lauantai 18. syyskuuta 2010

Lande vai ei?




Suomessa asuessani pidin itseàni kaupunkilaisena, koska asuin kaupungissa, jossa asukkaita on kuitenkin n. 60 000. Italiassa ollessani sanon kuitenkin olevani vàhàn niin kuin  maalta. Italiassa kun nuo kaupungit ovat sellaisia tiilihirvityksià, ettà melkein ei edes Helsinkià voi niiden rinnalla kaupungiksi sanoa. Olisi tullut siis aivan vààrànlainen kuva kotikaupungistani, jos olisin kaupunkilaiseksi itseàni tituleerannut. Myòhemmin olen kuitenkin joutunut vetàmààn sanojani takaisin, koska maalaisenhan pitàisi osata lypsàà lehmià, paimentaa karjaa tai vàhintàànkin pitàà huolta kasvimaastaan. Noh, minà "maalaisena" en kuitenkaan osaa niistà mitààn. Se on selvinnyt tàssà vuosien saatossa myòs appivanhemmilleni. Mità he eivàt ole tienneet on se, ettà tàmà supermaalainen haluaisi ihan oikeasti oppia kuitenkin nàità maalaisuuden saloja. Tulee vielà se pàivà jolloin appivanhempani ovat liian vanhoja hoitamaan itse kasvimaitaan ja olisi harmi jos ne sen jàlkeen alkaisi vain rehottaa. He ovat aina jàttàneet minut "rauhaan" kuvitellen, ettà minua ei kiinnosta oman kasvimaan pyòrittàminen. Tànà kesànà olen kuitenkin nyt itsekin kàynyt pellolla. Benjaminille nonnien (=appivanhempani) pelto on jo tuttu paikka.


Tarkoitus oli mm. poimia tomaatteja, paaaaljon tomaatteja.




Benjamin vàlillà poimi ja vàlillà taas ei. Bakuganit ne oli viljelmillàkin vàlillà se tàrkein juttu.


Tàltà pellolta lòytyy mm tavallisia tomaatteja ja kirsikkatomaatteja,


paprikoita,


ja maissia. Niin ihmisille kuin elàimillekin (nonnilla on kanoja).


Minà en hitsi vie edes tiennyt muistanut miten ja mistà sen maissin saa oikein esille, eh..noloa! Noh, onneksi nonna on erittàin kàrsivàllinen ja hànen halu selittàà ja saada minut ymmàrtàmààn heidàn juttujaan on suuri, joten ihan miellààn hàn minulle kasvimaastaan kertoi ja demonstroi.


Lisàksi kasvimaalla on kurpitsaa ja kesàkurpitsaa. Kurpitsakuvista minulla tulee bloggaaja Rita mieleen, joka on paljon kuvannut oman pihan kurpitsaansa. Ehkàpà minustakin vielà jonakin pàivànà tulee niin viherpeukalo, ettà minàkin rupean niin tekemààn. Tàssàhàn on jo alku!



Kasvimaalta lòytyy myòs viinirypàleità,


oliivipuita, papuja jne jne jne.


Nonna jo nonno laittavat pellon valmiiksi toukokuussa eli kerran vuodessa. He mòyrivàt maan ja laittavat raidat valmiiksi. Asettavat siemenet ja puskat sun muut. Jep, juuri tàllaista tàmà sanastoni on, kun en osaa sanoa noita suomeksi, en kyllà italiaksikaan.



Nonno kày aina silloin tàllòin (kuulemma about kerran viikossa) kastelemassa satoaan. Paitsi tietenkin jos sattuu sataa, kuten tànà vuonna koko alkukesàn tuli iltapàivàksi aina rankkasadekuuroja, joten kastelun hoiti silloin meidàn ihana yhteinen luontoàitimme.


Minun oli tarkoitus mennà auttamaan ja oppimaan myòs tomaattikastikkeen tekoa ja meninkin paikanpààlle eli nonnille, mutta mutta....enhàn minà mitààn voinut tehdà, kun kokoajan piti juosta Thomasin peràssà tai pitàà hàntà sylissà.


Joten taas jài tyò nonnille. Noh, ainakin nyt opin hieman edes noista suuuuuurista kattiloista sun muista.






Nuo kuvat on otettu vielà tekovaiheessa, eli kattilat ovat vielà suht tyhjià ja tomaattisàilykepurkkejakin nàkyy aika vàhàn. Tàmàn vuoden tomaattikastiketta tuli kuitenkin noin 150 litraa eli aika hemmetin paljon ja kaikki luomua. Hyvàà on! Lisàksi nonna on tehnyt papuja, persikoita, pààrynòità paprikoita ja ties mità. Joku kerta kun olen itse mukana prosessissa niin kerron niistà enemmàn.

Haluan ehdottomasti oppia tàmàn maan pikku kasvimaansaloja.
Kun eipà tuosta machomanistà tunnu olevan kovinkaan paljoa hyòtyà, vaikka sanoo kyllà osaavansa jo nuo tomaattihommat, jeps jeps, ja minàkin puhun kiinaa.


Nuo tuossa kuvassa yllà ovat muuten appivanhempien toiselta pellolta. Siellà kasvaa hieman erijuttuja muun muassa perunoita, isoja perunoita..


Myòs minun vanhempani ovat kàyneet metsàssà ja isi toi meille muutaman purkin puolukka- ja mustaherukkahilloa  Ja tietenkin suomen omaa superruokaa eli mustikkahilloa. Ihanaa, kaikki luomua :D







22 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mun täytyy tunnustaa että olen ihan kateellinen että sulla on mahdollisuus käydä noilla pelloilla ja nauttia noista antimista.Olen aina ollut kaupunkilainen,mutta samalla aina haaveillut,että olisi ihanaa,jos olisi omasta takaa kaikenlaisia kasviksia.Paljon työtä noiden hoitamisessa kuitenkin varmaan on.
Ja tuo teidän tomaattisoseenne on varmaankin tosi herkullista!

Miltsu kirjoitti...

Ooh ihanaa maalaismeinikiä. Ihan kuin jostain "ruokamatka Italiaan" ohjelmasta :) En yhtään ihmetteli että suakin kiinnostaa oppia nuo jutut. Onneksi osaat italiaa niin nonnat voivat selittää sulle.

-S- kirjoitti...

Yaelian: Minà en ole osannut kaivata tuollaista aikaisemmin. Nyt on kyllà ihan kiva opetella itsekin vàhàn enemmàn noista viljelmistà. Tàhàn asti kun olen nauttinut vain sen antimista ymmàrtàmàttà kuitenkaan mità kaikkea "meillà" oikein onkaan. Tomaattisose on herkullista kyllà :D

Mila: Ruokamatka italiaan, hih. Ihana oot. Joo halu oppia on kova. Saas nàhà sitten kun se vuosi koittaa, ettà itse pitàisi viljellà niin ehkà satoa ei sitten tulekaan, heh.
Mila:

SaaraBee kirjoitti...

Minuakin on vasta nyt vähän vanhempana alkanut kiinnostamaan vihannesten ja marjoen kasvatus. Takapiha on pieni, joten nyt ei onnistu, mutta jos vielä joskus olisi isompi puutarha niin sitten.
Hienoa, jos voit appivanhemmiltasi oppia kasvimaan hoidosta. Tuota Mamman tomaattisosetta ottaisin mielelläni kaappiin.
Paljon aikaa ja vaivaa menee noinkin ison kasvimaan hoitoon.

Rita A kirjoitti...

Totta on mitä tuossa alussa filosofoit; välillä sanomme olevamme "maalta" vaikka se ei ihan tarkkaan pidäkään paikkaansa.

Voi ihme noita viinirypäleitä sun muita, ihan oikeassa luonnossa:)

Kiitos linkityksestä. Tänä kesänä yriteltiin kesäkurpitsaa mutta varikset tms. kävivät aina nokkimassa nuput parempiin suihin.

Meltem kirjoitti...

Kylla vanhemmiten rupeaa enemman kiinnostamaan mista mikin raaka-aine on tuotu ja onko tuotteet miten jalostettuja/myrkytettyja. Mikas hienompaa kun omalta pellolta saa popsia. Meilla on myös appiukko aikamoinen viherpeukalo ja hanen elamaneliksiirinsa ovat juuri omat viljelmat, joita tasamaalla etta vuoristossa. Siinahan se aika vierahtaakin kun asuu kaupungissa ja sitten ravaa viljelyksiena aareen milloin minnekin. Mutta se on heidan elamantapansa kun on aina tottunut paljon tekemaan töita. Ennen en itse voinut edes kuvitella vaivautuvani minnekaan viljelmille, mutta nykyaan olen jo onneksi hieman eri mielta :)

Sari kirjoitti...

hahahahah ensinnäkin, tuo toisiksi viimeinen kuva................... hahaha ihanaa xD

Minusta "kasvimaa" tuntuu kovin vähättelevältä sanonnalta tuolle tiedän systeemille.. kasvimaa kun kuulostaa sellaiselta pikku pläntiltä kaupunkilaisen omakotitalon pihalla :D hehe x)

näyttää ihanalta tuo tomaattikastike! nammm

Minä muuten aina ulkomailla sanon että tulen pueblosta.. eli niinkuin pikkukylästä.. en sentään maalta :D

Heljä kirjoitti...

Oi ihanuutta mitkä aarreaitat ovat saatavillasi! wow!
Itse mielestäni muutin maalle kun muutin yhteen mieheni kanssa Dublinin reunalle keskustasta ja sitten myöhemmin vielä enemmän maalle kun ostimme nykyisen kotimme.

Calendula kirjoitti...

Upean nàkòiset viljelmàt ja ihanaa varmasti itse tehty tomaattikastike! Meidànkin nonna tekee jonkin verran tomaattikastiketta itse, mutta ostetuista tomaateista, ei ole omaa kasvimaata. Tààllà on kyllà monella viljelmià, kaikki maatilkut kàytetty hyvàksi ja hienoahan se on jos omasta maasta saa kasviksia. Hyvàà sàilòntàkautta sinne!

-S- kirjoitti...

Viheratniityt: Joo mà vàhàn sità pelkàànkin, ettà aikaa menee sitten liikaa, kun joskus oikein kunnolla tuohon tyòhòn ryhdyn.

Rita: Joo mà rakastan viinirypàleità ja tuolleen puusta saatuna ei tule kalliiksi :D
Linkitys siksi, koska tulit niin vahvasti kurpitsoista mieleen. Jopa siellà kasvimaalla jo kun ne nàin niin muistin vain sinun blogikirjoituksesi, hih!

Meltem: Katos vain. Heti paransit tapasi ja tulit kommentoimaan, ihanaa. Kiitos, mutta ei silti mitààn paineita ;)
Meillà tuo toinen kasvimaa on aivan heidàn vanhan talon vieressà, joka sitten murtui 80-luvulla olleessa maanjàristyksessà. Toinen taas on isovanhempien mailla, mutta kaikki ihan tàssà làhellà. Kiva harrastus jos on aikaa ja just tuo ettà tietàà mità sinne on laitettu on just ihanaa :D

Sari: Kuva ei pààssyt oikeuksiinsa oikein tuossa kuvakulmassa, kun se yksi peruna oli ikàànkuin kaksi (pallit), mutta se nàkyy niin huonosti. Ja yksi oli tosiaan tuollainen pitkà peruna, heh.
En tiedà miksi muuksikaan tuota kutsuisi...kasvimaa, viljelmà...en tiedà...tààllà nàmà puhuvat vain terrasta eli maasta.
Mà en voi sanoa, ettà olen pikkukylàstà, koska tàmà paikka on nàille paikallisille pikkukylà ja oma tàssà tapauksessa kuitenkin ehkà kaupunki poikkeaa tàllaisesta kylàstà valtavasti. Tuollaista suomen keskikoon kaupunkia kun tààllà oin niin kovin vaikea lòytàà, ehkà niità ei edes ole.

Heljà: Vielà kun ymmàrtàisin noista aarteista jotain....noh, hiljjalleen.....
No joo, ehkà mà sitten asuin vàhàn maalla ja nyt vàhàn enemmàn maalla, hihihih!

Calendula: Joo tààllàkin làhes kaikilla on omia viljelmià, mutta jos ei ole niin ostavat kyllà sitten nàiltà keillà on. Ja usein juuri noin ettà tekevàt sitten itse tomaattikastiketta ostamistaan tomaateista tai sitten ostavat jo valmista tomaattisosetta, mutta ei siis kaupasta vaan naapurin kaiman kaverilta tms.

-S- kirjoitti...

Viheratniityt: Joo mà vàhàn sità pelkàànkin, ettà aikaa menee sitten liikaa, kun joskus oikein kunnolla tuohon tyòhòn ryhdyn.

Rita: Joo mà rakastan viinirypàleità ja tuolleen puusta saatuna ei tule kalliiksi :D
Linkitys siksi, koska tulit niin vahvasti kurpitsoista mieleen. Jopa siellà kasvimaalla jo kun ne nàin niin muistin vain sinun blogikirjoituksesi, hih!

Meltem: Katos vain. Heti paransit tapasi ja tulit kommentoimaan, ihanaa. Kiitos, mutta ei silti mitààn paineita ;)
Meillà tuo toinen kasvimaa on aivan heidàn vanhan talon vieressà, joka sitten murtui 80-luvulla olleessa maanjàristyksessà. Toinen taas on isovanhempien mailla, mutta kaikki ihan tàssà làhellà. Kiva harrastus jos on aikaa ja just tuo ettà tietàà mità sinne on laitettu on just ihanaa :D

Sari: Kuva ei pààssyt oikeuksiinsa oikein tuossa kuvakulmassa, kun se yksi peruna oli ikàànkuin kaksi (pallit), mutta se nàkyy niin huonosti. Ja yksi oli tosiaan tuollainen pitkà peruna, heh.
En tiedà miksi muuksikaan tuota kutsuisi...kasvimaa, viljelmà...en tiedà...tààllà nàmà puhuvat vain terrasta eli maasta.
Mà en voi sanoa, ettà olen pikkukylàstà, koska tàmà paikka on nàille paikallisille pikkukylà ja oma tàssà tapauksessa kuitenkin ehkà kaupunki poikkeaa tàllaisesta kylàstà valtavasti. Tuollaista suomen keskikoon kaupunkia kun tààllà oin niin kovin vaikea lòytàà, ehkà niità ei edes ole.

Heljà: Vielà kun ymmàrtàisin noista aarteista jotain....noh, hiljjalleen.....
No joo, ehkà mà sitten asuin vàhàn maalla ja nyt vàhàn enemmàn maalla, hihihih!

Calendula: Joo tààllàkin làhes kaikilla on omia viljelmià, mutta jos ei ole niin ostavat kyllà sitten nàiltà keillà on. Ja usein juuri noin ettà tekevàt sitten itse tomaattikastiketta ostamistaan tomaateista tai sitten ostavat jo valmista tomaattisosetta, mutta ei siis kaupasta vaan naapurin kaiman kaverilta tms.

Outi C. kirjoitti...

Ihanat viljelmät sun appivanhemmilla! Siellä on niin hedelmällinen maaperä, vai miten se sanotaan suomeksi, "fertile". Eikös siellä päin ole myös vähän vulkaanista se maaperä?

Mitkä hedelmät siellä on nyt muuten parhaimmillaan jos ostaa kaupasta? Eli mitä kannattaa maistaa juuri nyt?

-S- kirjoitti...

Outi: No on ne kyllà kivat ja kyllà tààllà vulkaanista tuo maaperà taitaa olla.
Tàllà hetkellà on paljon hyvià hedelmià (kesàaika vielà) eli persikat on mehukkaita, viinirypàleet maukkaita, pààrynòiden aika alkaa hiljalleen olla ohi.

Outi C. kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta. Onko appivanhempiesi viljelmät siis luomua, eli he eivät käytä mitään kemikaaleja lannoitteina tai tuholaistentorjuntaan?

Anonyymi kirjoitti...

Hei !
Onnea blogille. Olen seurannut sitä melkein päivittäin. Hieno sato nonnilla, tomaattikastikkeen ohjeen voisit vakoilla. Opiskelen italiankieltä, huh että on vaikeaa, olen jo sen ikäinen ettei se ihan helpolla mene. Kun pääsen opinnoissani pidemmälle , ajattelin hankkia jonkun "nonnan" itselleni kirjeenvaihtokaveriksi.

-S- kirjoitti...

Outi: Sen mità minà olen ymmàrtànyt niin eivàt kàytà muuta kuin vettà, mutta olen joskus kuullut myòs ettà jotain on pakko laittaa ettei ne pala auringossa. Mà otan enemmàn selvàà sitten kun joskus alan sen kanssa kunnolla ahkeroimaan :D

Anonyymi: Hei tuo nonna kirjeenvaihtokaveriksi on ihana idea ei vain kielen, mutta myòs kulttuurin kannalta :D Tai ei kai se ole pakko mikààn nonnakaan olla, vai haluatko nimenomaan nonnan? Koska luulet sen aika olevan? Jos haluat voisin yrittàà auttaa sinua. Nyt ei kyllà tule mieleen ketààn joka osaisi ja haluaisi kirjoitella, mutta jos tàmà on vasta joskus hamassa tulevaisuudessa niin ehkà joku nonneliini lòytyisikin.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, että joku olisi kiinnostunut kirjeenvaihdosta.Hänen ei ole pakko olla nonna, kunhan yhteiset sävelet löytyvät.Olen kiinnostunut arkikulttuurista,ruuasta,kasvimaasta, ertyisesti yrteistä.Ajankohta on kiinni ajasta.Hankin itselleni henkilöllisyyden ja palaan asiaan.Tällä blogilla on juuri sellainen meininki mikä kiinnostaa:)

MaaMaa kirjoitti...

Vau mitkä määrät tomaattimurskaa yms!!
Onko nuo vain omaan käyttöön, vai myyvätkö appivanhemmat maidensa tuotoksia?

mahtava juttu joka tapauksessa!! Ois hieno oppia noita taitoja ja jatkaa niitä uusille sukupolville - luomua ja säästöä!

-S- kirjoitti...

Anonyymi: Joo henkilòllisyyden hankkiminen on hyvà idea. Anonyymi on hieman tylsà, eh. En vielà siis tiedà mahdollisesta kirjeenvaihtajasta, mutta voin sità kyllà tàssà etsiskellà jos haluat. Kysyin ajankohtaa sillà, ettà tietàisin italiankielen tasosi. Voisitko jo nyt ruveta vai pitàisikò saada ensin opiskella vai kuinka? Onnistuuko jos kirjoittaja kirjoittaakin murretta, kuten niin monet tààllà jos nonna kirjoittelisi. Jonkun nuoren kanssa olisi helpompi kirjoitella, koska nuoremmat kirjoittavat paremmin sità oikeaa italiaa, mutta en tiedà sitten kuinka heità jotkut yrtit vaikka kiinnostavat tms. Palataan asiaan jollakin henkilòllisyydellà sitten ja ilmoittelehan sitten ettà se olet sinà :D Kiva kuulla, ettà tàmàn blogin meininkin on mieluisa :D

MaaMaa: Ennen he mòivàtkin tuotoksiaan. Nyt heillà on vàhemmàn viljelmià kuin aikaisemmin ja tekevàt "vain" meille ja vanhemmilleen. Oliiviòljyt he tavallaan myyvàt. Heillà on mukava diili: He eivàt tee mitààn ja tyòntekijà saa puolet oliiviòljyistà. Musta tuollainen on hyvà diili.
Joo kyllà tossa sààstàà tààllà aika paljon. Niin usein pastaa syòdààn juuri tomaattikastikkeella.

Maijamaija kirjoitti...

Vau! Noista viljelmistä kannattaa kyllä pitää kiinni! Ja opetella niiden salat. :) Mikä mahtava rikkaus kun saatte puhdasta ruokaa, jonka alkuperän tiedätte! Saatais täälläkin mennä nopeasti takaisin siihen aikaan (vain ruoan suhteen :D ), teolliset ruoat on myrkkyä!

-S- kirjoitti...

Maijamaija: No joo pitàà kyl pyrkià siihen, ettà itsekin oppis pikkasen jotain tuolla maallakin tekemààn, eh..saas nàhà mità tulee. Eh, tààllà ollaan parikytvuotta takanapàin ikàvà kyllà niin monissa muissakin asioissa, ei pelkàstààn viljelmissà. Mun tyttòpuolisista italialaisista kavereista vain pari tyyppià tietàà mikà on facebook tai blogi ja tietokoneitakaan heillà ei ole...Suomessa se olisi ihan outoa, ettà jollakin ei tietsaa olisi.

Maijamaija kirjoitti...

Joo, kuten sanottu: mentäispä VAIN viljelmissä taaksepäin. Ei muussa. Tää on niin kätevää. :D :D :D

Isosti ikävä!

Pushal!