieman lisää leipää. Nyt en saa sitten viikkoon uida....eikä pyöräilykään onnistu, kun sarvista on vaikea pitää kiinni. Että se tästä liikuntaputkesta.
Lisäksi käden taittaminen on kielletty, tikkien laittamisen uhalla. Jos liimaukset aukeaa niin tikit tulee samantien, eh :-s ....
Että tällaista tänään.....Pronto soccorso alkaa käymään jo tutuksi, kun vasta hetki sitten B:n pää oli tikattavana...Mutta jotta ei nyt ihan näin huonoa loppua tälle kirjoitukselle tehdä niin tässä B:stä kuva parin päivän takaa.

Jutustelee siinä mummin ja ukin kanssa Web Camin kautta ja näyttää juuri yhtä piirustuksistaan.


14 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Luin tekstaustasi ja ajattelin että sinähän olet ihan italialainen perheenäiti ruuanlaittotaitoinesi - hups - sitten kävi kuin meikämantalle keittiöhommissa.

Yhtenä kesänä jouduin lähtemään ensiapuun kun ihan vaan säilykepurkkia avatessa lipsahti... No, tekevälle sattuu, rapatessa roiskuu, vahingosta viisastuu ja silleen.

Ihana leivän tuoksu tulvahti tänne, joten nostan hattua taidoillesi :)

Ja ah, la musica è bellissima! Menee väreet selkäpiissä - i brividi!

Susadim kirjoitti...

Apua, jauhopeukalo melkein katkipoikki!! Kamalaa! Toivottavasti ei ole turkasen kipeä. Jospa se isiliini siellä piilottais kaikki puukot lapselta ja äitykältä...:) Parane pian!

Jael kirjoitti...

Ai jai jai! Paha juttu kun puukon kanssa leikkaa muutakin kuin leipää tai salaattia...itsekin pari viikkoa sitten leikkasin salaatin ohessa palan etusormeani. Toivottavasti kätesi paranee pian!

MaaMaa kirjoitti...

Vastavierailulla blogissasi :)
Voi ei mikä säkä että viilsit käteen! Toivottavasti haava pysyy liimalla kiinni, kun on tosiaan aika pahassa paikassa... Nyt saat sitten luvalla olla kuin ellun kana vähän aikaa :)

Söpö poika sinulla! Tutustun blogiisi nyt vähän lisää. Hauska tavata! :)

simran kirjoitti...

Huh huh, mikä jännitystarina! Toivottavasti käsi paranee kunnialla eikä tarvita tikkejä.

Nelle kirjoitti...

uuaa, haavoja - auh. pikaista paranemista!

Anonyymi kirjoitti...

Auts, voi sinua parkaa. Toivottavasti peukkusi paranee hyvin. Kiva kun olit jättänyt kommentin blogiini :) Ja tuota maalaisleipääkin voisi kokeilla, näytti herkulliselta.

Susadim kirjoitti...

Heipsan! Heitin sua haasteella! Kurkkaa blogiini.

Anonyymi kirjoitti...

tekevälle sattuu,sanotaan,et silleen,toivottavasti se haava paranee kunnolla ilman niitä tikkejä.täytynee kokeilla sitä leipäohjetta vaikutti herkulliselta,tosin voisin korvata osan jauhoista ruisjauhoilla, onnistuukohan??????? lasken päiviä kun nähdään, enää 19 päivää..... T oivottavasti sateet ovat loppuneet ja aurinko paistaa..... haleja kaikille t. L. mummi

-S- kirjoitti...

Buonasera Rita: Yritän kyllä parhaani kaikessa...myös tuolla keittiönpuolella, mutta...oon kyllä aikamoinen tohelo....en vain keittiössä vain ihan yleisesti ottaen sana kömpelö kuvastaa minua varmasti aika hyvin :-o

Kiva kun tykkäät musiikista. Lisäsin sinne juuri pari Biagio Antonaccin biisiä (numero 2 ja 3)
Toi kolmonen on aivan paras :D

Susadim: Juu isiliinin pitäisi kyllä äityliiniltäkin nuo puukot ja muut terävät poistaa ;) Osuit heitollasi....pitää vielä käydä noukkimassa haaste ja ymmärtää se:)

Yealian: Päätit sitten tehdä lihaisan salaatin, hihih! Juu on noi pahoja noi puukot sun muut. Mä oon nyt jo kaksi kertaa ollut tuon samaisen käden kanssa sairaalassa liimattavana...Ja keskisormesta leikkasin saksilla palan, eh.

MaaMaa: B on söpöistä söpöin <3 Hauska tavata sinutkin :D

Simram: Juu sitä tässä toivotaan. Olen vain aika huono pitämään tuota kättä toimeettomana, eh :-s

Nelle: Kiitos. Eiköhän tämä tästä hiljalleen parane :D

Saya: Varaa aikaa sen maalaisleivän tekoon. Kannattaa tsekkaa myös ne mainitsemani blogit. Niissä nuo tekovaiheet on selitetty hieman tarkemmin vielä :)

Äiti: Joo toivotaan että paranee nyt viikossa, ku halun jo taas uimaan :D

Oli se leipä ihan hyvää sellasta italialaistyyppistä mitä täällä jo söitkin. Ruisjauhoilla...öööö....en osaa sanoa....kokeile..Kerro sit mullekin onnistuiko :D

Noista ilmoista en nyt kyllä liikaa odottaisi. Täällä vaan sataa sataa ja sataa. Ja B:kin haluaa iltasaduksi aina Nalle-Puhin sadun Vettä vettä vettä, joten aika vetisissä tunnelmissa täällä ollaan. Kiva silti nähdä pian :D

Paperina kirjoitti...

Mulle tulee aina tata blogia lukiessani nalka!! :D

Ihanan nakoinen kullanruskea leipa. Taytyypa kokeilla, jahka nailta muilta kiireiltani rauhotun.

Auts, ja kylmat vareet kulki selkaani pitkin, veitset ja puukot ovat sitten viheliaita tottuneellekin kayttajalle valilla. Toivotaan, etta liimaukset pysyy ja tikeilta valtytaan. Ota nyt rauhassa ja nautiskele tuoreesta leivasta!! :)

-S- kirjoitti...

Paperina: Joo en mä tajua kuinka tästä on tällainen ruokainenkin blogi tullut :-o Mutta ihan kätsy paikka tallentaa onnistuneet väkerrykset niin ei joka kerta tarvitse etsiä, että mistäs sen reseptin nyt sitten sais. Ei sun kantsi tuota maalaisleipää välttis tehdä. Saat varmasti samantyyppistä siellä kotonakin. Tee vaikka perunarieskaa. Se on ihan huippuhyvää ja ei Italiasta saa. (tai ainakaan minä en ole löytänyt) Ohje on helppo ja nopea! (löytyy kategoriasta leivät) :)

Anonyymi kirjoitti...

Uiuiuiui! AUTS! :-o
*puhaltaa pipiin suomalaisittain* ;)

-S- kirjoitti...

Maijamaija: kiitos...jo helpotti :D