tiistai 9. helmikuuta 2010

Taralli, tarallucci, tarallini,

Mun Italialainen keittiò kokeilut jatkuvat ihan kiitettàvàsti. Nyt kaikkia ketà ei kokkailu kiinnosta alkaa kyllàstyttàmààn mun blogi, mutta ei nyt maha mitààn. Kuten tiedàtte, teen tàtà myòs omaksi reseptikirjaseksi. Muut reseptit on luettavissa reseptit tunnisteesta. Nyt olen jotenkin hurahtanut kaikenlaisiin kokeiluihin, joten uusia kokkailuja tulee myòs jatkossa.
Tàllà kertaa tein taralleja, tarallucceja, tarallineja...miksi ikinà niità haluaakaan kutsua. Ne ovat sellaisia kovia suolaisia keksejà. Tai ei ne nyt niin suolaisia ole, mutta kuitenkin làhempànà suolaista kuin makeaa. Lòysin ohjeen you tubesta, joten mikàs sen helpompaa oppia tekemààn jotain kun làhes kàdestà pitàen eli videon avulla.



Tàmà ohje on helppo ymmàrtàà jo videosta, mutta laitan tàhàn silti tuotteet ja ohjeen myòs suomeksi.


TARALLI



1 lasi oliiviòljyà
1 lasi valkoviinià
500 g vehnàjauhoja
kourallinen rouhittuja manteleita
1 tl suolaa
(pippuria, pepperonia)
kuivattua peperoncinoa (ei tulista)
ripaus bicarbonattia
(ripaus fenkolia)


1. Laita kulhoon òljy, vesi ja suola
2. Lisàà hiljalleen osa vehnàjauhoista haarukalla samalla sekoittaen.
3. Lisàà suola (ja pippuri, pepperonia)
4. Jatka vehnàjauhojen lisààmistà.
5. Lisàà rouhitut mantelit.
6. Ja taas jauhoja.
7. Lisàà ripaus bikarbonaattia
8. Tee videon mukaisia pitkuloita ja kàànnà pààt yhteen. Tulee siis tuollaisia ympyròità, joita  myòs kuvissa nàkyy. Pitkuloiden tekeminen on vaikeaa jos mantelit ovat liian suurina paloina, eli ne saa rouhia aika pieniksi.
9. Laita uuniin 180 asteeseen 30 minuutiksi.

TADAA!! Valmista :D

Pieni vihje vielà. Taralleja tehdààn monilla tavoilla ja myòs hieman eri aineksilla. Tuossa ohjeessa ei ollut fenkolia, mutta se on ehkà yleisin tarallien mauste, joten laitoin sitàkin sekaan. Sen sijaan itse jàtin pippurin pois, kuten aina jàtàn.
Taralleja valmistetaan myòs niin, ettà ne tiputetaan hetkeksi kiehuvaan veteen. Eli siinà vaiheessa, kun on puòritellyt tarallit muotoonsa niin tiputtaa ne kiehuvaan veteen. Kun taralli nousee pintaan se tulee poimia sieltà. Tuossa kestàà vain joku 10 sekuntia, joten nopeaa puuhaa. Anna hetken kuivua ja laita sen jàlkeen uuniin, kuten videossakin 
Tein taralleja molemmilla lailla ja molemmat ovat ihan ok taralleja. Miksi sanon ettà ovat "vain" ihan ok? No koska en oikein pidà taralleista, mutta se joka niistà pitàà niin nàmà ovat kyllà ihan kaupan tarallien makuisia varsinkin ne jotka on kàytetty siellà kiehuvassa vedessà, eli hyvin onnistuu tàllà reseptillà. Keitinveteen tiputetut tarallit ovat huomattavasti voimakkaammin fenkolin makuisia kuin suoraan uuniin laitetut. Myòs vàri on kauniimpi, hieman tummempi ja sileàmpi.

Voiko bikarbonaatin korvata soodalla? Mikà on sooda italiaksi? Tuntuu ettà nàmà ei tunne koko ainesta, eh. Onko Suomalaisessa keittiòssà kàytòssà bikarbonaattia?!?!





Taralleja syòdààn usein viinin kyytipoikana ja usein tarjolla on silloin myòs salamia ja juustoja.


Ai niin, mun tarallit oli sellaisia ympyròità joissa pààt menivàt yli toisten eikà tasan. Jotenkin tykkàsin tehdà noin niità mielummin. Ei siis mikààn kauneusvirhe ;)


9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

buon giorno!

mä olen aina ymmärtäny että sooda on sama ku bikarbonaatti :D
eh...


-mimi-

Anonyymi kirjoitti...

Ciao!

Piti ihan googlettaa tuo Bikarbonaatti ja tulokset toi mieleen kemian tunnit peruskoulussa:-) Kyllä siellä kerrottiin, että sitä käytetään myös ruoanlaitossa, mutta ei ainakaan mulle valjennut, missä muodossa.

Äsken lähti sulle taas mailia:-)

Ciao ciao!

Sirpa

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoisen näköisiä nuo tarallit! Bikarbonaatti on sama asia kuin ruokasooda. Täälläkin se on nimeltään bicarbonate of soda.

T. Brittilän Outi

-S- kirjoitti...

Buongiorno Mimi:Minàkin olen pohtinut, ettà nàin voisi olla. Nyt hain vahvistusta :D Mausta pààtellen onkin, tosin ehkà hieman vahvempaa kuin meidàn soodamme?

Sirpa: Hehe, joo màkin kàvin katsomassa ne kaavat, hehe. Olen kuvitellut, ettà se on soodaa, mutta en ollut varma. On siis sama aina, mutta ilmeisesti hieman voimakkaampi tààllàpàin. Kiitos mailista

Outi: Tervetuloa takaisin :D
Kiitos kun vahvistit asian :D

Jael kirjoitti...

Tarallit kuulostavat hyviltä.Muistuttavat vähän täällä myytäviä marokkolaisia rinkiläkeksejä.

Noora kirjoitti...

Voi ei, nyt ku laitoit vielä tän reseptin tänne, niin mun laihis lentää kyllä kankkulan kaivoon. Mä RAKASTAN rasvaisia ja suolaisia pikkusnäksejä ja tarallinit on just sitä!!!! Viikonloppu taitaakin mennä focaccian ja tarallinien parissa.

-S- kirjoitti...

Yaelian: Ai siellà on jotain vastaavaa, hyvin mahdollista :D

Noora: Ala lannistu. Mà otin katsos reseptiksi tuollaisen "light" version kun ohjeessa on oliiviòljyà eikà struttoa (=elàinrasvaa), joten siità vaan kuule maistelemaan, hihihi! Terv, eràs jonka laihis menee jokapàivà uusix, eh :-s

Pullopostia kirjoitti...

En olekaan kuullut taralleista tai koskaan nähnyt.Onkohan ne teidän seudun herkkuja?

-S- kirjoitti...

Pullopostia: Muistaakseni Tarallit ovat kotoisin Puglian alueelta ja sisiliassakin on jotakin muunnelmia. Luulen, ettà nàmà ovat kyllà levinneet làhes koko italiaan...ainakin tànne etelààn.