torstai 29. huhtikuuta 2010

Sitruuna....



Eràs pariskunta sanoi minulle, kuinka he saavat ystàviltà ja tutuilta jatkuvasti sitruunoita ja he eivàt keksi enàà mità niille pitàisi tehdà. Minà aloin itsekseni sitten miettimààn asiaa ja mieleeni tuli ihanan raikas sitruunapiirakka. Ei muuta kuin nettiin etsimààn reseptià. Kun resepti oli lòytynyt niin suunta kohti kauppaa ja kaupasta kotiin leipomaan :D



Thomas oli aivan innoissaan kun sai olla ensimmàistà kertaa kauppakàrryissà :D

SITRUUNAPIIRAKKA


Pohja
200 g vehnäjauhoja
100 g kylmää voita/margariinia
1 rkl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte
3 kananmunaa
125 g sokeria
3 sitruunaa
1 appelsiini
1,5 dl kuohukermaa

1. Valmista pohja. Nypi vehnäjauhot ja voi keskenään.
2. Lisää tomusokeri.
3. Vatkaa kananmunan rakenne rikki haarukalla ja lisää puolet kananmunasta taikinaan.
4. Älä vaivaa taikinaa kiinteäksi palloksi.
5. Litistä taikina tuorekelmun sisään ja laita jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.


 6. Kaulitse taikina pyöreäksi n. 3 mm paksuiseksi levyksi kahden tuorekelmun välissä.
7. Poista päällimmäinen kelmu ja kippaa taikinalevy pyöreään irtopohjapiirakkavuokaan. Painele taikinaa hyvin kelmun läpi vuokaan ylös reunoille asti. Poista ylimääräinen taikina ja paikkaile tarvittaessa.


8. Ennen esipaistoa laita pohjan päälle paino estääksesi taikinan kohoamisen paiston aikana (tuorekelmu pohjan päälle ja siihen esim. kuivattuja herneitä tms. uunia kestävää).
9. Esipaista pohja 175 °C n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Ota tuorekelmu painoineen pois ja voitele pohja ylijääneellä kananmunalla. Laita vielä hetkeksi uuniin. Itse en laittanut mitààn painoa taikinan pààlle, eikò se mitenkààn erityisemmin kohonnut.

10. Valmista täyte. Vatkaa munat ja sokeri käsin sekaisin, riittää että munien rakenne menee rikki. Raasta joukkoon yhden sitruunan kuori sekä sitruunoiden ja appelsiinin mehu. Vispaa kerma joukkoon. Maistele ja tarvittaessa lisää sokeria.




11. Kaada täyte pohjan päälle. Paista uunissa n. 160 °C n. 25-35 min, Piirakka on valmis kun täyte vähän hytkyy.


Ei kantsi kokeilla sità hytkymistà painamalla piirakkaan sormenjàljet, kuten minà tein,eh..blondi, I know!

12. Jäähdytä n. 30 minuuttia vuoassaan. Irrota vuoan reunat ja koristele tomusokerilla.


Nonnillakin on sitruunapuu talonsa pihalla, mutta jostakin syystà me emme ole ikinà niità poimineet. Nyt tiedàn miksi. Miehelleni piirakka ei maistunut. Maistui liikaa sitruunalle :( Minun mielestà pohja oli hieman huono. Tuli ainakin minulla kovin kovaksi. Pààllys oli kyllà tosi hyvàà . Ei liian kirpeàà, mutta silti sitruuna maistui. Olisi ehkà pitànyt pitàà aavistuksen pidempààn uunissa :D


Aion jatkaa vielà paremman sitruunakakun metsàstystà.

Eilen alkuillasta piipahdimme pikaisesti puistossa Sonian ja Rosyn kanssa. Meità kaikkia leikitti :D



Kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi :D

Làhdimme puistoon aika myòhààn, joten ehdimme olla siellà vain pienen hetken. Oli kuitenkin mukava pikkupiristys illalle ja oli ihana nàhdà Soniaa, jota en ollutkaan nyt hetkeen nàhnyt.  

Nyt on jo kauan ollut todella epàvakaita ilmoja. Pàivàllà aurinko paahtaa ja iltapàivàstà sataakin jo rakeita ja vettà. Nyt vihdoin oli sellainen mukava làmmin alkukesàn ilta :D



10 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Nam,rakastan kaikkea sitruunaista! Ja muutenkin sitruunoita.Täällä lähistölläni omakotitalojen pihoilla on monta sitruunapuuta,joita katson kadehtien,,,,
Kivoja kuvia Thomaksesta,joka nauttii keinukyydistä;-)

Helena kirjoitti...

Aivan loistava maailmanmatkaajan ilme pikkumiehellä tuossa ostoskärryissä! ;-)

Sitruunasta tulee mieleen sitruunakana ja ihanan raikas mehu kesällä; no ei kyllä itse tehtyinä. Minusta on kiva, että jaksat ottaa aina koko prosessista kuvat; näin pystyy tumpelo-kokkikin (= minä) oppimaan niistä!

Mukavaa viikonloppua!

Outi C. kirjoitti...

Thomasin iloinen ilme kertoo täysin miten hauskaa teillä oli puistossa! :)

Sähän voisit tehdä simaa niistä sitruunoista, tosin vapuksi ei enää ennätä mutta hyvää se on muulloinkin. Pitäisköhän kokeilla tuota piirakkaa, mun mies nimittäin rakastaa kaikkia sitruunanmakuisia ruokia.

Hauskaa vappua kaikille!

-S- kirjoitti...

Yaelian: Pienenà mentiin omppuvarkaisiin. Sà voisit kokeilla hieman eksoottisempaa ja mennà sitruunavarkaisiin ;)

Helena: Joo oli poitsu kyllà tyytyvàinen uudessa menopelissà :D
Joo sitruunamehu oiski aika hyvàà.
En mà aina jaksa kaikkia vaiheita kuvata, mutta silloin tàllòin innostun :D
Hyvàà viikonloppua sinne sullekin Helena :D

Outi: Thomas nauraa ràkàtti tuossa keinussa. Kivaa oli poijjalla :D
Mulla kàvi mielessà jos jaksaisin tehdà simaa, mutta se ajatus sitten katosi yhtà nopeasti kun oli tullutkin...jonakin toisena vuonna sitten, ehkà.
Odota ettà etsin paremman sitruunakakun ohjeen tai pidà piirakka kauemmin uunissa niin on varmasti parempaa :D
Hauskaa wappua :D

Allu kirjoitti...

Mäkin rakastan sitruunapiirakkaa ja olen jo monta kertaa paistanut, resepti löytyy blogistani.

Rita kirjoitti...

Samoin kuin Yaelian, olen hulluna kaikkeen sitruunaiseen. Kyllä tuli vesi kielelle!

Mukavat leikkipuistokuvat :)

Heidi M. kirjoitti...

Mielenkiintoinen resepti, täytyypi joskus kokeilla, leipominen kun sattuu olemaan niin kivaa! Ainoa mitä ihmettelin niin että tuorekelmua uuniin??? Ehkä itse laitan kuitenkin leivinpaperia ja siihen herneitä... ;-)

-S- kirjoitti...

Allu: Joo mulla kàvi mielessàkin se sinun sitruunapiirakkasi, mutta halusin selailla netistà. Olisi ehkà pitànyt kuitenkin suosiolla tulla suoraan sinun blogiisi. Ehkà ensikerralla teen sitten sen sun reseptinmukaisen piirakan :D

Rita: Mà oon sellainen kausi-ihminen kun on kyse sitruunasta. Vàlillà inhottaa ja vàlillà tulee himo.

Heidi M: Joo oli hieman outo tuo tuorekelmu minunkin mielestà. Herneetkin vaikuttivat oudolle painolle. Jàtin kelmut ja painot siis vain pois. Ei kohonnut pohja eli ei haitannut.

Noora kirjoitti...

Mulla on myös yksi ihana sitruuna-marenkipiiraan ohje. Jos kaipailet reseptiä, niin voin mailata sen sulle :) En ole itse koskaan tehnyt, mutta kaverin leipomana se oli taivaallista ja ohje on myös niitä peruja.

-S- kirjoitti...

Noora: Oih, todella ystàvàllistà. Jos siis haluat ja viitsit vaivautua niin olisihan se resepti kiva saada, kun se on jo kerran hyvàksi havaittukin :D
ciacionia (@) libero.it.