perjantai 24. syyskuuta 2010

Sammakko

Voi voi tuota meidàn koululaista. Eilen oli aamuista pahin. Ei se sisàllà nàyttànyt pahalle ollenkaan, mutta kun hàn oli ulkona ja olin unohtanut avata ulkoportit kuului kova huuto: "vittu!". Mà menin samantien parvekkeelle kysymààn, ettà MITA??? Benjamin sai sanottua vain oho. Ei tajunnut poika mità olikaan sanonut àitinsà kuullen. En tajua mistà se tuonkin sanan nyt pààhànsà sai, koska itse hermostuessa kàytàn muita kirosanoja jos jotain on kàytettàvà. Gino kyllà kiroilee vàlillà vitsillà hyvinkin suomalaisittain ja nimenomaan V-sanaa kàyttàen, ehe. Benjaminin reagointitapa kuitenkin siihen ettà portit eivàt olleet auki, oli ehkà hieman liian....dramaattinen....hyvin italialainen siis kuitenkin.

Taitaa olla pojalla aikamoinen uhma pààllà, kun tuollaisia aamulla huuteli ja muutenkin àànensàvy puhuessa ihan normaalejakin asioita on vàhàn vààrànlainen...sellainen uhmakas, àrsyttàvà.

Koulussa pojalla oli ilmeisesti ollut aikaa miettià hieman asioita, sillà heti kotiin tullessa hàn pyysi anteeksi aamusia sanomiaan ja sanoi ettei tule toistumaan. Ok, hyvà. Sitten hàn meni piirtàmààn itsellensà viikset ja minà sanoin ettà laita vihainen ilme naamallesi senkin uhmakas pikkumies! Noh, ei onnistunut vihainen ilme, kun sanani kuulemma naurattivat liikaa. Kamalia kuvia tulee Benjaminista nykyààn, kun on niin harvahammas. Eilen illalla làhti myòs toinen etuhammas ylhààltà ja nyt on kunnon rako.


Nonna on usein sanonut Benzille, ettà jos hàn ei syò lihaa,hànestà ei tule yhtà vahva kuin toisista luokkakavereista. Nyt koulussa tapahtui pieni vàlikohtaus.
Benjamin kertoi kuinka hàn on vahva vaikkei syònytkààn lihaa. Kysyin miten niin? Ja hàn kertoi kuinka oli onnistunut potkasemaan eràstà luokkakaveriaan mahaan niin kovaa, ettà tàmà oli kaatunut. SIIS MITA??????? Hui kamalaa, tekeekò minun lapseni tuollaista oli ensireaktioni. Noh, sitten hàn kertoi kuinka tàmà samainen poika oli toisena pàivànà klempannut Benjaminin ja Benjamin oli kaatunut, eli tasoissa olivat. Mutta ettà potkasta nyt mahaan. Minà aloin sanomaan kuinka ketààn ei saa jne jne jne. Gino oli erimieltà. Hànen mielestà pitàà ehdottomasti lyòdà takaisin jos toinen lyò jne. Ok, en halua ettà Benjaminia kiusataan koulussa eikà hàn tee sitten mitààn, mutta en halua myòskààn ettà hàn on kiusaaja Menee sitten varmaan vielà opettajallekin sanomaan ettà "isi sanoi, ettà niin saa tehdà", eh. Tàllaista tààllà meillà. Annan asian nyt olla. Katsotaan mità seuraavaksi tapahtuu. Ei kai tuo mitààn pahaa silti lopulta ollut...sellaista poikien leikkià, koska opettajalta ei ole tullut lappua tai soittoa kotiin.

Vieruskylàssà jàrjestetààn kerran viikossa markkinat, jonne pitkàstà aikaa ystàvàni kanssa menin.

Tààllà on ilmat olleet vielà tosi làmpimàt. Ihan hellerajossa mennààn ja silti ihmiset pukeutuvat pitkiin vaatteisiin...niin paitsi tietenkin minà joka menen edelleen kirkkaanvàrisissà kesàhepeneissà. Olen kuitenkin laittanut pari pàivàà farkut jalkaan kun olen mennyt ulos, koska kyllàstuin kuulemaan jatkuvasti kommenttia: "ma non hai freddo?", eikòs sun ole kylmà??? Nyt pààtin tehdà hieman ovelasti. Laitoin syksyiset vàrit kesàisten vàrien sijaan, mutta silti kevyttà. Jopa ohut huivikin oli matkassa rekvisiittana mukana. Kuvan jàlkeen sen kyllà aika nopeasti heitin rattaisiin hiostamasta.


Nyt ei kukaan kysynyt ettà eikòs ole kylmà joten tuo toimi. Seuraavalle kysyjàlle olisin kyllà varmasti sanonut, ettà ei, ei ole kylmà eikà olisi sinunkaan jos kokeilisit pukeutua nàin, koska asteita on kuitenkin edelleen se +23 - +26 varjossa eli ihan hellerajoissa mennààn. Ei kai sità kuukausien mukaan pukeuduta vaan làmpòtilan. Pian ihmiset alkavat tààllà sairastamaan syysflunssaa, kun pukeutuvat niin raskaasti, ettà hikoilevat. Sitten hiki kuivaa iholle ja tulee kylmà ja illalla on flunssainen olo, blaah!

Ystàvàllàni oli mukana myòs pitkàhihainen, mutta sain onneksi hànet jàttàmààn sen autoon, vaikka hàn miettikin tovin ettei kai hànen vain tule kylmà. Jeps, ei tullut ei. Jài hànelle edelleen kolme paitaa pààllekkàin!! Ja kyllà vaan jài. Alla oli body, sen pààllà paita joka peittàà rintavàlià ja jossa on lyhyet hihat ja kolmantena tuo musta toppi. Olin jàrkyttynyt! Noh, kaikkeen kuulemma tottuu. Niin kai sitten. Ihanaa seuraa hàn on aina ja hàn pitàà minut hyvin ajantasalla italialaisten tavoista. Eihàn minun silti tarvitse aina olla ihan samaa mieltà, eihàn? :D


Illalla menin lenkille. Tàllà alueella on oikeastaan vain yksi alue, jossa voi kàvellà, koska muualla on liian màkistà ja vuorista. Tuolla alueella on se puisto, josta olen usein maininnutkinkin ja toinen kàvelyreittivaihtoehto on sellainen reilun kilometrin pituinen rinkulareitti ja siinà keskellà on jalkapallokenttà. Pààtin kàvellà tuota ympyràà, koska reitti on valaistu ja kello oli jo aika paljon. Siellà pikkuipanat pelasivat jalkapalloa ja minà kateellisena mietin kuinka MaaMaa on kertonut, ettà hànen lenkkipolulla kày myòs palomiehet juoksemassa. Voih, mixei minulla noin? Kuin tilauksesta kuitenkin lapset lopettivat pelaamisen ja tilalle tuli vanhempia pelaajia. Jeee Jeee!!! àssàlle tuli vipinàà kinttuihin. No okej, taisin olla silti niin kaukana, etten nàhnyt yhtààn minkà nàkòstà porukkaa siellà oli pelaamassa. Yritin kai siinà silti siristellà tai jotain, koska yhtàkkià sàpsàhdin aika pahasti. Puuttui vain pari senttià etten olisi kàvellyt tuon alla olevan otuksen pààlle!


Juu, sammakko. Iiiiiiso sammakko, ruma sammakko!


Jos ei syke ollut juostessa noussut tarpeeksi niin ainakin se nousi sitten tuosta sàpsàhdyksestà ihan kiitettàvàsti. Sàikàhdyksestà huolimatta kàvelin vielà kierroksen ja hain autosta kameran ja otin kuvan sammakosta. Olin tosi yllàttynyt, ettà sammakko oli vielà paikallaan kun siihen palasin. Laiska sammakko. Ensiksi mietin, ettà laittaisin auton avaimet siihen otuksen viereen jotta ymmàrtàisi kuvan suhteen, mutta mietin uudelleen: Jos heittàisin avaimet sammakon viereen en uskaltaisi ottaa niità siità enàà pois. Pààdyin heittàmààn siihen tupakka-askin. Sammakko oli sellainen ison nyrkin kokoinen. En ole koskaan nàhnyt noin suurta sammakkoa.

Mietin olisiko minun ehkà pitànyt keràtà rohkeuteni ja pussata sammakkoa toivoen, ettà hàn muuttuisi uljaaksi prinssikseni.


 Njàààà tulin siihen lopputulokseen ettà aika hemmetin hyvà prinssihàn mua odottaa jo kotona ;) 


15 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Huiii mikä sammakko;D
Liikuttavalta kuulosti miten Benjamin oli miettinyt sitä rumaa sanaa ja katui sitä.Kun muutin poikani kanssa Suomeen hänen ollessaan 5-vuotias ,opetettiin ummikkoraukalle heti ekaksi rumat sanat,jotka sitten saatiin karsittua jossain vaiheessa-Pojat on aina poikia ja nahisteluja syntyy,mutta toivottavasti se ei sen vakavammaksi mene.
Teillä on tosi hyvät ilmat,täällä on tänään pitkälti yli 30 astetta ,ainakin sunnuntaihin saakka,huh!

Anonyymi kirjoitti...

Muksut kyllä bongaa kuin magneetit sanoja ja sanontoja, joita ei niin hirveästi soisi heidän viljelevän. Tässä tuli ensimmäisenä mieleen erään ystäväni poika, joka on aika sukkela suustaan ja kerran sitten kauppareissulla tokaisi kovaan ääneen " sulla on äiti sitten hyvä tissit". Ikää pojalla taisi olla n 6 v eikä kyllä ollut kuullut tätä lausetta kotona.Liekö sitten telkkarista vai mistä tarttunut.

Tsemppiä sinne poikien paimentamiseen! Tiedän, ettei se aina ole helppoa. Toteaa 16 ja 19 vuotiaiden sällien äiti:-)

Stammi bene!!!!!

Miltsu kirjoitti...

Tuo on kyllä varmaan jonkin sortin ruupikonna ;) Mutta mielettömän iso ja hieno kuitenkin hehe. Olisin varmaan itekin kiljaissut jos olisin meinannut astua päälle.

-S- kirjoitti...

Yaelian: Joo se oli ihan hirvee. En ole ikinà nàhnyt noin isoa ja sitten kun nàytin sità kuvaa nonnolle niin se sanoi ettà vàlillà niità nàkyy tuplasti tuon kokoisina...APUA!!!
Joo Benjamin tuntui olevan ihan aidosti pahoillaan tuosta sanankòytòstà ja oli todellakin miettinyt asiaa myòs koulussa kun heti ovesta tultuaan tuli pyytàmààn anteeksi. Joo pojat on poikia...noin màki ajattelen, enkà halua liikaa puuttua :D
Joo ihan kivat on vielà ilmat. Teillà siellà on aina kuuma :D

Pirpana:Magneetteja nuo on kyllà kaiken suhteen. Ihana tuo tissijuttu, hih. Mun serkku (7-vee)sanoi kassatàdille, kun isànsà osti paljon siidereità (olivat alennuksessa): "àiti juo paljon!"

Mila: No joo ainakin aika rupinen ja ruma se oli. Pieni inahdus tais munkin suusta pelon keskellà tulla. Kuten Yaelianillekin sanoin. Nonno sanoi, ettà noita lòytyy vielà tuplasti isompiakin, IIIIK!

Perheenäiti kirjoitti...

Hui hitsi, jäi viimeiset rivit lukematta, kammoan sammakoita. Yäk ja huh!

Meilläkin on kerran istunut tuollainen ruma konna illalla kuistilla ja sen jälkeen en ole pimeällä mennyt sulkemaan ikkunaluukkuja, on jäänyt miehen hommaksi.

Outi C. kirjoitti...

Heh, ma luulin etta tuo otsikko viittaa siihen mita Benjaminilta paasi suusta. :D

Ihanaa viikonloppua kaikille!

-S- kirjoitti...

Perheenàiti: Muakin alkoi àllòttàmààn. Onneksi tuo otus ei sentààn kurnuttanut, eh. Pelotti se silti, vaikka kovasti minulle sitten sanottiin ettà eivàt ne mitààn tee...hitsi vie...voishan ne hypàtà vaikka pààlle!

Outi: No joo, mà itseasiassa mietin tuota otsikkoa tovin. "sammakoita suusta ja muualla" jne jne...en saanut pààhàn mitààn hyvàà, joten jàtin hyvin yksinkertaiseksi.
Ihanaa viikonloppua sinne teille myòs :D

Heljä kirjoitti...

Ihana samakko maassa ja ei niin kiva sammakko pääsi lapsen suusta. Mutta nauratti kun luin tuota juttua pukeutumisesta, nimittäin just äsken ihmettelin omassa blogissani tuota kalenteriperusteista pukeutumista täällä!

-S- kirjoitti...

Heljà: Ihana...voi ota kuule omakses, musta se oli àllòtys...yhtà àllòtys kun Benzin sammakko suusta, eh. Kàvinkin juuri lukemassa tuon sààjutun josta kirjoittelit juuri. Ei ole siis vain italialaisten juttu vaan tapahtuu myòs siellà teillàpàin.
Mukavaa sunnuntaita :D

Allu kirjoitti...

Onpa karmea konna, mä muutenkin inhoan jopa pieniä sammakoita. Mun ensimmäisiä sanoja oli "peekele" enkä sitä ollut kotona koskaan kuullut, mutta naapurissa oli kiroilevia poikia.

MaaMaa kirjoitti...

Mä tykkään sammakoista ja rupikonnista, pienenä niitä pyydystelin aina mökillä ja pidin lemmikkinä kesäloman ajan isossa terraariossa (sammakko raukat..) - tuo on ihan selvä rupikonna kuvassasi, ja suomessakin on tuon kokoisia ellei isompiakin! Ei ne mitään tee ;)
(mutta eihän ne hämähäkitkään mitään tee, mutta vihaan ja pelkään hurjasti, joten ymmärrän kyllä jos sua sammakot pelottaa...) ;)

Voi Bentziä että päästi ruman sanan. Hyvä että kuitenkin ymmärsi, että oli ruma sana ja pyysi lopulta anteeksi. Ja nuo poikien nahistelut on toivottavasti ihan harmittomia; veljenpoikakin sanoi että oli joku oli 'nojannut häntä nyrkillä naamaan' ja esitteli silmässä olevaa mustelmaa!! Poika oli sillon 4v! ...mutta tiä sitten onko kyseessä ollut joku vahinko, tai Bentzi suurennellut asiaa... tuskin kuitenkaan ihan oikea tappelu kun ei mitään lappuja tullut tosiaan koulusta kotiin...

Mä lenkkeilin viimeks torstaina ja taas oli pompierit sielä komistuttamassa! Niitä juoksi varmasti parikymmentä yhdessä ryhmässä ja mä juoksin niitä kohti - meinasin kompastua jalkoihini, kun yritin olla hemaseva ja olla olematta liian punanen, hikinen ja hengästynyt ... ;)

-S- kirjoitti...

Allu: Voi ei, peekele...hihih!

MaaMaa: Kyllà màkin muistan, ettà pienenà niità vihreità pikkusammakoita pyydystelin veljen kanssa, mutta ne oli 10 kertaa pienempià ja kivemman vàrisià ja ei niin rupisia ja kaikki oli paljon sòpòmpàà, kuin tuo àllòtys. Tuntuu ettà jos tohon koskis niin jonkun sairauden saisi, eh.
Vai tulee niità mustelmia ihan nojatessakin, hih..okej...joo tuo liiottelukin kuuluu varmasti poikien luonteeseen...jopa vàhàn aikuisemmillakin on tuollainen tapa, eh.
Voi sua ja sun lenkkipolkuja...kunpa vain tààllàkin. Tosin tuo on aina paha, ettà sità kun ei ole erityisen hehkeànà punasena ja hikisenà jne...heh ;)

-Sanna kirjoitti...

Heh, "pojat on poikia" on välillä mulle mantra jota hoen, ettei pelihousut repeä :D Kyllä niiden kanssa välillä sattuu ja tapahtuu... Pienet kinastelut kuuluu elämään ja ne on hyvä oppia selvittämään itse. Uskoisin, että isommasta hässäkästä opettaja kyllä ilmoittaa ja ne onkin hyvä käsitellä kummankin osapuolen kanssa heti. Lapsilla kun tuntuu muisti olevan välillä kovin lyhyt. Pojan luokkakavereilla oli "kolmiodraama" (2 vastaan 1) ja altavastaajan äiti soitti toiselle äidille tuohtuneena. Asia oli tarkoitus ottaa seuraavana päivänä vielä koulussa puheeksi open kanssa. Poika huokasi ja sanoi, että "ei me kuule A:n kans muisteta tästä huomenna enää mitään! ; )

Anonyymi kirjoitti...

Suomen Ässä heitti Italian Ässälle haasteen blogissaan.-)

-S- kirjoitti...

Pirpana: Jesh :D Tànkjuu àssà....kàynkin tsekkaamassa.